Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 12:41

Δια στόματος Μητσοτάκη: “Θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην πρωτοβάθμια υγεία”

“Ανοικτό παράθυρο” για την άμεση εμπλοκή των Δήμων Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού και της Περιφέρειας Ηπείρου στα Κέντρα Υγείας του Ν. Πρέβεζας, το ΤΟΜΥ της Πρέβεζας και τα περιφερειακά ιατρεία, άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

“Έτσι, όπως δεσμεύτηκα και στην τελευταία μου συνάντηση με την ΚΕΔΕ, σύντομα θα ακολουθήσουν σημαντικές νέες παρεμβάσεις.

Θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην πρωτοβάθμια υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας. Και, τέλος, μεγάλη, εμβληματική θεσμική τομή με το δεύτερο μεγάλο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς την περιφέρεια, αλλά και ξεκαθαρίσματος του επιπέδου αρμοδιότητας μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και κεντρικού κράτους. Αυτό το οποίο ονομάζουμε με άλλα λόγια «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Μια εμβληματική μεταρρύθμιση, την οποία θα έχουμε κάνει νόμο του κράτους μετά από διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση πριν το τέλος του χρόνου”.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην μελέτη του Οργανισμού έρευνας και ανάλυσης “Διανέοσις” το Φεβρουάριο του 2020 με τίτλο: “Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας” η πρόταση προς την κεντρική διοίκηση είναι ξεκάθαρη: “Ανάπτυξη της «Οικογενειακής Ιατρικής» και δημιουργία «Τοπικών Μονάδων ΠΦΥ» και «Δικτύων ΠΦΥ» με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη βάση στα πορίσματα του συγκεκριμένου οργανισμού.

Κατά το παρελθόν η διαδικασία μετάθεσης αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά οικονομικών πόρων έχει οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα και η Κυβέρνηση αν δεν έχει πολιτική στόχευση, βάζει την τοπική πρωτοβάθμια υγεία σε “περιπέτειες”.