Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 12:12

“Πολιτικά μηνύματα” σε Καχριμάνη στην ΠΕΔ Ηπείρου - “Τινάζουν στον αέρα” τη συνοχή της Ηπείρου τα... παράκεντρα

“Σας καλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου που θα γίνει στα γραφεία της στα Ιωάννινα (Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος) την Δευτέρα, 20/01/2020, και ώρα 14:00, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την υλοποίηση του οδικού άξονα ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΚΑΚΑΒΙΑΣ”. Αυτό ανέφερε η ανακοίνωση της ΠΕΔ Ηπείρου, αλλά συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ λόγω έλλειψης απαρτίας (η συνεδρίαση θα επαναληφθεί στις 23 του μηνός). Οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί του 21μελούς συμβουλίου της ΠΕΔ γύρισαν την... πλάτη τους στη συνεδρίαση, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, έστειλαν με έναν “κομψό” και “έμμεσο” τρόπο πολιτικό μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, για μία σειρά επιλογών του το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ζητήματα της Ηπείρου.

Παράλληλα φαίνεται πως η απουσία αυτή φανερώνει και τη διάθεση των περιφερειακών αυτοδιοικητικών να απαιτήσουν μία Ήπειρο που θα προχωρήσει ενιαία και ολιστικά στη νέα εποχή, πετυχαίνοντας το στόχο της σύγκλισης ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες και μειώνοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες που είναι μεγάλες. Αυτό το απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επιστημονικές μελέτες και όχι οι συζητήσεις... καφενείου (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ). Διάφορα... παράκεντρα όμως στην Ήπειρο, έχουν ήδη ξεκινήσει και βάζουν στον... τοίχο, όσους αυτοδιοικητικούς θεωρούν ότι η Ήπειρος πρέπει να χαράξει μία στρατηγική ανάπτυξης ολιστικά, με πρόγραμμα, όραμα και εκμεταλλευόμενη και τα φυσικά της πλεονεκτήματα, μακριά από την “Ιωαννινοκεντρική λογική”, η οποία “βολεύει” παλιά κατεστημένα, αλλά έως πότε;

Οι περιφερειακοί αυτοδιοικητικοί αναγκάζονται με τις παραπάνω λογικές και κοιτάζουν τα “των οίκων τους”. Οι ευθύνες όμως γι' αυτό βαραίνουν πρωτίστως την πολιτική στρατηγική της περιφερειακής αρχής και όχι τους Δημάρχους, όπως επιδιώκουν τα... παράκεντρα να “πουλήσουν”. Ο Περιφερειάρχης πάντως έχει αν μη τι άλλο την πολιτική οξυδέρκεια για να διορθώσει τα πράγματα... Εκτός κι αν δε το θέλει...

Ο κόσμος άλλωστε προχωράει μπροστά με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η Ήπειρος με βάση τους ευρωπαϊκούς δείκτες δεν ακολουθεί... (δείτε ΕΔΩ).

Παρόντες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ήταν το προεδρείο (Ντακαλέτσης, Παππάς, Δαρδαμάνης) και 6 αυτοδιοικητικοί από το Ν. Ιωαννίνων. Μόνο ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής παρέστη στη συνεδρίαση από τους λοιπούς περιφερειακούς, καθώς και οι κ.κ. Δαρδαμάνης (Δήμος Πρέβεζας) και Παππάς (Φιλιάτες), οι οποίοι όπως προείπαμε έχουν υποχρεώσεις στο προεδρείο.

Οι λόγοι της εικόνας αυτής στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου;

  1. Το γεγονός ότι δεν μπήκε “πακέτο” στην έκτακτη συνεδρίαση το “Καμπή-Γέφυρα Καλογήρου”, αλλά και η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό ασφαλώς και δημιουργεί διχαστικές λογικές (δείτε ΕΔΩ). Για το ποια σύνδεση είναι πιο ωφέλιμη για τη συνολική ανάπτυξη της Ηπείρου, μπορούμε εύκολα να επιχειρηματολογήσουμε, με βάση τα στοιχεία. Η ουσία πάντως είναι πως πρέπει να διεκδικηθούν με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο δυναμικά και οι δύο συνδέσεις, που είναι πολύτιμες για την Ήπειρο.

  2. Στους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Άρτας, υπάρχει μία μικρή δυσαρέσκεια με τις πρόσφατες εξελίξεις για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών, αναφορικά με το ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και της ΠΕΔ. Δηλαδή ότι στην ιεράρχηση των ζητημάτων μπήκε πρώτο και με διαφορά το Ιωάννινα-Κακαβιά.

  3. Η πρόσφατη κόντρα στις εκλογές της ΠΕΔ, έχει δημιουργήσει έναν “πάγο” και με τους Δήμους της Θεσπρωτίας.

  4. Έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει με τους Δήμους μία μεγάλη συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ και μία μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης, κάτι που δεν έχει γίνει.

  5. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση στους περιφερειακούς αυτοδιοικητικούς ότι τα αιτήματά τους δεν κρίνονται αντικειμενικά από την περιφερειακή αρχή και ότι η ΠΕΔ υποτάσσεται στην περιφέρεια Ηπείρου και στα δικά της πολιτικά κριτήρια.

  6. Η πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Μενδώνη στην Ήπειρο επέτεινε το αρνητικό κλίμα.

  7. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αύξησης των τελών δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

Όλα τα παραπάνω επιχειρείται να υποβαθμιστούν με ένα παλιό, αλλά και σύγχρονο επιχείρημα, ότι οι Δήμαρχοι κοιτάζουν μόνο τους Δήμους τους και αδυνατούν να συλλάβουν ευρύτερες λογικές ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο είναι πολύ άδικο για τους Δημάρχους, οι οποίοι έχουν “φορτωθεί” αρμοδιότητες που πολλές φορές ξεπερνούν τις δυνατότητες που έχουν.

Όπως και να έχει το ζητούμενο είναι η προκοπή της Ηπείρου και των πολιτών της. Το ζήτημα είναι πως θα επιτευχθεί αυτό...

 

 

Π.Τ.