Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 15:59

Παρουσίασε το ψηφοδέλτιό της στο Νομό Πρέβεζας η ΑΡ.ΠΗ. - “Στη διάρκεια της θητείας Καχριμάνη οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι” (pics)

Η Αριστερή Παρέμβαση για την Ήπειρο, παρουσίασε τα ονόματα του ψηφοδελτίου της στο Νομό Πρέβεζας, σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, μπαίνοντας στην προεκλογική “μάχη” για ανανέωση και ενδυνάμωση της παρουσίας της στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου.

IMG 0122

Το λόγο πήρε η Έλσα Υφαντή (εργαζόμενη στον τουρισμό, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον τουρισμό Πάργας και μέλος της Γ.Σ. των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας), η οποία τόνισε:

Η ενίσχυση της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί ισχυροποιώντας την ΑΡ.ΠΗ., ισχυροποιούμε το κίνημα των εργαζομένων στον τουρισμό. Ισχυροποιούμε το κίνημα των πολιτών της Πάργας για το Κέντρο Υγείας, αλλά και το καινούριο κίνημα που ξεκινάμε ενάντια στις εξορύξεις” και παρουσίασε τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων στο Ν. Πρέβεζας:

 

Γιώργος Αποστόλου (κτηνοτρόφος – εργαζόμενος στον τουρισμό – πρώην μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον τουρισμό Πάργας)

Νίκος Δημητρακόπουλος (εκπαιδευτικός – μέλος της Μετωπικής Αριστερής Παρέμβασης εκπαιδευτικών Πρέβεζας)

Στέργιος Ηλίας (συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας)

Γιάννης Θάνης (γυμναστής – Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου “Βερενίκη”)

Δήμος Μανίκας (απόφοιτος της Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Λαμπράκης Μπόμπορης (χειριστής μηχανημάτων)

Βαγγέλης Νάνος (γεωπόνος-ιδιωτικός υπάλληλος- Πρόεδρος του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, μέλος της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων)

Κατερίνα Ξυλογιάννη (μηχανικός-αγρότισσα)

Ευτυχία Παμπουκίδου (ελεύθερη επαγγελματίας, απόφοιτη αρχειονόμος - βιβλιοθηκονόμος)

Μαρίνα Τζάκου (συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας)

Ελισάβετ Υφαντή (εργαζόμενη στον τουρισμό, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον τουρισμό Πάργας και μέλος της Γ.Σ. των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας)

Παναγιώτα Χαραλάμπους (φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΦΠΨ)

 

Ακολούθως ο γυμναστής Γιάννης Θάνης ανέφερε:

 IMG 0125

Από τότε που δημιουργήθηκε η Αριστερή Παρέμβαση στόχος μας είναι η συμβολή στη συγκρότηση ενός πανελλαδικού ρεύματος εργατικής, αντιδιαχειριστικής, αντικαπιταλιστικής και αντικυβερνητικής πάλης που θα επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της ομαλότητας που ποθούν διακαώς να διατηρήσουν τόσο η Κυβέρνηση, όσο και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Αριστερή Παρέμβαση θα συνεχίσει να παλεύει για τη συγκρότηση λαϊκών οργάνων και την ενίσχυση των τοπικών κινημάτων επιβολής των συμφερόντων της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, της κοινωνικής τάξης που παράγει τον πλούτο, δηλαδή των εργαζομένων, των ανέργων, των επισφαλών εργαζομένων, των κοινωνικά αόρατων και παραγκωνισμένων.

