Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 11:32

Απλήρωτοι 4 μήνες οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Πρέβεζας και η Κυβέρνηση τους καλεί να “πολεμήσουν” στην πρώτη γραμμή...

Σε μία σοβαρή καταγγελία, προχώρησε ο Πέτρος Λελοβίτης, μέλος της Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Α' Βαθμού Δήμων Ν. Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στις 7 Απριλίου εκπρόσωποι σωματείων στην πύλη του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” παραμένουν 4 μήνες απλήρωτοι, ενώ άφησε να εννοηθεί πως δεν τους παρέχονται και τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Ο κ. Λελοβίτης ανέφερε: “Γίνεται προσπάθεια από την Κυβέρνηση να φτιάξει ένα κοινωνικό image, στην πλάτη εξαθλιωμένων εργαζομένων εδώ και χρόνια. Ξαφνικά θυμήθηκαν τους εργαζόμενους από το Βοήθεια στο Σπίτι, από τα ΚΔΑΠ, από τους παιδικούς σταθμούς, από τα ΚΗΦΗ και μία σειρά εργαζόμενους που δούλευαν με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή, με μία υπηρεσία... delivery τη λέμε εμείς”.

Η καταγγελία ευσταθεί για την απληρωσιά των εργαζομένων και για τις δυσκολίες στην εργασία τους, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι κάτι που συναντά κάποιος μόνο στο Δήμο της Πρέβεζας και μάλιστα για πρώτη φορά.

Σε παλαιότερες περιόδους ο Δήμος Πρέβεζας διέθετε από ιδία έσοδα μία έκτακτη επιχορήγηση για να “μπαλώσει” για κάποιους μήνες τη σχετική “τρύπα” στα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι οποίοι πληρώνονται μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Με το Ν. 4583/2018 η προηγούμενη Κυβέρνηση πήρε κάποια πρωτοβουλία ώστε να αποτελέσει το “Βοήθεια στο Σπίτι” μόνιμο θεσμό του κοινωνικού κράτους και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς των Δήμων, μέσω ειδικής μοριοδότησης, ωστόσο ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επέλεξε να κατεθυνθεί σε διαφορετική κατεύθυνση σχετικά με το πρόγραμμα.

Το πρόβλημα συναντάται σε πολλούς Δήμους της χώρας και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δουλεύουν εδώ και χρόνια με ελαστικές σχέσεις εργασίας οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι.

Διαχρονικά το πολιτικό προσωπικό, αλλά και ορισμένοι Δήμαρχοι έκαναν πως δεν... έβλεπαν τους εργαζόμενους αυτούς και τώρα εν μέσω πανδημίας, καλούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους να “πολεμήσουν απλήρωτοι” στην “πρώτη γραμμή”. Ας ελπίσουμε η Κυβέρνηση να μην τους ξεχάσει πάλι, μόλις περάσει η “μπόρα”.

Στο Δήμο Πρέβεζας οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” και στις λοιπές κοινωνικές δομές του Δήμου και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να παρέχουν βασικές υπηρεσίες ιδίως στα απομακρυσμένα χωριά Λούρου και Ζαλόγγου.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος μιλώντας στο atpreveza.gr τόνισε:“Είναι θέμα προϋπολογισμού, δεν είναι θέμα καθυστέρησης. Είναι χρήματα που προέρχονται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχει αυτό το θέμα. Μέχρι 30 Απριλίου θα πρέπει να στείλουμε τον προγραμματισμό του 9μήνου, οπότε εμείς περιμένουν την πρώτη δόση λογικά μέσα στο Μάιο, για να πληρωθούν οφειλόμενα στους εργαζόμενους”.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ Γρηγόρης Κουμπής ανέφερε επίσης στο atpreveza.gr: “Οι εργαζόμενοι βοηθούν πολύ σε αυτές τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν. Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Το θέμα είναι ότι πληρώνονται μέσω χρηματοδότησης οι άνθρωποι αυτοί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Και στις 28 Μαρτίου μας ήρθε το σχετικό έγγραφο για να ετοιμάσουμε το φάκελο για τη νέα χρονιά, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν. Υπήρχε κάθε χρόνο αυτό το ζήτημα στις αρχές της χρονιάς. Είναι μεγάλη η βοήθεια των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Για το παραπάνω ζήτημα προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν Υπουργείο Εσωτερικών (Yπ. Γραμματέας κα Γ. Βαλατσού, κατόπιν εντολής του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου) και Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σπ. Σπυρίδων) για τη συνέχιση του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, με τη σύμβαση να ολοκληρώνεται την 31η Μαΐου 2021.

Το συνολικό ποσό της εν λόγω χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται στα πενήντα εκατομμύρια ευρώ (50.000.000€). Η καταβολή των πόρων στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. για την περαιτέρω διάθεσή τους προς τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καταβληθούν τα λειτουργικά κόστη των εμπλεκόμενων δομών για τις υπηρεσίες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», θα πραγματοποιηθεί σε τρείς (3) δόσεις. Η Α΄ δόση θα αποτελεί το 75% του προβλεπόμενου στην προηγούμενη παράγραφο ποσού, ενώ η Β΄ δόση, το 17% και η Γ΄ θα αποτελέσει το 8% του ανωτέρω προβλεπόμενου συνολικού ποσού.