Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 13:05

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: "Το Υπουργείο Παιδείας πριονίζει τη δημόσια Παιδεία!"

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Το καλοκαίρι είδαμε να καταργείται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια, κάνοντας τις πανελλαδικές εξετάσεις πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει ευκαιρία απεμπλοκής. Τον Οκτώβριο είδαμε με μία απόφαση να εξομοιώνονται τα κολλέγια με τα πανεπιστήμια, και σαν να μην έφτανε αυτό πριν λίγες, η υπουργός Κεραμέως με νέα ρύθμιση προτείνει να γίνονται δεκτά και τα πτυχία Κολλεγιών για το διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση. Πράγμα που σημαίνει ότι από την επόμενη χρονιά τα σχολεία μπορούν να στελεχωθούν και με αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων παντός τύπου ανεξαρτήτου ακαδημαϊκής αναγνώρισης, υποβαθμίζοντας επί της ουσίας την παρεχόμενη παιδεία.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχέδιο νόμου και για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση. Με το νομοσχέδιο αυτό, η Κυβέρνηση προωθεί τάχιστα την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων Πανεπιστημίων με μοχλό τη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση. Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας δεν είναι βέβαια καινούργιες. Αξιολόγηση, σύνδεση με χρηματοδότηση, αυτονομία, επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης είναι το σχέδιο της κυβέρνησης.

Γιατί, όμως, ένα νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια να αφορά μαθητές και μαθήτριες σαν εμάς; Μας αφορά, γιατί την επόμενη μέρα της αποφοίτησής μας από το Λύκειο, μας στρέφουν στην ιδιωτική εκπαίδευση! Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει λουκέτο σε μία σειρά από δημόσια Πανεπιστήμια, ωθώντας μας σε ιδιωτικά IEK και Κολέγια, στερώντας μας τη δυνατότητα να φοιτήσουμε δωρεάν σε δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ενισχύει τους επιχειρηματίες της γνώσης, ζημιώνοντας εμάς. Αναστέλλει τη λειτουργία 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων του νόμου Γαβρόγλου που επρόκειτο να λειτουργήσουν από φέτος, εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων, υποχρηματοδοτεί τα ΑΕΙ, ανοίγει την πόρτα για μείωση του αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια, εισαγωγή διδάκτρων και επαναφορά της βάσης εισαγωγής.

Το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά μας λέει, είτε να πληρώσουμε για να σπουδάσουμε, είτε να φύγουμε στο εξωτερικό, είτε να μπαίνουμε ξανά και ξανά στη διαδικασία των πανελλαδικών προκειμένου να μπορέσουμε να φοιτήσουμε στο Πανεπιστήμιο. Και οι τρεις επιλογές σημαίνουν οικονομικό κόστος για τις οικογένειες μας, εντατικοποίηση της καθημερινότητάς μας και μεταξύ μας ανταγωνισμός. Όλες αυτές οι αλλαγές που γίνονται είναι τμήματα ενός συνολικού ψηφιδωτού που έχει ως στόχο την υπονόμευση του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

- ΟΧΙ στο διορισμό αποφοίτων κολλεγίων στα σχολεία.

- ΟΧΙ στην υπονόμευση και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων - Δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.