Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 12:05

Το θέμα των εξορύξεων στο Νομό Πρέβεζας έθεσαν στους Δημάρχους Πρέβεζας και Πάργας οι “Πράσινοι”

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το κόμμα των “Πρασίνων”

Μέσα στο πλαίσιο της καμπάνιας των Πράσινων, συνεχίστηκε η επικοινωνία μας με στελέχη και μέλη των τοπικών κοινωνιών της Ηπείρου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Η πρώτη μας συνάντηση ήταν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννη Μπούρη και την κα Αγγελική Κωνσταντινίδου, μέλος του Δ.Σ. & Αντιπροέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου. Αναλύσαμε τις απόψεις μας κατά των εξορύξεων αλλά και τις γενικότερες προτάσεις μας για την Ήπειρο. Βασική θέση τους είναι, ότι με τις εξορύξεις που σχεδιάζεται να γίνουν, θίγεται σημαντικά η τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και αυτό θα πλήξει σημαντικά την τοπική οικονομία που στηρίζεται και έχει επενδύσει στον τουρισμό, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Πρέβεζας.

Όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις των επισκεπτών, είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ ο εναλλακτικός τουρισμός, γιατί διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσελκύουν περισσότερους Έλληνες και ξένους. Επίσης, υπάρχει σημαντική ευθύνη των κυβερνήσεων που ακόμη δεν έχει σύνδεση η Πρέβεζα με την Ιόνια οδό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, το εμπόριο και γενικά την οικονομική δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να βρεθεί τρόπος ώστε η διακίνηση της τοπικής παραγωγής να γίνεται από την Πρέβεζα και όχι από την Αθήνα. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει τοπική συμμετοχή και να υποστηριχτούν οι ενεργειακές κοινότητες αλλά να μη αποβεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση συνεργασίας στα θέματα αυτά και την αμοιβαία ενημέρωση.

Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα, Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων UNESCO Πρέβεζας και τη δικηγόρο Μπεϊντάρη Ιωάννα, μέλος του ΔΣ του Ομίλου, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της θέσης, ότι πρέπει να αναδειχθεί ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος της Πρέβεζας, όπως τα κάστρα και η Νικόπολη, η όποια πρέπει να ενταχθεί -άμεσα- στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, αφού είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση καταγεγραμμένες αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκαν είναι η ρύπανση του Αμβρακικού από τις κτηνοτροφικές μονάδες που μολύνουν τον ποταμό Λούρο και κατόπιν τη θάλασσα και πρέπει να παρθούν μέτρα, για την αντιμετώπιση της.

Με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξορύξεις για τις οποίες δεν έχει πάρει ακόμα θέση το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ προγραμματίζεται μια ημερίδα όπου θα κατατεθούν όλες οι απόψεις. Ο κ. Γεωργάκος μας ενημέρωσε ότι από την εξορυκτική εταιρεία του είπαν πως οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Για τις ΑΠΕ είπε ότι πρέπει να γίνονται με σωστό σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον. Μας ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την αποχέτευση των οικισμών κάτω από 2500 κατοίκους.

dimarhos pargas zaharias

Στην Πάργα έγινε συζήτηση με ενεργούς πολίτες και στελέχη της αυτοδιοίκησης. Συμφωνούν στις θέσεις μας κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο και γενικότερα, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι όλη η Ήπειρος είναι «γαζωμένη» με ανεμογεννήτριες όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επίσης θεωρούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης και με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, διότι ήδη έχουν δεσμευθεί τεράστιες εκτάσεις για τέτοια χρήση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ο σχεδιασμός τους.

parga sinantisi

Ο Αντιδήμαρχος Πάργας κ. Σπύρος Πιτσαρός, δήλωσε ότι είναι σαφέστατα ενάντια στις εξορύξεις, ότι συμφωνεί μαζί μας αλλά παράλληλα διαπιστώνει ότι το κίνημα έχει μετακινηθεί και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα Γιάννενα και η συζήτηση στις ανεμογεννήτριες. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Πάργας, κ. Τάσος Παπανικολάου, με ενασχόληση στην εκπαίδευση δυτών, μας είπε ότι οι πίνες βρίσκονται υπό εξαφάνιση και ότι παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της υπεραλίευσης, ενώ μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ θα μπορούν και οι Ιταλοί πλέον να ψαρεύουν την κόκκινη γαρίδα.

Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νικόλαος Ζαχαριάς μας δέχθηκε εγκάρδια και τον ενημερώσαμε αναλυτικά για τις θέσεις των Πράσινων, τόσο κατά των εξορύξεων, για τις οποίες δεν έχει πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και για άλλα θέματα. Παρακολουθεί, όπως μας δήλωσε, την εξέλιξη των αγώνων στα οικολογικά ζητήματα και ενδιαφέρεται να μείνει αλώβητος ο τουρισμός και οι παραγωγικές δραστηριότητες, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και διαθέτει ένα εξαιρετικό περιβάλλον που θα ήταν κρίμα να καταστραφεί”.