Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 10:56

Ψήφισμα καταδίκης του εξοντωτικού προστίμου στο Θανάση Αγαπητό εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στην τελευταία του συνεδρίαση, έπειτα από πρόταση της παράταξης Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας, εξέδωσε το παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης του εξοντωτικού προστίμου στο Θανάση Αγαπητό.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

Η Επιτροπή Ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 Ευρώ (!), στον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Αγαπητό και στην περιφερειακή κίνηση Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά».

Η αφορμή ήταν τρία πανό που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν στις Σέρρες, χωρίς να αναφέρεται από ποιούς και σε ποιό χρόνο. Το πρόστιμο έχει επιβληθεί με βάση το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. γ΄ του ν. 3870/2010 ενώ σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 του ίδιου νόμου υποχρέωση καταβολής του προστίμου έχει ο υποψήφιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος.

Αυτές οι διατάξεις είναι ουσιωδώς αντιδημοκρατικές, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις στέρησης της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην πράξη. Ως προς την πρώτη, κάθε αυτοδιοικητική συλλογικότητα διατρέχει τον κίνδυνο να εκδώσει μια αφίσα και κατόπιν οποιοσδήποτε προβοκάτορας ή αντίπαλός της να την πάρει, να την τοποθετήσει κάπου και να βρεθεί υποχρεωμένη να πληρώσει πρόστιμο 50.000 Ευρώ.

Ως προς τη δεύτερη, η περίπτωση του επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» είναι χαρακτηριστική: ο Θανάσης Αγαπητός που έχει την υποχρέωση καταβολής του προστίμου είναι ένας εργαζόμενος δάσκαλος. Αυτές οι διατάξεις δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος δικαίου, τον πλουραλισμό και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη έκφραση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Αγαπητό και ζητά:

Την άμεση ακύρωση του εξοντωτικού προστίμου στον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Αγαπητό και στην «Ανταρσία στην Κεντ. Μακεδονία».

Την κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 14 παρ. 1 εδ. γ΄ και 14 παρ. 2 του ν. 3870/2010.