Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 14:56

“Συμφωνία κυρίων” για το προσφυγικό στην Ήπειρο ανάμεσα σε Δημάρχους και Μηταράκη - “Δε θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί”

Χωρίς να κάνει κάποια ανακοίνωση για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο ή για το που θα γίνουν αυτές, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση που είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με τους Δημάρχους της Ηπείρου.

Ο κ. Μηταράκης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου που έγινε στα Ιωάννινα και μετά την ολοκλήρωσή της σημείωσε πως παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι ο περιορισμός των ροών και η μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Υπουργός ζήτησε τη στήριξη των δήμων της Ηπείρου στο ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και ανέφερε ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος με άξονες, μεταξύ άλλων, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την επίσπευση διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές.

Ο ίδιος τόνισε ότι ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα ΠΕΔ Ηπείρου για τη συνάντηση, καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ ουσιαστικό το ζήτημα του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, η συνεργασία και η συναπόφαση. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις.

Ήταν μία “ειλικρινής” όπως τη χαρακτηρίζουν οι Δήμαρχοι συνάντηση με “ανοικτά χαρτιά” από όλες τις πλευρές. Υπήρξε “συμφωνία κυρίων” ότι δε υπάρξουν αιφνιδιασμοί από πλευράς Υπουργείου για την κατασκευή δομών φιλοξενίας και όλα θα γίνουν σε συνεννόηση και με ενημέρωση των Δημάρχων και της τοπικής κοινωνίας. Κάτι τέτοιο έγινε ξεκάθαρο.

Κάθε Δήμαρχος προέβαλε τη δική του οπτική και τα δικά του επιχειρήματα, ώστε να αποφύγει την “καυτή πατάτα” ενός κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων του Δήμου του, παρ' όλα αυτά κατέστη σαφές ότι θα υπάρξει ισοκατανομή και δικαιοσύνη με βάση αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά κριτήρια και θα πρέπει άπαντες να δείξουν αλληλεγγύη και ωριμότητα. Αυτό περιλαμβάνει ασφαλώς και περιοχές της Ηπείρου που μέχρι και σήμερα δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα.

Για παράδειγμα είναι δεδομένο πως δε θα υπάρξουν δομές φιλοξενίας σε hot τουριστικούς προορισμούς της Ηπείρου όπως π.χ. η Πάργα, ούτε φυσικά κοντά σε λιμάνια ή φυσικούς όρμους (π.χ. Ηγουμενίτσα, παράλια Ν. Πρέβεζας), όπου μπορούν να κάνουν “πάρτι” τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και οι εγκληματικές συμμορίες.

Προέκυψε από τη συζήτηση πως σε πρώτη φάση θα αναζητηθούν δημόσιοι ή δημοτικοί χώροι για δομές, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και ιδιώτες.

Επισημάνθηκε επίσης στον Υπουργό ότι δεν πρέπει να πειραχτούν με αύξηση του πληθυσμού οι ήδη υπάρχοντες δομές φιλοξενίας (Κατσικά, Δολιανά, Φιλιππιάδα).

Εκείνο το στοιχείο που επίσης “έπεσε στο τραπέζι” και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το στηρίζει και η ΚΕΔΕ, είναι το γεγονός πως ζητήθηκε από τον κ. Μηταράκη να δοθούν αρμοδιότητες και στους Δήμους εντός των δομών φιλοξενίας, ώστε να “σπάσει” κατά κάποιο τρόπο το κατεστημένο των ΜΚΟ.

Το ζήτημα πάντως των περιοχών όπου θα γίνουν στην Ήπειρο δομές φιλοξενίας προσφύγων, που “καίει” Δημάρχους και τοπικές κοινωνίες, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη και αρκετό... παρασκήνιο.