Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 15:40

“ΦΙΛΟΔΗΜΟ” για την Υγεία και προοδευτικό μέτωπο για τη δημόσια περίθαλψη εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Πρέβεζα (vid)

Ένα σχέδιο σταδιακής αναβάθμισης του ΕΣΥ με ορθολογικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια και ανάπτυξης ενός προοδευτικού μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας υγείας κατέθεσαν στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης στην Πρέβεζα το βράδυ της Δευτέρας, ο Ανδρέας Ξανθός (πρώην Υπουργός Υγείας, βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Σταμάτης Βαρδαρός (πρ. αναπληρωτής γενικός γραμματέας υγείας του ΣΥΡΙΖΑ) σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

IMG 3206

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.

Ο κ. Ξανθός τόνισε χαρακτηριστικά πως το εργασιακό καθεστώς των γιατρών και μία σειρά από δημόσιες λειτουργίες του ΕΣΥ που προστατεύονται από το νόμο 1397/1983 της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έχουν μπει στο “στόχαστρο” της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θέλει να εφαρμόσει μία υπερσυντηρητική και ακραία πολιτική γραμμή. Εξήγγειλε έναν “Φιλόδημο”, ένα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και οργάνωσης της δημόσιας υγείας, ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα χρόνια.

“Αυτά που έχει κάνει η Κυβέρνηση στο προσφυγικό τα ζηλεύουν οι μεγαλύτεροι ακροδεξιοί της Ευρώπης. Είχαμε να κάνουμε με μία ρητορική μίσους, λαϊκισμού, δημαγωγίας και απανθρωπιάς. Τώρα αυξήθηκαν οι ροές, γέμισαν τα νησιά και δεν τολμούν να τα βάλουν με τους Δημαρχαίους και του παραγονταίους που εκπαίδευσαν σε όλη τη χώρα και λένε μακριά από εμένα και όπου πάει....

IMG 3236

Είδε ο κόσμος ότι πάμε να κάνουμε μία ηθικοποίηση και μία εξυγίανση του συστήματος υγείας. Προσπαθήσαμε να βάλουμε ανθρώπους έντιμους, αφοσιωμένους στη δημόσια περίθαλψη σε θέσεις ευθύνης. Κι αυτό φάνηκε και μετριέται. Υπάρχουν δείκτες ότι μειώθηκαν οι ανισότητες στην Υγεία. Μειώθηκαν σε μία περίοδο λιτότητας και Μνημονίου. Και η μείωση είναι αριστερή πολιτική. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτό”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

Οι αρρυθμίες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Παρά το γεγονός ότι έχουν αυτή την προσβλητική και προκλητική για τη νοημοσύνη μας ασυλία. Παρά το ότι τους λιβανίζουν όλη μέρα, ήδη βιώνουν οι πολίτες αρρυθμίες και προβλήματα σοβαρά στη λειτουργία των δημόσιων δομών”.

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στη γραμμή που ακολουθεί το κόμμα του:

Γιατί δε μιλούσαν για ΣΔΙΤ νωρίτερα. Γιατί δεν έλεγαν αφήστε ρε παιδιά τους ιδιώτες να λύσουν τα προβλήματα; Κανείς μα κανείς δεν ήθελε να επενδύσει σε ένα σύστημα που ήταν στα όρια της κατάρρευσης. Τώρα που το σύστημα υγείας κρατήθηκε όρθιο και λειτουργικό -με προβλήματα βέβαια και πληγές λόγω της κρίσης- τώρα που τα νοσοκομεία σιγά-σιγά αναπτύσσονται, τώρα που αντικαθίστανται αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, τώρα εμφανίζονται οι ιδιώτες-επενδυτές και θέλουν κέρδη από τη λειτουργία του. Με λίγα λόγια ξεχάστε ότι ξέρατε στο ΕΣΥ, μετά το νόμο-τομή που έκανε για το λαό το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 1937/1983.

Όποιος νομίζει ότι αυτά θα σταματήσουν και θα ανατραπούν επειδή θα υψώσουμε τους τόνους στη Βουλή ή τα κανάλια είναι γελασμένος. Χρειάζεται σοβαρή, τεκμηριωμένη, προγραμματική αντιπολίτευση και καλή παρουσία. Αλλά αυτό το πεδίο είναι ναρκοθετημένο. Εκεί το πεδίο είναι ελεγχόμενο και ο διαιτητής στημένος. Να επιδιώξουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις. Αυτό έκανε πάντα η Αριστερά” και επισήμανε:

Κάναμε παρέμβαση για να είναι η κοινωνία όρθια. Να σταματήσει ο κόσμος να ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει. Να σταματήσουν οι άνθρωποι να μην έχουν περίθαλψη και να ψάχνουν κάποιο κοινωνικό ιατρείο για να πάρουν τα φάρμακά τους. Πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προοδευτικής αναγέννησης της πατρίδας μας. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και υπεράσπιση των μεγάλων κατακτήσεων”.

