Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 16:40

Μιλτιάδης Κλάπας: “Η κωλοτούμπα της Κυβέρνησης και σε αυτό το ζήτημα ήταν αναπόφευκτη...”

Την παρακάτω δήλωσή έκανε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας, με αφορμή την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση της ίδρυσης Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

“Η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η ενσωμάτωσή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν μια απολύτως λαθεμένη απόφαση. Προσδιόριζε την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος με όρους που παρέπεμπαν στην αναζωπύρωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Ακόμη γιατί κατήργησε μια δομή με τεχνογνωσία, έργο, σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε θέματα ασύλου, υποδοχής, μεταφοράς και φιλοξενίας στην ενδοχώρα καθώς και προγραμμάτων ένταξης. Από την αρχή τονίσαμε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως υποταγμένη στην αντιμεταναστευτική ρητορεία της και την πίεση των ακροδεξιών απόψεων που έχει ενσωματώσει, λοιδόρησε την επιχειρηματολογία και την υπόδειξη να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια.

Έξι μήνες μετά και αφού δημιούργησε μπάχαλο στο προσφυγικό αναθεωρεί την απόφασή της. Όσα στις προγραμματικές δηλώσεις και έως τώρα λέγονταν αποδεικνύουν ότι η από τα πριν έτοιμη κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί τις αιτίες του ζητήματος ούτε είχε κανένα ρεαλιστικό τρόπο αντιμετώπισης. Είχε μόνο ένα σύμμαχο, ορισμένα ΜΜΕ που πριν έκαναν την τρίχα τριχιά και τώρα αποσιωπούν το μπάχαλο.

Αυτοί που φώναζαν για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των 5.000 προσφύγων στη Μόρια, δεν μιλούν για τους 18.000 που ζουν σήμερα εκεί. Αυτοί που έλεγαν ότι το ζήτημα είναι η σωστή φύλαξη των συνόρων και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου τους «καλούσε» να έρθουν, σιωπούν τώρα που οι ροές αυξήθηκαν. Τώρα ανακάλυψαν ότι φταίει ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή, η Τουρκία...Όμως η αλήθεια είναι σκληρή για την κυβέρνηση. τα ψέματα που έλεγε ως αντιπολίτευση και η προφανής ανικανότητά της να αντιμετωπίσει το ζήτημα την οδήγησαν στα αδιέξοδα της. Η κωλοτούμπα τκαι σε αυτό το ζήτημα ήταν αναπόφευκτη. Από μόνη της και χωρίς περαιτέρω επιχειρηματολογία πιστοποιεί την ορθότητα της πολιτικής που είχαμε ακολουθήσει και την αναγκαιότητα της υπάρξεως του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής”.