Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 15:01

Ξανθός από την Πρέβεζα: “Έχουμε το ηθικό και το πολιτικό ανάστημα να είμαστε όρθιοι” - Παραδοχή καθυστερήσεων για τα ΚΥ του Ν. Πρέβεζας... (vid)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στους εκπροσώπους του Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην Υπουργός Υγείας, βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρ. αναπληρωτής γενικός γραμματέας υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του κόμματος στην Πρέβεζα για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

IMG 3185

“Θέλουμε να έχουμε μία συστηματική επικοινωνία με το προσωπικό του ΕΣΥ. Να δώσουμε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών. Και παρεμβαίνει όταν υπάρχουν μέτρα που κινούνται σε κατεύθυνση υπονόμευσης της δημόσιας περίθαλψης. Όπως οι πρόσφατες εξαγγελίες για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και οι αλλαγές νομικού καθεστώτος στα νοσοκομεία και βεβαίως για να έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με το ανθρώπινο δυναμικό και να παίρνουμε υπ' όψη τις αδυναμίες και τα προβλήματα.

Είναι πρωτοπόρο το γεγονός ότι μία πολιτική ηγεσία που ολοκλήρωσε τη θητεία της έχει ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα στη λειτουργία του ΕΣΥ. Για εμάς η πιο σημαντική επιτυχία της προηγούμενης περιόδου, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι ότι εξασφαλίσαμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης, που δεν ήταν ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη, σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικών περιορισμών, μνημονίου και λιτότητας και ταυτόχρονα διασφαλίσαμε την προσβασιμότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή τη δυνατότητα κάθε πολίτη, ανεξαρτήτου εργασίας, ασφάλειας, εισοδήματος, καταγωγής να έχει αξιοπρεπή φροντίδα υγείας. Αυτό ήταν μία μεγάλη τομή. Θέλουμε να την υπερασπιστούμε μαζί με το προσωπικό του ΕΣΥ, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Γιατί αυτό είναι ο πυρήνας του κυβερνητικού προγράμματος”, είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

IMG 3181

“Αποτρέψαμε το λειτουργικό black-out, καλύψαμε επείγοντα και απειλητικά για την επιβίωση του ΕΣΥ κενά και αρχίσαμε να προχωρούμε σε μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Έχουν γίνει βήματα στο Νομό Πρέβεζας. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Κι εμείς μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση.

Η κοινωνία μετά την έξοδο από την Κρίση και τα Μνημόνια θέλει περισσότερη δημόσια περίθαλψη. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Τώρα έχουμε και μεγαλύτερη δημοσιονομική ευρυχωρία και μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί την προηγούμενη περίοδο είχαμε περιορισμούς και στις προσλήψεις και στη χρηματοδότηση και στην αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων, που πολλά, μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι γηρασμένα, έχει κλείσει ο χρόνος ζωής τους. Έχουν γίνει εμβαλωματικές κινήσεις εργασίας και νοσηλείας, αλλά προφανώς πρέπει να υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός σταδιακής αναβάθμισης και ανανέωσης”.

Σε ερώτηση για το αν είναι εφικτό να κατασκευαστεί ένα νέο δημόσιο νοσοκομείο στην Πρέβεζα, ο πρώην Υπουργός Υγείας τόνισε:

“Δυνατότητα την προηγούμενη περίοδο να επενδύσουμε σε νέα νοσοκομεία δεν υπήρξε στη χώρα. Η μόνη ευκαιρία που μας δόθηκε και την αξιοποιήσαμε κατά την άποψή μας κατά τον καλύτερο τρόπο ήταν η δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπου σε ένα σύνολο χρημάτων που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, κάναμε μία προτεραιοποίηση και υπάρχει μία προοπτική να φτιαχτούν τρία νέα δημόσια νοσοκομεία. Στην Κομοτηνή, στη Σπάρτη και το Παίδων Θεσσαλονίκης. Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα ελλείμματα. Υπήρχαν επίσης πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία. ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, Interreg, περιφέρειες κ.α.

Μπορεί να γίνει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με χαμηλότοκα δάνεια.

Χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σταδιακής αναβάθμισης των υποδομών. Τέτοιο είναι της Πρέβεζας. Με προτεραιότητες. Χρειάζεται ένας “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” για την Υγεία”.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και εκμετάλλευση χρηματοδοτικών εργαλείων”.

Αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του Ν. Πρέβεζας, παραδέχθηκε καθυστερήσεις: “Προφανώς και δε λύθηκε επί ημερών μας το θέμα των Κέντρων Υγείας στο Ν. Πρέβεζας. Αυτό που κάναμε ήταν να δώσουμε μία μάχη επιβίωσης. Δεν επιτρέψαμε την κατάρρευση και τη ραγδαία επιδείνωση του συστήματος. Δεν έκλεισε ούτε ένα Νοσοκομείο, ούτε ένα Κέντρο Υγείας. Τέλειωσε η συζήτηση συρρίκνωσης του ΕΣΥ.

Δεν μπορέσαμε όμως σε όλη τη χώρα με τον ίδιο αισθητό τρόπο να βελτιώσουμε τα πράγματα. Υπάρχουν περιοχές που κάναμε επανειλημμένα προκηρύξεις ιατρικών θέσεων, αλλά ήταν άγονες. Δυστυχώς μία από αυτές τις περιοχές είναι και η δική σας. Αυτή είναι η αντικειμενική δυσκολία που προκύπτει. Η αιτιολογική της βάση είναι η μετανάστευση 18.000 Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό. Σε μία τέτοια συγκυρία, υπήρχαν πολλαπλές ευκαιρίες στους γιατρούς για να ενταχθούν, αλλά συνήθως οι γιατροί έχουν μία τάση να πηγαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Χρειάζεται μία πιο ελκτική δέσμη κινήτρων για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε γιατρούς. Οι μετακινήσεις ανακυκλώνουν το πρόβλημα και δε δίνουν λύση οριστική. Υπάρχει δυσκολία στην περιοχή σας, που ειδικά το καλοκαίρι έχει αυξημένο πληθυσμό. Είχαμε κάνει μία επεξεργασία, έχουμε ποσοτικοποιήσει κίνητρα. Είναι πλέον στο χέρι της Πολιτείας. Αναγνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν κινήθηκαν με την ταχύτητα του έπρεπε”.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην κατάργηση από την Κυβέρνηση της ΝΔ του ΑΜΚΑ των προσφύγων:

“Αυτό είναι ένα πεδίο που καταφανώς και πέραν κάθε αμφιβολίας η Κυβέρνηση έχει αποτύχει με τραγικό τρόπο. Και την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν δυσκολίες, αλλά με το σχέδιο σταδιακής αποσυμφόρησης είχαμε καταφέρει να είναι κάπως διαχειρίσιμες οι ροές. Είναι μείζον ζήτημα αυτό. Ήταν τραγικά τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και παίζει με τα ακροδεξιά και συντηρητικά αντανακλαστικά ενός κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Είναι μία γραμμή που μας εκθέτει διεθνώς. Η Διεθνής Αμνηστία μάζευε υπογραφές και έκανε καμπάνια παγκοσμίως και τις έστελνε στον Βρούτση να επαναφέρει το ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες για να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη και τα φάρμακα. Αναγκάστηκαν έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή να επανασυστήσουν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να νομοθετήσουν ένα είδος ΑΜΚΑ, που κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργεί. Είναι ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχουν και ζητήματα δημόσιας υγείας”.

