Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 11:12

Υποψήφια Περ. σύμβουλος Χριστίνα Κριτσιμά: "Ήρθε η ώρα η Περιφέρεια Ηπείρου να αλλάξει χέρια"

Στους λόγους που την οδήγησαν να συμμετάσχει ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών” αναφέρθηκε η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος κα Χριστίνα Κριτσιμά μιλώντας στην κάμερα του atpreveza.gr, υπογραμμίζοντας πως ήρθε πλέον η ώρα η Περιφέρεια Ηπείρου να αλλάξει χέρια.

Η κα Κριτσιμά αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από τη μέχρι τώρα επαφή της με τους πολίτες μέσα από τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει σε διάφορα σημεία σε όλο το εύρος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ενώ δίνει και το δικό της πολιτικό στίγμα για τις επικείμενες εκλογές.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

 

"Η Πρέβεζα έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω"

 

Ερ: Κα Κριτσιμά είστε υποψήφια με την παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών” με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, για ποιους λόγους αποφασίσατε να κατέλθετε στην πολιτική;

Κατ' αρχάς αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι έχουμε συνηθίσει ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ένας χώρος των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περισσότερο χρόνο για να αναλώσουν και να προσφέρουν στα τοπικά ζητήματα. Οι επαγγελματίες συνήθως δεν έχουν χρόνο κι αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Οπότε λοιπόν είναι και ένας λόγος για τον οποίο και εγώ μέχρι τώρα δεν μετείχα ενεργά στα κοινά, διότι πρώτη προτεραιότητά μου ήταν το επάγγελμά μου. Τώρα θεωρώ ότι έχω το χρόνο, επειδή πλέον είμαι στην κορύφωση και λόγω ηλικίας επαγγελματικά, για να προσφέρω στα κοινά.

Ερ: Ποια είναι τα σημεία εκείνα που θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξουν στην περιφερειακή πολιτική στην Ήπειρο και ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε να διεκδικήσετε με τον Γιώργο Ζάψα ένα καλύτερο αύριο για την περιφέρεια Ηπείρου;

Αυτό που είναι κοινός τόπος είναι πως όταν κάποιος είναι στην εξουσία για δύο τουλάχιστον συνεχείς θητείες έχει κουράσει. Ό,τι ήταν να προσφέρει, το έχει ήδη προσφέρει. Είναι ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αλλάξει χέρια η Περιφέρεια Ηπείρου. Ένας δεύτερος λόγος σημαντικός είναι το γεγονός ότι με την παρούσα περιφερειακή αρχή αυτό που έχουμε παρατηρήσει περισσότερο είναι οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Έχει ριχτεί το μεγαλύτερο βάρος στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων κι εμείς οι μικρές περιφερειακές ενότητες Πρέβεζας, Άρτα και Θεσπρωτία είμαστε παραμελημένες. Εμένα με ενδιαφέρει και θέλω να εστιάσω στην Πρέβεζα και να αναφερθώ πρώτα γιατί ο Γιώργος Ζάψας, γιατί αυτή η επιλογή. Τον Ζάψα τον γνωρίζω χρόνια, γνωρίζω ότι είναι ένα ικανό, άξιο, δραστήριο, ηθικό και δυναμικό άτομο. Είναι επίσης Πρεβεζάνος, να μην το υποτιμάμε κι αυτό. Κάναμε αρκετές συζητήσεις πριν καταλήξω να αποδεχθώ την πρόταση που μου έκανε και θεωρώ ότι έχει βάλει ως στόχο να βοηθήσει τον τόπο του, πρώτα την Περιφέρεια και φυσικά και την Πρέβεζα. Για να εστιάσω λοιπόν στην Πρέβεζα, η Πρέβεζα είναι παραμελημένη τελείως όσον αφορά την Περιφέρεια και θα αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η Πρέβεζα είναι εντελώς αποκομμένη από τους κεντρικούς οδικούς άξονες. Δεν έχει γίνει σύνδεση αρχικά με την Εγνατία. Έγινε η Ιονία Οδός, η οποία ως Ιονία δεν συνδέεται με το Ιόνιο! Εδώ έχουμε αυτό το παράδοξο, δηλαδή έχουμε το δικό μας δρόμο και η Πρέβεζα δεν έχει συνδεθεί με αυτό το δρόμο. Είχε γίνει μια μελέτη η οποία είναι εδώ και πολλά χρόνια στα χαρτιά, για να γίνει η σύνδεση μέσω της Γέφυρας Καλογήρου και από εκεί να συνδεθεί και με τον παραλιακό άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα και η οποία μελέτη έχει πάει στις καλένδες. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και δεν συνδέθηκε ούτε η Ιονία λοιπόν. Ο άξονας Άκτιο-Αμβρακία όλοι γνωρίζουμε ότι ένα κομμάτι περίπου 14 χιλιομέτρων έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει δοθεί όμως στην κυκλοφορία και έχει μείνει εκεί και η Αμβρακία. Ένας επίσης σημαντικός δρόμος ο οποίος έχει μείνει πάλι στις μελέτες είναι η παραλιακή Εθνική Οδός Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας όσον αφορά το κομμάτι μέχρι την Πάργα που ήταν σε πέντε φάσεις, Πάργα-Ηγουμενίτσα οι δύο φάσεις έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις φάσεις Πρέβεζα-Πάργα έχουν μείνει επίσης στις μελέτες. Αυτό το έργο προέβλεπε και έξι κόμβους, οι οποίοι ούτε αυτοί έχουν γίνει.