Απευθυνόμενοι στον κόσμο της εργασίας και της μαχόμενης Αριστεράς, η ΑΡΠΗ θα αγωνιστεί για γη, ψωμί, δουλειά, παιδεία και ελευθερίες για όλο το λαό. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι αστικοί κύκλοι προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, πως το διαρκές αιμάτωμα του λαού είναι μονόδρομος, πως η λύση είναι να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας. Το δόγμα ΤΙΝΑ του ΣΥΡΙΖΑ, της προσήλωσης στο πλαίσιο της ΕΕ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Περιφέρεια της Ηπείρου, το μετουσίωσε ο Καχριμάνης στην χιλιοειπωμένη του ατάκα: Με λίγα έκανα πολλά. Ένα κάλεσμα δηλαδή ιδεολογικής πλύσης εγκεφάλου για να πειστεί η εργαζόμενη πλειοψηφία, ότι τη στιγμή που η ντόπια και ξένη ολιγαρχία πλουτίζει με αμύθητα κέρδη, αυτή θα πρέπει να μάθει να ζει στη διαρκή φτώχεια. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε ότι ο λαός μας έδωσε και δίνει σκληρές μάχες ενάντια στο δοτό πλαίσιο της ΕΕ, κεφαλαίου και Κυβερνήσεων με απεργιακούς αγώνες, με κλαδικές μάχες, με μάχες ενάντια στη λεηλασία της φύσης, του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών.

Κυρίως όμως δεν ξεχνάμε ότι στον κόσμο των τεράστιων τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να εργάζονται με ανθρώπινες συνθήκες, με λιγότερο εργάσιμο χρόνο, σε έναν κόσμο, που θα αξιοποιεί τα επιτεύγματα για να βελτιώνει τη ζωή των πολλών και όχι να συσσωρεύει κέρδη στις τσέπες των λίγων, μετατρέποντας έτσι τους εργαζόμενους σε μισθωτούς και άμισθους δούλους.

Βασικός πολιτικός μας στόχος εν' όψει των εκλογών είναι η διαμόρφωση ενός αντικαπιταλιστικού, εργατικού ρεύματος μαχητικής αντιπολίτευσης που θα συγκρουστεί και θα υπονομεύσει τις κύριες κατευθύνσεις της αστικής πολιτικής και της Περιφέρειας Ηπείρου ως βασική προϋπόθεση για να ζήσει καλύτερα η εργαζόμενη πλειοψηφία.

Δε διεκδικούμε το χρίσμα ενός καλύτερου διαχειριστή. Παλεύουμε για τη συντριβή του πλαισίου που διαμορφώνει ο ''Κλεισθένης'', τα ΕΠΣΑ και το σύγχρονο επιχειρηματικό Κράτος. Εκτιμούμε ότι στη 10χρονη παρουσία της η ΑΡ.ΠΗ. συνέβαλε στην ανάδειξη των αγωνιστικών αντιστάσεων, ενισχύοντας τον ανατρεπτικό και διεκδικητικό τους χαρακτήρα. Μέσα από την ενίσχυση της εκλογικής καταγραφής της Αριστερής Παρέμβασης διεκδικούμε τη βελτίωση της δυνατότητας των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων να διεμβολίσουν το σάπιο τοπίο της συναίνεσης στο περιφερειακό συμβούλιο της Ηπείρου.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλο τον αγωνιζόμενο λαό, που δώσαμε πλάι-πλάι μία σειρά μαχών, να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να δυναμώσουμε την Αριστερή Παρέμβαση μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο”.

IMG 0130

Στην τοποθέτησή του ο εκπαιδευτικός Νίκος Δημητρακόπουλος, υποστήριξε:

“Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Νίκο Ζήκο που με εμπιστεύεται να κατέβω περιφερειακός σύμβουλος στις εκλογές που έρχονται. Αγαπητοί συμπολίτες. Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην ενεργό δράση. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μία ουσιαστική και πολύπλευρη ανάπτυξη στην περιοχή μας, που θα έχει κοινωνικό πρόσημο και ανθρωπιστικό προσανατολισμό. Δεν ωφελεί να ρίχνουμε πάντα το ανάθεμα στην κεντρική διοίκηση για όλα τα κακώς κείμενα, που ταλανίζουν την περιοχή μας επιδεικνύοντας πολιτική ευθυνοφοβία και ωχαδερφισμό.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τόπος και η μοίρα μας είναι στα χέρια μας. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια ούτε από μηχανής Θεοί. Τις λύσεις μπορούμε να τις βρούμε μαζί, με διαρκή αγώνα, έμπνευση και όραμα.