Ρωτήθηκε επίσης ο πρώην Υπουργός και για το αν υπάρχει εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς το Συνέδριο διεύρυνσης του κόμματος και είπε:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές! Μετά από μια τιτάνια προσπάθεια, έβγαλε τη χώρα από την κρίση και έληξε οριστικά αυτόν τον φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και εξαθλίωσης της κοινωνίας. Προφανώς ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν το αποτίμησε και δεν το συνεκτίμησε όπως θα θέλαμε εμείς. Και ενδεχομένως τσίμπησε σε μία συμφεροντολογία περί λιγότερης φορολογίας, περί ασφάλειας και περί επενδύσεων και καλά αμειβόμενων δουλειών. Το τι από αυτά θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα το δούμε. Έχουμε λοιπόν μία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν ήταν στρατηγική. Το σχέδιο της ΝΔ αλλά δυστυχώς και του ΚΙΝΑΛ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί μια συντριπτική ήττα η οποία να τον οδηγήσει σε πλήρη αποσύνθεση, να μην μπορέσει ξανά να σηκώσει κεφάλι. Ενοχλούνται σφόδρα επειδή αυτό δε συνέβη. Και επειδή αυτή την περίοδο είμαστε εδώ και είμαστε παρόντες. Έχετε δει άλλο κόμμα να κάνει αυτή την περίοδο πολιτικές εκδηλώσεις; Να τολμά o κ. Μητσοτάκης σε μη ελεγχόμενο ακροατήριο να μιλά; Ποιός είναι λοιπόν σε κρίση; Εμείς λοιπόν έχουμε το ηθικό και το πολιτικό ανάστημα, να είμαστε όρθιοι, να κάνουμε ένα Συνέδριο δημοκρατικό ανοιχτό, μετά από μια ήττα να διπλασιάζουμε τα μέλη μας, να συζητούμε καινούριο πρόγραμμα, να κάνουμε απολογισμό, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στην πολιτική ζωή του τόπου. Και απ’ ότι έλεγε προχθές ο Ευκλείδης, ούτε στην Ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, ένα κόμμα με δημόσιο τρόπο, να κάνει κριτική, να αποδέχεται λάθη και αδυναμίες και να τα φέρνει υπό την κρίση των ανθρώπων. Είναι τεράστια καινοτομία και δείχνει ότι αυτός ο πολιτικός χώρος έχει παρόν και μέλλον! Τα υπόλοιπα τώρα, ποιος είπε και τι είπε, προφανώς στα πλαίσια ενός εσωκομματικού διαλόγου θα ειπωθούν πράγματα, θα υπάρξει κριτική. Μπορεί να ειπωθούν και δυο κουβέντες παραπάνω. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή ίντριγκα, συνωμοσία και φαγωμάρα ομάδων οι οποίες το μόνο ενδιαφέρον που έχουν είναι το πώς θα νέμονται την εξουσία. Εμείς συζητάμε με όρους ιδεολογικούς και πολιτικούς. Και αυτή η συζήτηση για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς θα πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία και κυρίως με μια λογική να δώσουμε λόγο και ρόλο σε καινούριους ανθρώπους που μας στήριξαν τόσα χρόνια, που μας κράτησαν στο 31,5%, που δεν επέτρεψαν την συντριπτική ήττα αυτού του χώρου και που μας επιβάλουν να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το νέο καθήκον. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν από τις πιο γόνιμες συνεδριάσεις που εγώ έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Όλα τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ παραπολιτική. Αυτή είναι η απάντηση, με όλη ειλικρίνεια που πραγματικά μπορώ να τοποθετηθώ σε αυτό το θέμα”.

IMG 3195

Ο Σταμάτης Βαρδαρός από την πλευρά του ανέφερε:

“Διαπιστώνουμε ότι το σύστημα και οι πολίτες τους τελευταίους αυτούς μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν να αντιμετωπίσουν δύο διαδρομές. Η μία έχει να κάνει με την απαξίωση της δημόσιας υγείας μέσω της επιλογής της διολίσθησης και η άλλη με αυτά που επιλέγει να μη κάνει. Επισκεφθήκαμε και την ΤΟΜΥ Πρέβεζας και διαπιστώσαμε την πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης να ενισχύει αυτό το νέο θεσμό. Παρότι εδώ και ένα εξάμηνο ο κ. Κικίλιας έχει δεσμευτεί ότι θα βγει μία προκήρυξη για προσλήψεις σε αυτές τις δομές και άνοιγμα νέων όπου δεν υπάρχουν.

Παρά τις θετικές αξιολογήσεις από την πλευρά της Κομισιόν, παρά την κοινωνική ανταποδοτικότητα που φαίνεται ότι έχουν, παρά το ότι οι δομές ασκούν βασικές λειτουργίες της δημόσιας υγείας, η Κυβέρνηση επιμένει να μη κάνει τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει επισκεφθεί μία από τις 17 δομές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Θα το χαρακτήριζα από ιδεοληψία έως εμμονή. Δεν εξηγείται με όρους κοινής λογικής.

Είδαμε σπουδαίες λειτουργίες ΚΟΙΣΠΕ στην περιοχή σας, στην Πρέβεζα, με λειτουργία ενός χώρου άθλησης.

Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι επικίνδυνες για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και αχρείαστες. Η μέχρι σήμερα εμπειρία στις χώρες που δοκιμάστηκαν είναι ότι αποδείχθηκαν πολύ πιο δαπανηρά σχήματα.

Σταδιακά βλέπουμε και μία οπισθοχώρηση της Πολιτείας έναντι του δημόσιου συστήματος υγείας. Το βλέπουμε αυτό εξάλλου και στις καθυστερήσεις στις προσλήψεις. Υπήρχε από τις αρχές του 2019 ένα σχέδιο έτοιμο τετραετούς διάρκειας για ενίσχυση με 10.000 προσωπικό του ΕΣΥ. Αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και στις θέσεις που είχαν εγκριθεί για το 2019. Ακόμη κι αυτές πήγαν πιο πίσω. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία κινητικότητα. Κι αυτή η ιστορία βέβαια θα πλήξει και τα περιφερειακά μικρά νοσοκομεία, όπως είναι το Νοσοκομείο της Πρέβεζας”.

 

Πολυμέσα