IMG 3248

Ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρ. αναπληρωτής γενικός γραμματέας υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την κατάργηση του ΑΜΚΑ των προσφύγων, τα σύνθετα ασφαλιστικά ζητήματα και τη μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ και ανέφερε μεταξύ άλλων:

Δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας ή μη συμφωνίας η πολιτική τους στο Υπουργείο Υγείας. Είναι ένα ζήτημα σοβαρής ιδεολογικής σύγκρουσης, στο μέτωπο περισσότερη ανισότητα ή περισσότερη ισότητα. Η κάλυψη των ανασφαλίστων ήταν η μοναδική πολιτική εντός Μνημονίου, που είχε μία πάρα πολύ σοβαρή πρόβλεψη. Τη διαγραφή χρεών των ανασφαλίστων. Με το νόμο 4486, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Υγείας αυτής της χώρας, που διαγράφηκαν χρέη για υπηρεσίες υγείας που μεταβιβάστηκαν στην Εφορία. Και αυτό έγινε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2017”.

Επισήμανε τη βίαιη παρέμβαση της ΝΔ στο ΚΕΘΕΑ και υποστήριξε:

Θέλουμε να συνδυάσουμε τον τεχνοκρατισμό με τη Δημοκρατία και την Αριστερά. Και αυτός είναι ένας δύσκολος συνδυασμός. Μπορεί να μην εκτιμήθηκε αρκετά για να μας κάνει πάλι Κυβέρνηση, αλλά εκτιμήθηκε αρκετά για να βάλουμε μία παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα.

Αυτό πρέπει να γίνει και στο ΕΣΥ. Να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε κομμάτια του Κράτους, αλλά όχι με τον παλιό απαρχαιωμένο τρόπο. Αλλά με έναν τρόπο ορθολογικό, δημοκρατικό, Αριστερό, που θα αφήνει παρακαταθήκη ακόμη και για όταν δε θα είμαστε εμείς στην Κυβέρνηση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ΤΟΜΥ. Η Κυβέρνηση έλεγε για Σοβιέτ, ότι θα διώξει τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να τα κλείσει.

Είναι πολύ σημαντικό το παράδειγμα της Υγείας. Είναι σημαντική αυτή η ατζέντα ισότητας και καθολικής κάλυψης να είναι ηγεμονική, ένα παράδειγμα που θα το επεκτείνουμε και σε άλλα κομμάτια του κοινωνικού κράτους. Έχουμε πράγματα να κάνουμε την επόμενη ημέρα, μία ημέρα αισιοδοξίας για την Αριστερά”.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις-τοποθετήσεις των παριστάμενων με τον κ. Ξανθό, να αναφέρεται και στα σκάνδαλα στο κομμάτι του φαρμάκου:

Μπορεί να είχαμε παραλείψεις και αδυναμίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα. Οι αντίπαλοί μας κυβέρνησαν για δεκαετίες και δε βρήκαν ούτε ένα συγνώμη να πουν στον ελληνικό λαό για την κατάντια της χώρας.

Γινόταν η τιμολόγηση του φαρμάκου από τον ΕΟΦ και πήγαινε μία Επιτροπή στο Υπουργείο, οι υπουργικοί σύμβουλοι και “έπαιζαν'' με τα συμφέροντα στο φάρμακο και την τιμολόγηση. Εμείς καταργήσαμε αυτή την Επιτροπή.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος πάσχει από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία. Παλαιά δεν δίνονταν φάρμακα στην Ελλάδα για την ασθένεια αυτή. Επί ημερών μας 70 άτομα στην Ελλάδα δέχθηκαν θεραπεία, που κοστίζει 450.000 ευρώ για ένα άτομο το χρόνο. Δε τη δίνουν τα νοσοκομεία της Γερμανίας, δε τα δίνουν άλλες χώρες! Η Κυβέρνηση της Αριστεράς το έκανε αυτό. Το έχετε ακούσει πουθενά αυτό; Το έχω πει 100 φορές... Αυτά προσφέραμε εμείς στο ΕΣΥ. Αλλά δουλειά μου ήταν να δουλεύω και όχι να γίνομαι πολιτικός καραγκιόζης στα κανάλια, όπως κάποιοι άλλοι...”

 

 

*Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις των κ.κ. Ξανθού και Βαρδαρού στα βίντεο που έχουν αναρτηθεί.

 

Έκθεση εικόνων