Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 12:12

“Σπάει” η... “τριπλή συμμαχία” στο νέο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας – Πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες

Η φωτογραφία του νέου Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, του επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργου Νίτσα και του επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” Βαγγέλη Ροπόκη, που εικονίζονται να δίνουν τα χέρια το βράδυ του αποτελέσματος του β' γύρου των εκλογών, σηματοδότησε την απαρχή της “τριπλής συμμαχίας” στο νέο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Πριν καν όμως αναλάβει καθήκοντα ο νέος Δήμαρχος, η “τριπλή συμμαχία” φαίνεται πως κατά το ένα τρίτο της έχει ήδη... σπάσει.

Ο κ. Γεωργάκος πάντως στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση στα ΜΜΕ την επομένη των εκλογών στη Λαϊκή Αγορά είχε ξεκαθαρίσει: “Ως νέος Δήμαρχος μαζί με τους 8 εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους του Συνδυασμού, τους 41 μη εκλεγμένους καθώς και με τους συνεργάτες και τους συμβούλους μου, αλλά και με τους εκλεγμένους επικεφαλής τους Βαγγέλη Ροπόκη και Γιώργο Νίτσα και τους εκλεγμένους συμβούλους τους και των δύο Συνδυασμών θα οργανώσω, θα διοικώ και θα επιβάλω ένα λειτουργικό, δυναμικό οργανόγραμμα διακυβέρνησης από το Γραφείο του Δημάρχου έως και το γενικό συμβούλιο της πλειοψηφίας”.

Από τότε ωστόσο κύλησε αρκετό νερό στο... αυλάκι και ασφαλώς έπαιξαν ρόλο και οι θεσμικές αλλαγές στις οποίες προχωρά στην Αυτοδιοίκηση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής στην παράταξη του Δημάρχου.

Είχαμε αναφέρει στο ρεπορτάζ μας, ότι στο “πόκερ” για τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων για τη νέα δημοτική αρχή, σε “σκληρό παίκτη” εξελίσσεται ο Γιώργος Νίτσας επικεφαλής της τρίτης σε έδρες παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Ο κ. Νίτσας επιμένει σε μία θέση αναλογικότητας στις θέσεις ευθύνης που πρέπει να πάρει ο κάθε συνδυασμός της “τριπλής συμμαχίας” (Γεωργάκου-Νίτσα-Ροπόκη) και σε ένα προγραμματικό μνημόνιο θέσεων για να διατηρηθεί μία πλειοψηφία κυβερνησιμότητας του Δήμου, ενώ πιστεύει -όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ- και σε έναν ξεχωριστό καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των Αντιδημάρχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μέχρι και σήμερα επικοινωνία του κ. Γεωργάκου με τον κ. Νίτσα, έχει γίνει με το... σταγονόμετρο, πόσο μάλλον να έχει γίνει μία αναλυτική συζήτηση για τι μέλλει γενέσθαι. Κατά συνέπεια ο κ. Νίτσας και οι σύμβουλοί του πιθανότατα βγαίνουν από το “κάδρο” της συμμαχίας και θεσμικά θα βρεθούν στην αντιπολίτευση, εκτός κι αν εντός του δημοτικού συμβουλίου υπάρξει κάποια πολιτική “ντρίμπλα” του κου Γεωργάκου και μπορέσει και στήσει και πάλι τη συμμαχία από την αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως με 5 δημοτικούς συμβούλους η “Ανάπτυξη Τώρα” είναι η τρίτη σε δύναμη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας και αντιπολιτευτικά μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

Αναφορικά με τη “Δημοτική Ανατροπή”, την παράταξη του Βαγγέλη Ροπόκη, εξελίσσεται εκ των πραγμάτων σε ρυθμιστή της ισορροπίας για να διαμορφωθεί δημοτική πλειοψηφία. Στην παράταξη “Δήμος της Καρδιάς μας” θεωρούν ότι οι 8+4 σύμβουλοι είναι ικανοί να προχωρήσουν απρόσκοπτα στη διοίκηση του Δήμου. Και με τις αλλαγές του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον αυτοδιοίκηση, ο αριθμός αυτός ενδεχομένως και να είναι αρκετός για να υπάρξει ισορροπία στη λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Ροπόκης παραμένει υποστηρικτικός πυλώνας στη “διπλή” όμως διαμορφώνεται πλέον συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, και δεν “έσπασε” ούτε όταν δέχθηκε πίεση από τον κομματικό του χώρο το Κίνημα Αλλαγής. Οπότε μόνο αν υπάρξουν ζητήματα αρχών και ζητήματα ηθικής, θα κάνει πίσω σε όσα έχει πει.

Η νέα δημοτική πραγματικότητα πάντως είναι “ρευστή” και αναμένεται να έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.