Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 11:21

Κλείνουν οι δομές προσφύγων σε Κανάλι, Καστροσυκιά και Λυγιά σύμφωνα με τον Μηταράκη

Το σχεδιασμό της Κυβέρνησης να κλείσει 60 δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας από τις 92 συνολικά που λειτουργούν στην ενδοχώρα μέχρι και το τέλος του 2020 αποκάλυψε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας προ ημερών στην επίσημη παρουσίαση των 32 νέων διοικητών των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών (μεταξύ αυτών και ο διοικητής της δομής προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο “Πετροπουλάκης” στη Φιλιππιάδα), ενώ το ίδιο επανέλαβε και σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο την Τρίτη.

Στο συγκεκριμένο σχεδιασμό περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάτι που σημαίνει ότι οι φιλοξενούμενοι σε δομές όπως της Λυγιάς, της Καστροσυκιάς και του Καναλίου θα αποχωρήσουν.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν βγει με άσυλο 60.000 άτομα.  "Από τα 60.000 άτομα αυτά τα 58.500 έχουν μόνα τους εγκατασταθεί, έχουν βρει δουλειά, έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να συντηρούν τον εαυτό τους. 1500 άτομα βρίσκονται ακόμα σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα ενίσχυσης ενοικίου που υπάρχει, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, πρόγραμμα στο οποίο έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή οι 11.000 που βγαίνουν από τις δομές. Πρόγραμμα που περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου και εκμάθηση Ελληνικών", είπε ο Υπουργός.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση.

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, κατέδειξε σε τηλεοπτική εκπομπή το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προχωρήσει σε καμία προετοιμασία και μέριμνα για το πως θα γίνει η απεμπλοκή των αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής.

Ανέφερε ότι η ΝΔ πετάει χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, ευάλωτους, κυριολεκτικά στο δρόμο χωρίς να παρέχει εργαλεία για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, ούτε και οποιοδήποτε υποστηρικτικό πλαίσιο για την μεγάλη πλειοψηφία εξ' αυτών.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει απαξιώσει τα προγράμματα ένταξης των προσφύγων που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν Κυβέρνηση, τορπιλίζοντας την κοινωνική συνοχή και δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό και μάλιστα εν μέσω COVID. Για 6 μήνες από την αναγνώρισή τους διατηρούσαν το καθεστώς υποστήριξης που είχαν ενώ παράλληλα εντατικοποιούνταν τα προγράμματα γλωσσομάθειας κατάρτισης και απασχόλησης, ενώ στη συνέχεια οι περισσότεροι εντάσσονταν στο πρόγραμμα HELIOS. Για όσους δεν επαρκούσαν οι θέσεις του προγράμματος υπήρχε η πρόβλεψη για να υποστηριχθούν από τις προνοιακές πολιτικές που ισχύουν και για το γενικό πληθυσμό όπως το εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα ενοικίου και ρεύματος με συγκεκριμένα κριτήρια.

“Με την παρούσα Κυβέρνηση φτάσαμε 11 μήνες μετά τις εκλογές για να αρχίσει να ψελλίζει τη λέξη «ένταξη» έχοντας προηγουμένως υπονομεύσει την πρόσβαση των περισσότερων παιδιών στο σχολείο, ενώ η ουσιαστική πρόσβαση στην υγεία είναι ανύπαρκτη και χωρίς όμως να παρουσιάζει και πάλι ένα επαρκές και ολοκληρωμένο σχέδιο”, είπε ο κ. Ψυχογιός.