Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 11:11

Άνοιξε “κερκόπορτα” μέσω της “Ήπειρος Α.Ε.” για τα χρηματοδοτικά προγράμματα με βάση τη Νικόπολη και την Κασσώπη – Η “σιωπή” της Υπουργού για την υπόθεση "Νικόπολη-UNESCO"

Τόνοι μελάνι έχουν... χυθεί για τη σχέση της “Ήπειρος Α.Ε.” και του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, με αφορμή το πρόγραμμα “Πολιτιστικές Διαδρομές των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου” (αφορούν το Αρχαία Θέατρα της Νικόπολης και την Κασσώπη). Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και καινοτόμο project της Περιφέρειας Ηπείρου με προϋπολογισμό 37 εκατομμύρια ευρώ.

Το atpreveza.gr παρουσιάζει (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ), τη μελέτη που εκπόνησε τον Ιούνιο του 2019 η Ήπειρος Α.Ε. Με τη χορηγία του “Διαζώματος” για το ρόλο της ως Φορέας Λειτουργίας του Προγράμματος. Πριν από λίγες ημέρες επισήμως η αναπτυξιακή εταιρεία έγινε Φορέας Λειτουργίας (DMO), του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου».

Στη σχετική μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Ο ρόλος ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού είναι σύνθετος και απαιτητικός, ιδίως στο σημερινό πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ πολλών τουριστικών προορισμών. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται να λειτουργήσει ένας οργανισμός διαχείρισης θεματικού προορισμού από μια Αναπτυξιακή Εταιρεία. Επειδή στον όρο «Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού» ή DMO, αποδίδονται διαφορετικές έννοιες, ρόλοι και καθήκοντα ανάλογα με τη χώρα στην οποία καλούνται να λειτουργήσουν, κρίνεται απαραίτητο να στοιχειοθετηθεί η μορφή και ο ρόλος της Δομής Διαχείρισης Προορισμού της Πολιτιστικής Διαδρομής.

Επομένως, η παρούσα μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς, μέσω της σύνθεσης της διεθνούς βιβλιογραφίας και της αποτύπωσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, θα στοιχειοθετηθεί ο νέος ρόλος καθώς και οι νέες λειτουργίες και δράσεις που θα αναλάβει η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως DMO/Φορέας Λειτουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής.

Έχοντας αυτά υπόψη, η διάρθρωση της μελέτης ακολουθεί την ακόλουθη δομή:

  • Επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας

  • Ρόλος, μορφή και χρηματοδότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού

  • Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως Φορέας Λειτουργίας της Διαδρομής

  • Πλάνο δράσεων και ενεργειών

  • Η Δομή Διαχείρισης της Διαδρομής μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας”.

Επισημαίνεται επίσης και το εξής:

“Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δομής, αυτή θα πρέπει να στελεχώνεται από τουλάχιστον 5 άτομα, όχι όμως απαραίτητα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην 5Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου: ο Ρόλος και η Λειτουργία της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως Φορέα Λειτουργίας Πολιτιστική Διαδρομή, ενώ με μια πρώτη προσέγγιση το ετήσιο κόστος λειτουργίας της Δομής και υλοποίησης βασικών ενεργειών και δράσεων ανέρχεται στις 167.000 ευρώ...

Η ομάδα σύνταξης δεν θεωρεί, με την έως σήμερα εμπειρία της, ότι η λειτουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής μπορεί να εκτελεστεί ικανοποιητικά και αποτελεσματικά μόνο με δύο άτομα, πόσο μάλλον όταν ασκούν παράλληλα καθήκοντα. Όπως προαναφέρθηκε, η ομάδα σύνταξης θεωρεί ότι η ελάχιστη απαιτούμενη απασχόληση στην Δομή Πολιτιστικής Διαδρομής Αρχαίων Θεάτρων Ηπείρου για την αποτελεσματική άσκηση όλων των λειτουργιών στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, είναι: Δύο άτομα με κύρια αρμοδιότητα την γενικότερη διαχείριση/λειτουργία και ανάπτυξη της Διαδρομής, τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την οργάνωση – λειτουργία του Δικτύου Επιχειρήσεων της Διαδρομής, με ποσοστό απασχόλησης 70%, Ένα άτομο υπεύθυνο για την υλοποίηση ενεργειών προβολής, με ποσοστό απασχόλησης 60%, Ένα άτομο για την γραμματειακή υποστήριξη και την τήρηση πρακτικών του Συμβουλίου Φορέων της Διαδρομής και των οργάνων του Δικτύου Επιχειρήσεων, με ποσοστό απασχόλησης 10%, Ένα άτομο για την τεχνική υποστήριξη της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων, με ποσοστό απασχόλησης 10%”.

Πριν από λίγο καιρό το “ΔΙΑΖΩΜΑ” σε δελτίο Τύπου του ανέφερε:

“Στο πλαίσιο αυτό στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ήδη συσταθεί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μία ειδική δομή, με επικεφαλής τον κ. Ευδόκιμο Φρέγκογλου, υπεύθυνο Προγραμμάτων του Διαζώματος, η οποία θα υποστηρίζει τους φορείς λειτουργίας των προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού και θα βοηθά, όπου χρειάζεται, ώστε να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία και βιωσιμότητα τους...

Αφετηρία για τη δραστηριοποίηση της παραπάνω δομής είναι το πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και η υποστήριξη του Φορέα Λειτουργίας της (DMO), της Ήπειρος Α.Ε. . Η ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.,  μεριμνά καθημερινά, ώστε όλη η «αλυσίδα» πόρων και υπηρεσιών των ολιστικών προγραμμάτων να διατηρεί υψηλή ποιότητα”.

Μήπως το “κενό” που δημιουργείται θα έρθει να το συμπληρώσει η ειδική δομή του “Διαζώματος” και με αυτόν τον τρόπο να εμπλακεί και επίσημα στη διαχείριση του προγράμματος ως εξωτερικός συνεργάτης;

Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι “συνεργάτες” του Φορέα Λειτουργίας;

Θα γίνει ανοικτή πρόσκληση;

 

Η “σιωπή” της Μενδώνη για την υποψηφιότητα της Νικόπολης στην UNESCO

 

Η πορεία των έργων Πολιτισμού που υλοποιούνται στην Ήπειρο, εξετάστηκε σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια, υπό την Προεδρία της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη και παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γεώργιου Διδασκάλου.

Μεγάλο βάρος δόθηκε και στην υποψηφιότητα των Ζαγοροχωρίων για ένταξή τους στην UNESCO.

Αναμφίβολα μεγάλη υπόθεση για την Ήπειρο, εφόσον ενταχθούν τα Ζαγοροχώρια στον κατάλογο των Μνημείων, αλλά μήπως στη σύσκεψη “λησμόνησαν” ελαφρώς πως υπάρχει μία σπουδαία υποψηφιότητα για την Ήπειρο και την Ελλάδα, η Αρχαία Νικόπολη; Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βασισμένο σε ένα γεγονός που άλλαξε την ιστορία του τότε γνωστού κόσμου;

Εκκωφαντική για την υπόθεση “UNESCO-Nικόπολη” ήταν η “σιωπή” των εμπλεκομένων. Γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο για την προσπάθεια που καταβάλλεται...