Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 13:17

Δήλωση Μηταράκη για το προσφυγικό που αφορά Κανάλι, Καστροσυκιά και Λυγιά

Την κατάργηση του προγράμματος φιλοξενίας μεταναστών σε ξενοδοχεία εντός του 2020 προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Σε συνεννόηση με το υπουργείου Τουρισμού, μεταφέρονται ευάλωτες ομάδες αιτούντων άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών σε ασφαλέστερες συνθήκες σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα.

Ωστόσο ο στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι το πρόγραμμα μίσθωσης των ξενοδοχείων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο να καταργηθεί μέσα στο 2020, επισήμανε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Θυμίζουμε ότι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε καταλύματα σε Κανάλι, Καστροσυκιά και Λυγιά.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, σήμερα χρησιμοποιούνται 55 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, όπου διαμένουν 5.800 ωφελούμενοι. «Θα χρειαστούμε προσωρινά μέχρι το Σεπτέμβριο να προσθέσουμε κάποια κρεβάτια, για να αποφύγουμε προβλήματα δημόσιας υγείας στις δομές των νησιών», είπε.

«Από εκεί και πέρα, στόχος του υπουργείου είναι, μέσα στο 2020 να καταργήσουμε τις μισθώσεις αυτών των 55 δομών» πρόσθεσε.

Οι 2.380 ευπαθείς αιτούντες άσυλο που θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα, «μεταφέρονται από δομές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού, θα μεταφερθούν αφού ελεγχθούν και τηρώντας πρωτόκολλα ασφαλείας» είπε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι «θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, και αυτό θα διασφαλίσει απολύτως κάθε κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώσουν όλο το βάρος της κρίσης, ούτε όμως θέλουμε να γεμίσουμε όλη τη χώρα δομές. Με ισορροπία, με στόχο να μην υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που υπήρχε, αλλά από εκεί και πέρα να μην έχουμε την επέκταση του προβλήματος με αυξημένες νέες αφίξεις, όπως είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι μέχρι στιγμής, σε ένα συνολικό πληθυσμό 100.000 αιτούντων άσυλο, έχουν εμφανιστεί κάτω από 200 κρούσματα, δηλαδή 0,2% του πληθυσμού και κανένα μέχρι στιγμής σοβαρό κρούσμα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάθε μέρα την αγωνία και την ανησυχία, και για τις δομές, και για τις τοπικές κοινωνίες», παρατήρησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και στην τοποθέτηση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Ψυχογιού κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών και του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

 

“Αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Μετανάστευσης και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία αφενός καταγγέλλουμε την ολιγωρία, την αδράνεια και τη συνειδητή επιλογή που είχαν στη λογική “βλέποντας και κάνοντας” στις δομές φιλοξενίας το δόγμα της στεγανοποίησης και της “ανοσίας της αγέλης” εν πολλοίς και το οποίο ερχόταν σε αντίθεση με το δικαίωμα της ασφάλειας τόσο των αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων όσο και των πολιτών της ευρύτερης κοινωνίας του γενικού πληθυσμού.

Εφαρμόζουν μια πρακτική απέναντι στις υποδείξεις Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία από την πρώτη στιγμή ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση με φιλοξενία σε καταλύματα και απέναντι σε παραδείγματα όπως αυτό της Πορτογαλίας όπου εξισώθηκαν οι αιτούντες άσυλο για το διάστημα της κρίσης με τους πολίτες της χώρας σε ο,τι αφορά τις πολιτικές πρόνοιας και την υγεία. Είναι όμως απέναντι και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της επιστημονικής κοινότητας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Το ένα είναι αυτό δειγματοληπτικά τεστ σε όλες τις δομές φιλοξενίας Υγειονομικό προσωπικό κρατικό αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλους τους χώρους όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες και να υπάρχουν επαρκείς χώροι απομόνωσης και νοσηλείας στα πλαίσια των δομών. Και βέβαια ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών σε κάθε περιφέρεια που υπάρχουν τέτοιοι πληθυσμοί. Τέλος η αποσυμφόρηση των νησιών η οποία είναι ένα πάγιο αίτημά μας με την κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή να είναι σε τραγική μοίρα με όλα αυτά που βλέπουμε κυρίως στη Λέσβο στη Χίο και στη Σάμο και που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους τόσο για τους ίδιους ανθρώπους εκεί αλλά και τον τοπικό πληθυσμό.
Για την Κυβέρνηση “η κρίση είναι ευκαιρία” και στο προσφυγικό μεταναστευτικό. Πρώτον διότι προσπαθούν να επιβάλουν και να εμπεδώσουν τις κλειστές δομές αλλά και τη γενικευμένη κράτηση ακόμα και σε Αστυνομικά τμήματα τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, κατά παρέκκλιση των ευρωπαϊκών οδηγιών και του πλαισίου χρηματοδότησης και οδηγώντας σε εκρηκτικές καταστάσεις
Και Δεύτερον με το διορισμό μετακλητών σε διευθυντικές θέσεις του δημοσίου με διευρυμένα καθήκοντα γενικής διεύθυνσης οικονομικών, ώστε να γίνουν απευθείας αναθέσεις μεγάλων έργων με χρήση εξαιρετικών διατάξεων, όπως έγινε η πρώτη για την Μαλακάσα. Η επανίδρυση του Υπουργείου μετά τις πιέσεις μας, χρησιμοποιείται και ως όχημα για να τακτοποιηθούν ημέτεροι και να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.