Δηλαδή η Πρέβεζα έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω.

Να πάμε σε άλλες υποδομές; Να πάμε στη Βιομηχανική Περιοχή που έχει εικόνα εγκατάλειψης; Το Λιμάνι, το οποίο βέβαια είναι αρμοδιότητα του δήμου Πρέβεζας, πλην όμως η σύνδεση του Λιμανιού με τη ΒΙ.ΠΕ. που είναι επίσης σημαντικό κομμάτι, ανάγεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου. Δεν υπάρχουν δρόμοι και αναγκάζονται μεγάλα φορτηγά να περνούν από στενούς δρόμους και με πολύ δύσκολες συνθήκες για να φτάσουν στη ΒΙ.ΠΕ. η οποία είναι και παντελώς εγκαταλελειμμένη.

Να αναφερθούμε στο Νοσοκομείο το οποίο χρειάζεται στήριξη; Το διοικητήριο το οποίο δεν έχουμε; Εμείς έχουμε μια πάρα πολύ καλή πρόταση για το διοικητήριο, όχι στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα, αυτό θα το δείτε στο πρόγραμμά μας, αλλά πάντως όχι στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα είναι ένα κόσμημα το οποίο θα πρέπει να γίνει ένας χώρος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Πρέπει να αναβαθμιστεί και να αναβαθμίσει την Πρέβεζα. Επιβάλλεται να γίνει αυτό.

Έχουμε επίσης πάρα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι δεν έχουν αναδειχθεί, πέρα από την αξιοποίηση ως πάρκο της αρχαίας Νικόπολης.

Έχουμε την αξιοποίηση και την προστασία του υδάτινου πλούτου μας. Πέρα από τον Αμβρακικό Κόλπο ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να προστατευτεί, έχουμε ποτάμια, έχουμε λίμνες... Η Ήπειρος διαθέτει πάρα πολύ νερό, είναι ένας ευλογημένος τόπος που πρέπει να αξιοποιηθεί και έχουμε στο πρόγραμμά μας πράγματα τα οποία θα συμβάλλουν πέρα από την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη, αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στον πολιτισμό μας. Η Πρέβεζα ειδικά παράγει πάρα πολύ πολιτισμό από μικρές πολιτιστικές δράσεις, συλλόγους, φορείς κλπ και μέχρι τώρα, επειδή μετέχω κι εγώ σε τέτοιες δράσεις, έχουμε δει ότι η πολιτεία είναι ανύπαρκτη. Ο δήμος επικαλείται την έλλειψη κονδυλίων, η Περιφέρεια όμως έχει τη δυνατότητα να προσφέρει και θα πρέπει να δώσουμε βάρος και σε αυτό. Θα πρέπει να δώσουμε βάρος στη νεολαία μας και στις γυναίκες.

Οι γυναίκες θα πρέπει να μην αποτελούν μια ποσόστωση και να τις θυμόμαστε για να συμπληρώσουμε τα ψηφοδέλτια. Οι γυναίκες χρειάζονται ακόμη μία ώθηση. Υπάρχουν πάρα πολλές ανισότητες, όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα που είναι βασικότατο γιατί αφορά την επιβίωση, και όταν λέμε βασικό δεν μιλάμε μόνο για το βασικό μισθό ή για τις επιλογές στην πρόσληψη των γυναικών. Οι γυναίκες πλέον είναι επιστήμονες, είναι επαγγελματίες και θα πρέπει να πάρουν το μερίδιο που τους αξίζει και στην κοινωνία και το ανάλογο μερίδιο ευθύνης. Όχι απλώς να έχουν πάρα πολλούς ρόλους μέσα στην κοινωνία και πάρα πολλές δράσεις, αλλά να παίρνουν και την ευθύνη. Εκεί θα υπάρξει πλήρης εξίσωση των γυναικών.

 MVI 9959.00 02 30 19.Still005

"Με την απλή αναλογική αλλάζει και μπαίνει περισσότερη Δημοκρατία και πρέπει να τη δούμε και στην πράξη τη Δημοκρατία αυτή"

 

Ερ: Έχετε ήδη επισκεφτεί πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Λούρο, Φανάρι, Λάκκα Σουλίου κλπ. Τι προβλήματα συναντάτε στην κοινωνία και τι βλέπετε ότι προσδοκούν και περιμένουν οι πολίτες από την Περιφέρεια;