Η παράταξή μου κι εγώ θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε μία νέα κατάσταση στην περιοχή. Βλέπουμε πλημμυρικά φαινόμενα, ανεπάρκειες του οδικού δικτύου του Νομού, εξορύξεις υδρογονανθράκων, παραχώρηση παραθαλάσσιων φιλέτων, ιδιωτικοποιήσεις του αιγιαλού.

Θέλουμε τη συνολική αναγέννηση της περιοχής. Σας ζητάμε να στηρίξετε την ΑΡΠΗ και προσωπικά εμάς, μακριά από παρωπίδες και μικροκομματισμό, συμφέροντα, παρεούλες και κολλητούς γιατί απλά είμαστε ένας από εσάς”.

IMG 0132

Ο γεωπόνος Βαγγέλης Νάνος από την πλευρά του είπε:

“Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο έχει 10 χρόνια ιστορία. Εκπροσωπείται στο περιφερειακό συμβούλιο και έχει τη φιλοδοξία να είναι πιο ενισχυμένη σε αυτές τις εκλογές και να έχει αναβαθμισμένη παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο, για το οποίο ψηφίζουμε αιρετούς.

Θα σταθώ στην πρόσφατη ομιλία του κου Καχριμάνη, που παρουσίασε μία κατάσταση ιδανική σε επίπεδο περιοχής. Επί θητείας Καχριμάνη οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, η μεγαλοαστική τάξη της Ηπείρου έχει ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανεργία είναι στα ύψη, όπως και η μετανάστευση της νεολαίας. Κατάφερε με την πολιτική του, η διοίκηση Καχριμάνη να πλουτίζει ένα κομμάτι στην Ήπειρο και ταυτόχρονα να χύνει κροκοδείλια δάκρυα ότι είμαστε από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Το τοπικό Κράτος, μαζί με την ΕΕ και τις Κυβερνήσεις επέβαλε την αναδιανομή του πλούτου σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη διάρκεια της θητείας Καχριμάνη οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με την πλειοψηφία των μεσαίων στρωμάτων να συμπιέζεται προς τα κάτω.

Η περιφερειακή αρχή Καχριμάνη και τα κυρίαρχα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία αποτελούν οι εταιρείες έρευνας υδρογονανθράκων, οι τράπεζες, οι βιομηχανίες τροφίμων, νερού, γάλακτος, οι μεγαλοξενοδόχοι κατασκευαστές, οι πολυεθνικές, οι μεγαλοκτηνοτρόφοι και οι μαρίνες πορεύτηκαν χέρι-χέρι σε βάρος του λαού της περιοχής και του περιβάλλοντος.

Έχει 20 χρόνια ο κ. Καχριμάνης, που έχει την πλειοψηφία στα Ιωάννινα ως Νομάρχης, αλλά και ως Περιφερειάρχης και επί 20 χρόνια φτιάχνει όλα όσα εξήγγειλε στην ομιλία του. Εξήγγειλε έργα που επί χρόνια φτιάχνονται. Έβαλε πλάτη για να χαριστούν πρόστιμα στις βιομηχανίες εμφιάλωσης, παρέδωσε μία ζωτική ανάγκη, την επεξεργασία των απορριμμάτων σε μία ιδιωτική εταιρεία για να κερδοσκοπεί σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας.

Μοίρασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δραστηριότητες ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου στην περιοχή. Ταξιδάκια, εκθέσεις, φυλλάδια, λεφτά τα οποία θα έπρεπε να βάλουν οι ιδιώτες από την τσέπη τους. Παρέδωσε τη ΔΩΔΩΝΗ στους ιδιώτες με αποτέλεσμα την ερήμωση της υπαίθρου.

Κατασπατάλησε το δημόσιο χρήμα σε ημετέρους εργολάβους με τη δικαιολογία του κατεπείγοντος. Μετέτρεψε το ρουσφέτι και την εξαγορά σε επιστήμη. Σφύριζε αδιάφορα για το ξεπούλημα της Εγνατίας και των διοδίων. Συναινεί για την έρευνα εξόρυξης υδρογονανθράκων από τις πετρελαϊκές του πολέμου, αδιαφορώντας για το μέλλον του λαού και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα έχει... αλλεργία σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Πλήρης αδιαφορία για τους απολυμένους της Spider, της Βίκυ, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Πλήρης αδιαφορία για τους αγρότες που ξεκληρίζονται, για την εργασιακή ζούγκλα στις τουριστικές επιχειρήσεις, για την ανεργία της νεολαίας.

