Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 14:32

Απαξίωσαν κάθε έννοια διαδικασιών στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας – Άλλα έλεγε ο Δήμαρχος, άλλα ο Πρόεδρος εν μέσω καταγγελιών για εργολάβους

Αναμφίβολα οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης δεν παρέχουν και τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στους συμβούλους, ώστε να υπάρξει μία διαλογική διαδικασία, παρ' όλα αυτά η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναφορικά με τις παρεμβάσεις που έγιναν στον Βοτανικό Κήπο (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ σχετικά ρεπορτάζ), ήταν αποκαρδιωτική, με ευθύνη του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, αλλά και του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Καραμανίδη.

Αποκαρδιωτική σχετικά με ευαίσθητες αυτοδιοικητικές διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται, ώστε να μην απαξιώνεται το κορυφαίο συλλογικό όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο και τα θεσμικά όργανα ενός Δήμου. Και φαίνεται πως ορισμένοι επιλέγουν να “κρύβονται” πίσω από τη δράση και την ευαισθησία συλλόγων ή εθελοντών για να καλύψουν την πολιτική έκθεση από αυτή την ιστορία...

Οι ενστάσεις για τις παρεμβάσεις στο Βοτανικό Κήπο είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως είναι πολιτικές. Ούτε προσωπικές, ούτε αισθητικές, ούτε αθλητικές! Και έχουν να κάνουν με διαδικασίες του Δήμου. Ούτε το αμπαλί και ο Σύλλογος έχουν σχέση, ούτε τα λουλούδια έχουν σχέση, ούτε ο εθελοντισμός έχει σχέση κ.ο.κ. Αυτό που τίθεται ως θέμα είναι η διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμος, οι επιτροπές του, ο ίδιος ο Δήμαρχος και πως λαμβάνει αποφάσεις, αν τηρείται εξοδολόγιο από το Δήμο, αν υπάρχει μελέτη, αν υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα για να παρουσιαστούν στο δημοτικό συμβούλιο κ.ο.κ.

Σε έναν χώρο που από το 2001 έχει παραχωρηθεί στο Δήμο!

Με λίγα λόγια ο Δήμος δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να κάνει “ό,τι του καπνίσει”. Σε όλες τις περιπτώσεις, όχι μόνο σε έναν Βοτανικό Κήπο.

Το θέμα έθεσε στη σωστή του διάσταση ο δημοτικός σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας” Κοσμάς Κορωναίος, ο οποίος ρώτησε ποια διαδικασία ακολουθήθηκε στο Βοτανικό Κήπο, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν να είναι ενήμερο το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Και κάπου εκεί ξεκίνησε μία συζήτηση που κακό κάνει και όχι καλό σε ένα δημοτικό συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είπε πως έδωσε την έγκρισή του να ξεκινήσει ο Σύλλογος καθαρισμό, αλλά οι επεμβάσεις εκεί γίνονται με λεφτά των δημοτών. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης από την πλευρά του ανέφερε πως εκεί οι επεμβάσεις έγιναν με χορηγίες. Τελικά τι έγινε; Υπάρχει κατάσταση εξόδων, υπάρχουν έγγραφα που να φαίνεται ποιες εργασίες έγιναν με χορηγίες, ποιες έγιναν με αποφάσεις κάποιου οργάνου του Δήμου και χρήματα των δημοτών, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι στο καλό ίσχυσε; Και όχι χαρτιά συλλόγων! Αλλά του Δήμου! Τελικά “έπεσαν” χρήματα των δημοτών ή ιδιωτικά κεφάλαια στο Βοτανικό. Ή και τα δύο; και πόσα;

Βέβαια ο κ. Καραμανίδης έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργου Νίτσα ανέφερε ονόματα ιδιωτών. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα. Ο κ. Νίτσας προκάλεσε τη δημοτική αρχή, καταγγέλλοντας πως στο Βοτανικό Κήπο αναμείχθηκαν εργολαβικά συμφέροντα για να πάρουν αργότερα έργα από το Δήμο, κάτι που φυσικά προκάλεσε την αντίδραση του Προεδρείου και του Δημάρχου, που τόνισαν ότι δεν υπάρχουν εργολάβοι και συμφέροντα γι' αυτή τη δημοτική αρχή.

Στη γενικότερη πολιτική “θολούρα” που επικράτησε από τα όσα είχαν λεχθεί ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν μιλάει πλέον ως Αντιπρόεδρος Συλλόγου ή Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε πως δεν έγιναν παρεμβάσεις που να χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες ή αποφάσεις οργάνων του Δήμου. Πρόσθεσε ακόμη πως ενδεχομένως αργότερα να κληθεί η Ποιότητα Ζωής να αποφασίσει για κάτι. Ο Πρόεδρος δηλαδή του δημοτικού συμβουλίου καλεί δημόσια μία Επιτροπή αιρετών του Δήμου να εξετάσει ένα τετελεσμένο γεγονός, εκ των υστέρων! Αν αυτό δεν αποτελεί απαξίωση ενός θεσμικού οργάνου από τον ίδιο τον εκπρόσωπο του κορυφαίου συλλογικού οργάνου των Πρεβεζάνων, τότε πως αλλιώς μπορεί να θεωρηθεί κάτι ανάλογο; Εκτός πάλι αν έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά ως Αντιπρόεδρος Συλλόγου, κάτι που φυσικά από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γεωργάκος, ο οποίος ναι μεν είπε πως είχε συνεργασία προφορική με τη δασική υπηρεσία, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε δεν υπάρχει μελέτη για το Βοτανικό Κήπο. Την ίδια ώρα τόσο ο επικεφαλής της “Στροφής στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς, όσο και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος στάθηκαν στο γεγονός ότι όλη η Κυανή Ακτή είναι περιαστικό δάσος. Και απαιτείται μελέτη δασική για να γίνουν παρεμβάσεις. Πρόσθεσαν επίσης ότι απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου Κυανής Ακτής και Παντοκράτορα.

Σε όλα αυτά (βέβαια όταν μιλά ο Δήμαρχος, καλύπτει και τους Αντιδημάρχους του), ήταν “εκκωφαντική” η σιωπή των αρμόδιων Αντιδημάρχων. Ούτε καν ένα ενδεικτικό σχόλιο για το αν καλώς ή κακώς γίνονται παρεμβάσεις ερήμην τους.

Μέσα σε όλα αυτά το “καλύτερο” το φύλαγε για το τέλος ο κ. Γεωργάκος. Ανέφερε πως δεν έχει γίνει καμία αλλαγή χρήσης ή διαμόρφωση χρήσης στο Βοτανικό Κήπο και στο γηπεδάκι που διαμορφώθηκε για αμπαλί και... τελικά δεν είναι γήπεδο αμπαλί μπορεί ο καθένας να το αξιοποιεί για όποια εκδήλωση που επιθυμεί! Μέχρι και συναυλία!

Αν μετά από όλα αυτά κάποιος θεωρεί πως οι διαδικασίες σε έναν Δήμο είναι για να περνάει ή ώρα και όχι για να μη γίνεται “μπάχαλο”, τότε μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε μία εντελώς νέα αντίληψη για την άσκηση της αυτοδιοίκησης από τη δημοτική αρχή...