Στις προτάσεις του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι” εστιάζουμε από τη μια στο μεταναστευτικό όπου επιδόματα γέννησης ή άλλα μέσα της κοινωνικής πρόνοιας χορηγούνται σε μετανάστες με δυσανάλογα αυστηρά κριτήρια, ενώ είχαμε καταρτίσει επί της διακυβέρνησής μας ένα δίκαιο και αξιοκρατικό πλαίσιο. Αλλάζουν την ιθαγένεια και δυσκολεύουν τις διαδικασίες για την κτήση της. Επηρεάζεται και η διαδικασία των αδειών διαμονής. Από την άλλη στο προσφυγικό, η φιλοξενία, η υποδοχή και η στέγαση, όπου ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα υπάρξουν περισσότερα, για εμάς είναι προτεραιότητα.

Το Υπουργείο πρέπει να ενδυναμωθεί όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και 28 άτομα ανέλαβαν στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου από ΑΣΕΠ δικό μας του2018 και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι επιτυχόντες. Το Υπουργείο θα έχει 46 νέους μόνιμους υπαλλήλους τώρα την Κεντρική του Υπηρεσία. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι, στον αντίποδα ο Σύλλογος Συμβασιούχων του Ασύλου απεργεί επειδή απολύονται συμβασιούχοι με πλούσια εμπειρία και προϋπηρεσία. Επίσης είναι στη διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να περικόψει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο αλλά και τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Βέβαια και στο κομμάτι της Ευρώπης όπου εκεί εμείς επιμένουμε για σταθερές μετεγκαταστάσεις, οικογενειακές επανενώσεις, αναθεώρηση του Δουβλίνου και κοινό σύστημα επιστροφών, σε αντίθεση με αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια με τα ασυνόδευτα ανήλικα των 50 ατόμων. Σε δυόμισι χρόνια μετακινήθηκαν περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι στην Ευρώπη στο σύνολο του γενικού πληθυσμού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία πρόσφατα ανακάλυψε και το πρόγραμμα "Εστία" για τα διαμερίσματα και ζήτησε κονδύλια καθυστερημένα για τον κορωνοϊό χωρίς να τα καταβάλει εμπροσθοβαρώς, όπως απαιτούν οι επείγουσες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας. Τέλος, για τη διαδικασία της ένταξης όπου εκεί συνειδητά η ΝΔ έχει τορπιλίσει και υποβαθμίσει. Ξεκίνησε με την κατάργηση της πρόσβασης στην υγεία με τον ΑΜΚΑ με την οποία είχε θωρακίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μισά προσφυγόπουλα πήγαν φέτος στα σχολεία, ενώ πέρσι ήταν 13.000 παιδιά, ενώ στην εργασία έχουν αναστείλει το δικαίωμα εργασίας στους αιτούντες άσυλο τη στιγμή που με δική μας ρύθμιση αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες ή να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής αυτό και το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τόσο για το κομμάτι το υγειονομικό το οποίο, εξάλλου, εκμεταλλεύονται και δημιουργούν κοινωνικό αυτοματισμό εγείροντας ακροδεξιά αντανακλαστικά αλλά και στο κομμάτι της διαχείρισης αυτής καθεαυτής που είναι τόσο προβληματική από την πρώτη στιγμή”.