Πράγματι ο κ. Καχριμάνης ήταν με τους Ηπειρώτες, αλλά με τη λεηλασία όσων πλουτίζουν από την εκμετάλλευση της πλειοψηφίας των Ηπειρωτών και με όσους τρώνε κάποιο... κοκαλάκι γύρω από αυτούς.

Η αστική τάξη της Ηπείρου έχει κάθε λόγο να του φτιάξει ανδριάντα, αλλά εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η πληττόμενη πλειοψηφία να του γυρίσει την πλάτη. Καλούμε να δώσει ο λαός ψήφο καταδίκης αυτής της πολιτικής και να δώσει ψήφο στη συνέπεια της Αριστερής Παρέμβασης, που ήταν εκεί σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, θα είναι και στην επόμενη των εκλογών.

Έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα σύγκρουσης. Να μετατρέψουμε τις ψήφους σε αγώνες και όχι τους αγώνες σε ψήφους”.

 IMG 0120

Σε ερώτηση για το υψηλό, σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή, ποσοστό που καταγράφουν στην Περιφέρεια Ηπείρου οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ο κ. Νάνος απάντησε:

Υπάρχει ένα ρεύμα, που έχει μία αναφορά που θέλει να συγκρουστεί με τη σημερινή κατάσταση και δε χωράει στους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν. Καταλαβαίνει ότι πρέπει να ανοίξει ένα μέτωπο στον καπιταλιστικό μονόδρομο και προσπαθεί να διαμορφώσει μία ενότητα γύρω από αυτή την ανάγκη, μία αντικαπιταλιστική συνεργασία. Η ΑΡ.ΠΗ. -δεν κρυβόμαστε – στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά οι μισοί της υποψήφιοι δεν είναι μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οπότε δημιουργείται μία δυναμική, που πρέπει να εκφραστεί σε περιφερειακό επίπεδο και αργότερα ενδεχομένως και σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Ο στόχος μας όμως είναι η ενότητα σε ένα μεγαλύτερο βάθος.

Το ποσοστό μας έβαλε στο περιφερειακό συμβούλιο με έναν σύμβουλο, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε και δεύτερο αν περνούσαμε το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Φιλοδοξούμε να το περάσουμε αυτή τη φορά και να έχουμε και δεύτερο περιφερειακό σύμβουλο και νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιό μας”, ενώ η κα Υφαντή συμπλήρωσε:

Μπαίνω ως ανένταχτη στο ψηφοδέλτιο. Θεωρώ ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, σκεπτόμενο, δεν μπορεί να αντέξει κάποια πράγματα. Κόμματα και πολιτικές έχουν δοκιμαστεί. Τα παιδιά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν δίπλα μας σε κάθε κίνημα και βοηθούσαν, χωρίς να παρεμβαίνουν στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αξίζει τον κόπο να δοθεί στην ΑΡ.ΠΗ. η δυνατότητα να έχει και άλλον ένα σύμβουλο, έτσι ώστε να ακουγόμαστε πέρα από στεγανά”.

Με τη σειρά του ο κ. Δημητρακόπουλος πρόσθεσε:

Κι εγώ ανένταχτος είμαι. Δεν είμαι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή σε κάποιο άλλο κόμμα. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωπο αναζητούν μία λύση, έναν φορέα για να βρουν λύσεις για την περιοχή τους. Στο Ζάλογγο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τις πλημμύρες. Ο Λούρος επίσης. Ψάχνουν οι άνθρωποι μία παράταξη να τους υπερασπιστεί. Ένας τέτοιος φορέας είναι η Αριστερή Παρέμβαση. Ευτυχώς που υπάρχει η ΑΡΠΗ και λένε οι άνθρωποι τον πόνο τους και τα προβλήματά τους. Οι ''μεγάλοι'' δεν ακούν, δεν δέχονται τους ανθρώπους ελεύθερα...”.

 

 

Έκθεση εικόνων