Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 12:45

Η επική “κυβίστηση” του Υπουργείου Υγείας που ευνοεί όμως το ΤΟΜΥ Πρέβεζας – Τι μέλλει γενέσθαι...

Δέσμευση στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά ήταν η κατάργηση των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας).

Στις 29/4/2018 σε συνέντευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο” ο τότε τομεάρχης Υγείας του κόμματος και νυν βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ήταν ξεκάθαρος: “Θα κλείσουμε τις ΤΟΜΥ”. Ο ίδιος σε εκδήλωση στην Πρέβεζα είχε πει: “Για τον πολίτη δημιουργούμε, για τον πολίτη φτιάχνουμε ένα ΕΣΥ δημόσιου χαρακτήρα με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι πάροχοι των υπηρεσιών μπορούν να είναι και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα και στόχο το δημόσιο αγαθό της Υγείας. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με το κρατικίστικο σοβιετικού Τύπου προφίλ και επνεύσεως σύστημα, που είτε το είδατε στα ΤΟΜΥ είτε το είδατε στο ΚΕΕΛΠΝΟ”. Ούτε λίγο ούτε πολύ η ΝΔ εξήγγειλε πως θα καταργήσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, κάτι που θα επηρέαζε και το Νομό Πρέβεζας και τους εργαζόμενους στη Μονάδα που λειτουργεί στην πόλη μας. Η... επική ¨κυβίστηση” όμως του Υπουργείου Υγείας, που αποφάσισε καθώς φαίνεται να συνεχίσει τη λειτουργία της “σοβιετίας” (όπως τη χαρακτήριζαν) των ΤΟΜΥ, θα ευνοήσει και την περιοχή μας.

ελτυποσ

Θυμίζουμε πάντως πως στην Πρέβεζα ο προγραμματισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης περιελάμβανε τη λειτουργία δύο μονάδων, κάτι όμως που στην πράξη λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το ιατρικό προσωπικό δεν κατέστη εφικτό. Παρ' όλα αυτά η 1η Μονάδα ΤΟΜΥ που λειτουργεί στο κτίριο του ΙΚΑ, έκανε έντονη την παρουσία της με αρκετές δράσεις εξωστρέφειας και προσπάθεια να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Για το θέμα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε πει: “Πάμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γιατί και για αυτό άκουσα πολλά τα τελευταία 4 χρόνια. Κανονικά, θα έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί 127 ΤΟΜΥ, ποσοστό 53%.

Επαναλαμβάνω: στόχος 239 ΤΟΜΥ. 4,5 χρόνια με όλους τους πόρους εκεί, με το ΕΣΠΑ, με όλο το βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης εκεί, 127 ΤΟΜΥ. Για να δούμε τι έχουν αυτές οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας.

Μετά από 4,5 χρόνια λοιπόν, σε αυτό το πολυδιαφημισμένο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν προσληφθεί μόνο 340 γιατροί αντί για 1195, μόλις το 28,5%!...

...Για να σας δείξω ότι δεν υπήρχε κανένας, μα κανένας προγραμματισμός για το πώς αναπτύσσονται αυτές οι ΤΟΜΥ, κοιτάξτε στο χάρτη ποιες είναι οι περιοχές όπου έχει δοθεί βάρος. Στα νησιά μας, μόλις 21%!... Δεν θέλω να είμαι άδικος, όμως πρέπει να γίνει μία στόχευση, ένας κεντρικός προγραμματισμός πρέπει να υπάρχει σε όλα. Στον προγραμματισμό της ανάπτυξης των ΤΟΜΥ, στη δημόσια υγεία και στις προτεραιότητές της, στο πώς λειτουργούμε και κινούμαστε. Και να τα γνωρίζει αυτά ο πολίτης, έτσι ώστε να βλέπει μικρά μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο”.

Λίγες ημέρες αργότερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ερωτηθείς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας ως διάσπαρτες μονάδες μέσα στη χώρα, υποστελεχωμένες και αφημένες. Τόνισε ότι οι ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ενισχυθούν, μέσα όμως από διαδικασία αξιολόγησης και μετεξέλιξης.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει Κέντρο Υγείας εδώ και ΤΟΜΥ εδώ με κοινή πόρτα και να λειτουργούν ξεχωριστά. Να έχει ένα νοσηλευτή η ΤΟΜΥ και ένα γιατρό και τρεις το Κέντρο Υγείας, είναι υποκρισία. Πρέπει να είναι ομογενοποιημένη και μία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την πορεία της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την προοπτική των ΤΟΜΥ, κατέθεσε στις 24/09/2019 ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Στην ερώτηση του ο κ. Ξανθός τονίζει την ανάγκη στήριξης των νέων δομών που ήδη έχουν καταγράψει ένα θετικό αποτέλεσμα στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προωθώντας ταυτόχρονα στο σύστημα υγείας την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας, της έμφασης στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, καθώς και του προσανατολισμού στην κοινοτική και κατ’ οίκον φροντίδα.

Συγκεκριμένα ερωτά: 1) ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη, καθώς και για την υποστήριξη των σημερινών ΤΟΜΥ, 2) αν θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών (γενικών γιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων) ή άλλων επαγγελματιών υγείας, διασφαλίζοντας την αναβαθμισμένη στελέχωση των σημερινών και την ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε περιοχές με ανεπαρκή κάλυψη και 3) αν θα υλοποιήσει τη στρατηγική της εξόδου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και της σταδιακής εμπλοκής εθνικών πόρων μέσω του ΠΔΕ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των νέων δομών και μετά το τέλος (2022) του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.