Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 00:48

Μετά το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ φέρνει στη Βουλή τις καταστροφές στην Πρέβεζα

Αν τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφές που αυτά προκάλεσαν στην περιοχή του Καλαμιτσίου στην Πρέβεζα, είναι ικανά να οδηγήσουν σε «κοινή πορεία» στη Βουλή το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τότε μάλλον η υπόθεση των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς της Πρέβεζας που επλήγησαν είναι σε καλό δρόμο.

Την αρχή είχε κάνει ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Μωραϊτης, (διαβάστε: Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τις καταστροφές στην Πρέβεζα), ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, η οποία και συζητήθηκε (διαβάστε: Συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση του ΚΚΕ για τις καταστροφές στην Πρέβεζα – Τι είπαν Μωραϊτης και Χαρακόπουλος (VIDEO)). Συνέχεια στο θέμα δίνει ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖ-ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυταρή, με θέμα: «Σχετικά με τις καταστροφές από υδροστρόβιλο σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και καλλιέργειες αγροτών στην Πρέβεζα».

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

 

«Ο νόμος την Πρέβεζας δοκιμάστηκε σκληρά από έναν ισχυρό υδροστρόβιλο, που ξαφνικά ξέσπασε στην περιοχή, στις 29 Νοεμβρίου. Η θεομηνία προκάλεσε σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές στο αγροτικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή, αλλά και σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Η μεγάλη ταχύτητα του ανέμου κατέστρεψε πάνω από 100 στρέμματα θερμοκήπια της περιοχής, πάνω από 20 παραγωγών οι οποίοι δήλωσαν τις καταστροφές, με το αποτέλεσμα να είναι τόσο συντριπτικό, ώστε να μην επιτρέπει επισκευή τους, αλλά ανακατασκευή. Αν λάβετε υπόψιν σας πως το μέγεθος εκμετάλλευσης είναι 4 έως 5 στρέμματα, προκύπτει ότι οι 20 παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές στο 80 με 100% των εγκαταστάσεων των θερμοκηπίων τους. Το μέσο κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανά στρέμμα είναι από 8.000 έως 10.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε συνθήκες κρίσης, θα μείνουν άνθρωποι χωρίς εισόδημα για τους υπόλοιπους μήνες.

Την ώρα που η ανεργία στην περιφέρεια της Ηπείρου έχει φτάσει στο 23,4%, την ώρα που είναι κοινός τόπος πως πρέπει οι αναπομείναντες αγρότες να στηριχθούν με κάθε τρόπο.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 

Με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα θα κινηθεί το υπουργείο για την αποζημίωση των αγροτών στο

σύνολο του κόστους των καταστροφών; Είναι στα σχέδια σας η διαδικασία του κατεπείγοντως;

Θα πάρει πρωτοβουλία για την παύση όλων των τραπεζικών υποχρεώσεων των πληγέντων και την

ουσιαστική δανειακή τους διευκόλυνση για αποκατάσταση των ζημιών;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μπάρκας Κωνσταντίνος».