Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 19:58

Ανυπότακτη κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας:"Ούτε γη, ούτε νερό στις εταιρείες πετρελαίου"

Η δημοτική κίνηση ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Καλούμε το δήμο της Πρέβεζας

  1. να πάρει θέση για την «έρευνα- εξόρυξη υδρογονανθράκων»,
  2. να βάλει σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα που έχουν καταθέσει δεκάδες πολίτες.
  3. καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις και τους επικεφαλής των παρατάξεων να πάρουν θέση.

Για εμάς ως «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και τη πόλη» η δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων που σχεδιάζεται από πολυεθνικές εταιρείες (ντόπιες ή μη), θα έχει μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, για την υγεία, για την ζωή των κατοίκων των περιοχών μας.

Οι δεκάδες χιλιάδες γεωτρήσεις - εκρήξεις ,η αποψίλωση δασικής έκτασης, με την διάνοιξη δρόμων, με τα ελικοδρόμια κλπ., η όχληση της άγριας ζωής στην φάση των ερευνών, αλλά πολύ περισσότερο στη συνέχεια σε περίπτωση παραγωγικών γεωτρήσεων, η ατμοσφαιρική και εδαφική ρύπανση, ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης, σε συσχετισμό με την σεισμικότητα των περιοχών , η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων στις γεωτρήσεις, κατά μήκος των αγωγών, στα εργοτάξια, το βαρύ μεταφορικό έργο με δεκάδες μηχανήματα, με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και φόρτωσης, είναι θέματα που καθιστούν την δραστηριότητα εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το ξεπούλημα του υπόγειου πλούτου στις πολυεθνικές της ενέργειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων κανένα όφελος δεν θα έχει για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Αντίθετα, έρχεται να αυξήσει τα κέρδη των πολυεθνικών, που όπως δείχνει η εμπειρία, αφήνουν πίσω τους «Κρανίου Τόπο», αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Οι «συμβάσεις έρευνας – εξορύξεις υδρογανανθράκων» εντάσσονται στον ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών κέντρων , για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών και εγκυμονούν- στο φλεγόμενο τόξο Βαλκάνια - Μεσόγειος - Μέση Ανατολή- νέους κινδύνους και περιπέτειες για τον λαό μας και για τους λαούς της περιοχής.

Μοναδικός δρόμος για να ανατραπούν τα σχέδια αυτά κυβέρνησης - εταιρειών είναι ο πλατύς, μαζικός, παλλαϊκός, παρατεταμένος αγώνας .

Ο αγώνας αυτός μόνο οπισθοδρομικός δεν είναι. Παλεύουμε να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας, να κάνουμε εμείς κουμάντο για το πώς θα διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους, για την ειρήνη στην περιοχή μας

Λέμε όχι στη μαύρη ψευτοανάπτυξη που μας πλασάρουν, καμουφλαρισμένη με δήθεν πακτωλούς χρημάτων, αποκρύπτοντας τους κινδύνους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς)

Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων (11 Μάη συλλαλητήριο στα Γιάννενα) και τις πρωτοβουλίες των κατοίκων με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματός της σε μία αξιοβίωτη ζωή, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού, του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο.

Να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!