Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 12:23

“Πόρτα” από το Υπουργείο για ένταξη των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Πάργας στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων

Με Ερώτησή στους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (δείτε ΕΔΩ), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφεραν μεταξύ άλλων:

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πάργας καλλιεργούνται ετησίως περίπου χίλια πεντακόσια (1.500) στρέμματα με όσπρια και καλαμπόκι, τα οποία πλήγηκαν σε μεγάλο βαθμό, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κατά τον μήνα Ιούνιο, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν ακολούθως. Υπολογίζεται ότι η ζημιά που προκλήθηκε στις περισσότερες καλλιέργειες οσπρίων αφορά το 80% έως και το 100% της παραγωγής και στο καλαμπόκι η αντίστοιχη ζημιά υπολογίζεται σε άνω του 70%. Κατά συνέπεια, η ζημιά που προκλήθηκε στην παραγωγή σημαίνει και σχεδόν πλήρη οικονομική καταστροφή.

Να σημειωθεί ότι στο Υπόμνημα που απέστειλαν από 12ης Ιουλίου 2019 οι Εκπρόσωποι των Παραγωγών Δήμου Πάργας δεν έλαβαν καμία απάντηση από τους αρμόδιους φορείς”. Ζητούσαν επίσης οι δύο βουλευτές από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει τους Παραγωγούς οσπρίων και καλαμποκιού του Δήμου Πάργας στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή στις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας (de minimis), ώστε να αποζημιωθούν για την καταστροφή που υπέστησαν στην παραγωγή τους, στην οποία στηρίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το εισόδημά τους;

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Κώστας Σκρέκας αναφέρει:

“Οι ζημιές που προξενήθηκαν από τη βροχόπτωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο του έτους 2019 σε καλλιέργειες καλαμποκιού και οσπρίων στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Πρέβεζας, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Πάργας, είναι ζημιές καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και για αυτό υποβλήθηκαν περίπου 110 δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε έγκαιρα, στις 4 Νοεμβρίου κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στους ενδιαφερόμενους και μέχρι το τέλος του έτους (εννοεί το 2019) οι ασφαλιστικά ενήμεροι παραγωγοί θα έχουν λάβει τις σχετικές αποζημιώσεις. Κατά συνέπεια, δεν συντρέχει κανένας λόγος για ένταξη των ζημιών αυτών σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή στο καθεστώς Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (de minimis)”.