Χαίρομαι πάρα πολύ που με ρωτάτε διότι εγώ ξεκινώντας να μπω σε αυτό το στίβο θέλω πρώτα από όλα να ακούσω τα προβλήματα, να έρθω κοντά και φυσικά επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμά μας θέλουμε να βάλουμε στο πρόγραμμα ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες των κατοίκων όλης της περιοχής μας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Πηγαίνοντας λοιπόν και ευρισκόμενη κοντά στους ανθρώπους βλέπω και καταγράφω προβλήματα. Θα σας πως ας πούμε γιατί αναφέρατε τη Λάκκα Σουλίου, Θεσπρωτικό κλπ δύο πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Το ένα βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη συγκοινωνίας στα χωριά, η περιφερειακή ενότητα ασχολήθηκε μόνο με το να πηγαίνουν λεωφορεία για τα παιδιά του σχολείου. Φυσικά πολύ σημαντικό έργο κι αυτό για να υπάρχουν ακόμη παιδιά στα χωριά. Τα χωριά όμως δεν έχουν μόνο παιδιά, έχουν και υπερήλικες και ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν μέσο μεταφορά και οι οποίοι για να μετακινηθούν χρειάζεται να πληρώσουν έως και 30 ευρώ ταξί. Μιλάμε για ανθρώπους που ζουν με μια σύνταξη του ΟΓΑ ή την κατώτατη του ΙΚΑ. Το ΚΤΕΛ είναι ανώνυμη εταιρεία και το λεωφορείο για να πάει πρέπει να έχει κέρδος, εδώ λοιπόν μπαίνει η πολιτεία, η οποία ασκεί κοινωνικό έργο και δεν θα σταματήσει να το ασκεί. Αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει η Περιφέρεια να δει σοβαρά το ζήτημα. Δεύτερο πολύ μεγάλο θέμα είναι ότι απογυμνώνονται, πέρα από τις υπηρεσίες που έφυγαν, και από τις τράπεζες. Τώρα ας πούμε στο Θεσπρωτικό ενώ έφυγε η Εθνική τώρα ετοιμάζεται να φύγει και η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Καταλαβαίνετε τι θα πάθουν αυτοί οι άνθρωποι από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο. Επανερχόμαστε λοιπόν στο να χρειαστεί να πάρουν ταξί για να πάνε στη Φιλιππιάδα; Άλλο αίτημα το οποίο έχουν και θέλουν να το διασφαλίσουν είναι τα Κέντρα Υγείας. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι κυρίως αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι ή χαμηλοεισοδηματίες, που χρειάζονται το Κέντρο Υγείας και φυσικά τα αστυνομικά τμήματα που αποδυναμώνονται. Είναι πολύ σοβαρά τα αιτήματα. Θέλω να επισημάνω το εξής, ο Κλεισθένης πλέον δίνει μεγάλη βαρύτητα στις κοινότητες, αναβιώνει δηλαδή το θεσμό της κοινότητας, του κοινοτικού συμβουλίου και του κοινοτάρχη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ο Καλλικράτης είχε κάνει τις τοπικές κοινότητες ή πριν τα δημοτικά διαμερίσματα που γνωρίζαμε και ήταν το επίκεντρο όλο στην έδρα του δήμου. Τα κοινοτικά συμβούλια είχαν μόνο ένα γνωμοδοτικό έργο και χαρακτήρα, έπαιρναν μια απόφαση η οποία έπρεπε να τύχει της έγκρισης του δημοτικού συμβουλίου. Πλέον θα έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα και χρηματοδότηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι οι κάτοικοι θα γνωρίζουν πως ό,τι πρόβλημα έχουν θα απευθύνονται στον Πρόεδρο ή στο τοπικό τους συμβούλιο που θα αποφασίζει για το έργο που θα έχουν ανάγκη και δεν θα επικεντρωνόμαστε στην έδρα του δήμου και στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό θέλουμε κι εμείς να γίνει ενεργό και για τις περιφερειακές ενότητες. Εδώ λοιπόν να έχει αποφασιστικό ρόλο η περιφερειακή ενότητα και ο αντιπεριφερειάρχης, που θα οριστεί όταν έρθει η ώρα, να αποφασίζει και να μην περιμένει από το περιφερειακό συμβούλιο να του εγκρίνει την πίστωση ή να αποφασίζει για τα δικά του θέματα. Τώρα και με την απλή αναλογική αλλάζει και μπαίνει περισσότερη Δημοκρατία και πρέπει να τη δούμε και στην πράξη τη Δημοκρατία αυτή.

 

"Ήρθε η ώρα και η Περιφέρεια Ηπείρου να αλλάξει χέρια"

 

Ερ: Όσον αφορά τον εκλογικό πήχη, η παράταξή σας που βάζει τον πήχη  στο Νομό Πρέβεζας αλλά και στην Περιφέρεια Ηπείρου;

Στο ψηλότερο σημείο που μπορεί να μπει. Θέλουμε, παλεύουμε και θα πάρουμε την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια πρέπει να αλλάξει χέρια, να πάει σε άλλους ανθρώπους. Οι προηγούμενοι ό,τι είχαν να δώσουν το δώσανε. Ας μας δώσει λοιπόν ο λαός την εντολή να πάμε κι εμείς, να μας δει, που έχουμε όρεξη για δουλειά, για δράση και για προσφορά στον τόπο μας. Ήρθε η ώρα και η Περιφέρεια Ηπείρου να αλλάξει χέρια. Να μπουν άλλοι άνθρωποι.

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Πολυμέσα