Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 13:00

Ενισχυμένος ο “νέος δικομματισμός” στο Ν. Πρέβεζας – Η πολυσυλλεκτική “γαλάζια πολυκατοικία” και η κατάρρευση της αντικαπιταλιστικής-αντιμνημονιακής Αριστεράς πλην Βαρουφάκη

Με καταμετρημένο (με βάση τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών) το 100% των εκλογικών τμημάτων στο Νομό Πρέβεζας, μπορούμε να εξάγουμε τα παρακάτω εκλογικά συμπεράσματα για την περιοχή μας.

Ανά κόμμα

Μεγάλη νικήτρια και στο Νομό Πρέβεζας αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία. Η “γαλάζια παράταξη” κατόρθωσε σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015 στο Νομό μας να πάρει 5.257 ψήφους περισσότερους. Επανέφερε στη “γαλάζια πολυκατοικία” θα λέγαμε σχηματικά, όλες τις “διαρροές” της προς τα Δεξιά και τα Κεντροδεξιά, καθώς εκτιμάται ότι εγκόλπωσε ένα μέρος από τις 869 ψήφους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και τις 619 της Ένωσης Κεντρώων (στις 7 Ιουλίου πήρε 243), ένα μεγάλο μέρος από τις 1131 ψήφους του Ποταμιού (το οποίο είχε υποψηφίους άτομα προερχόμενα από τη Δεξιά), ένα μέρος από τις 1818 ψήφους της Χ.Α. το 2015. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015 ψήφισαν 2.883 άτομα παραπάνω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015 όχι μόνο δεν έχασε δυνάμεις στο Νομό Πρέβεζας, αλλά πήρε και 651 ψήφους παραπάνω. Αποδεικνύεται δηλαδή πως αποτελεί τον ένα πόλο στο νέο δίπολο Αριστερά-Δεξιά και την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον προοδευτικό χώρο.

Το Κίνημα Αλλαγής πήρε 329 ψήφους παραπάνω σε σχέση με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μπορεί να πανηγυρίζει πως κράτησε δυνάμεις στο Νομό, αλλά σίγουρα μπορεί να αισθάνεται απογοήτευση ότι δεν κατάφερε να πάρει πίσω ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στο Νομό Πρέβεζας, σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015 είδε τον απόλυτο αριθμό ψήφων, αλλά και τα ποσοστά του να μειώνονται.

Το Μέρα25 του Γιάννη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου στο Ν. Πρέβεζας είχαν μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό τους, ωστόσο κατέγραψαν 794 και 538 ψήφους στο Νομό αντιστοίχως.

Η Χ.Α. κατέρρευσε στο Νομό Πρέβεζας χάνοντας 1.178 ψήφους.

Εκλογική κατάρρευση παρουσίασαν και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής-αντιμνημονιακής Αριστεράς, που “πιέστηκαν πολιτικά” και σε αυτές τις εκλογές.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχασε πάνω από το 50% των ψήφων της σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ η Λαϊκή Ενότητα έχασε περίπου το 85% των ψήφων σε σχέση με το 2015.

 

Π.Τ.