Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 12:11

Σε “άλλο κόσμο” ο Υφυπουργός Υγείας για τα προβλήματα στο ΓΝ Πρέβεζας – Μπάρκας: “Τα κάνατε ρόιδο”

Με υποσχέσεις και “ΘΑ” απάντησε τη Δευτέρα στη Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για τα προβλήματα λειτουργίας του ΓΝ Πρέβεζας ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.

Στην Ερώτησή του ο κ. Μπάρκας ανέφερε:

“Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας η παρατηρούμενη έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο κλεισίματος ολόκληρων κλινικών. Ειδικότερα, σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται στη Νεφρολογική Κλινική, όπου ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς ο επικεφαλής γιατρός βρίσκεται προ συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην κάλυψη της ειδικότητας του Αναισθησιολόγου, όπου για τον μήνα Ιούνιο για δέκα (10) ημέρες το Νοσοκομείο αδυνατούσε να έχει εφημερία, από τη στιγμή που έχει απομείνει ουσιαστικά με δύο (2) αναισθησιολόγους, με ευθύνη της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ), με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο ανατροπής του προγραμματισμού των χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, όπως για παράδειγμα η διασωλήνωση ενός ασθενούς.

Μάλιστα το πρόβλημα των εφημεριών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αν δεν στελεχωθεί επαρκώς το Νοσοκομείο με Αναισθησιολόγους.

Επειδή, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού θέτει εν αμφιβόλω τη λειτουργία ολόκληρων κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, το οποίο καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή με πληθυσμό άνω των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) πολιτών, που στους θερινούς μήνες το εν λόγω μέγεθος είναι πολλαπλώς μεγαλύτερο

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό, ειδικά στις ειδικότητες Νεφρολόγου και Αναισθησιολόγου, στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας;”.

Στην πρωτολογία του μάλιστα ο βουλευτής Πρέβεζας σχολίασε δεικτικά:

Έχουμε μία πρωτοτυπία. Η Κυβέρνηση των αρίστων έκανε διοικητή στο ΓΝ Πρέβεζας τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ ΝΔ Ν. Άρτας και στο Νοσοκομείο της Άρτας τον πρώην Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ν. Πρέβεζας”.

Στην απάντησή του ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε:

“Μη μας λέτε για τις δικές μας επιλογές στις διοικήσεις των Νοσοκομείων γιατί θα σας πούμε για τις δικές σας. Βάλατε διοικητές στα Νοσοκομεία, που δεν είχαν καν πτυχίο” και πρόσθεσε:

“Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Πρέβεζας δεν είναι τωρινά. Δε τα λύσατε εδώ και 5 χρόνια. Παραλάβαμε κάποια προβλήματα και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Πράγματι το Νοσοκομείο παρουσιάζει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, χωρίς όμως να κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία του. Αυτό οφείλεται κυρίως στις άμεσες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η διοίκηση του Νοσοκομείου, μαζί με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ. Για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών μετακινείται προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, έχει εγκριθεί θέση επικουρικού ιατρού ειδικότητας αναισθησιολόγου, η οποία δυστυχώς παραμένει κενή, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και υπάρχει αίτημα στελέχωσης του Νοσοκομείου με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις θέσεις αναισθησιολογίας και νεφορολογίας, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο. Ολοκληρώνεται επίσης στα συμβούλια Κρίσης η διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού των παρακάτω ειδικοτήτων:

2 θέσεις Επιμελητών Β' Εσωτερικής Παθολογίας

1 θέση Επιμελητή Β' Νεφρολογίας

1 θέση Επιμελητή Β' Βιοπαθολογίας

1 θέση Επιμελητή Β' Γαστρεντερολογίας

Έτσι θα λειτουργήσει με επάρκεια και ασφάλεια το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο κινήτρων για τα περιφερειακά νοσοκομεία και τις άγονες περιοχές, για να προσελκύσουμε προσωπικό.

Η απάντηση του Υφυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κου Μπάρκα, ο οποίος τόνισε:

“Δεν ακούσαμε τίποτα από τον Υπουργό. Γενικόλογα πράγματα, επί της ουσίας τίποτα. Μας είπε ότι ΘΑ βγάλει θέσεις και το Νοσοκομείο έχει πρόβλημα. Η νεφρολογική κλινική δεν έχει γιατρούς. Και οι άνθρωποι κάνουν αιμοκάθαρση εκεί. Από όλη την περιοχή”. Έδειξε μάλιστα σε εκείνο το σημείο το δημοσίευμα του atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) για γιατρό με μπλοκάκι στην παθολογική κλινική, κάτι που φάνηκε να μη γνωρίζει ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ο κ. Μπάρκας:

“Ακυρώσατε τις προσλήψεις 4 γιατρών στα Κέντρα Υγείας Καναλακίου και Πάργας. Και μας λέτε ότι κάνετε μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας; Κάνατε μετακινήσεις νοσηλευτριών από τα Κέντρα Υγείας μέσα στην πανδημία. Κε Υπουργέ γελάτε και δεν κάνατε τίποτα. Πείτε μας ότι σε 6 μήνες από τώρα το Νοσοκομείο θα έχει γιατρούς. Συγκεκριμένα πράγματα. Εμείς ελλείψεις προσπαθούσαμε και τις καλύπταμε. Σε συνεργασία με τους γιατρούς και σε δύσκολες εποχές. Εσείς που είστε εκτός Μνημονίων το κάνετε; Θα δει το ΓΝ Πρέβεζας προσλήψεις; Να επισκεφτείτε και την περιοχή. Να δείτε τι συμβαίνει. Πού είναι οι προσλήψεις; Πήγε άνθρωπος και βρήκε κλειστό το Κέντρο Υγείας Πάργας. Οι νεφροπαθείς πόσο θα περιμένουν για πείτε μας... Τα έχετε κάνει ρόιδο κε Υπουργέ. Αυτά που σας στέλνουν τα στελέχη σας δεν ισχύουν. Πάει να κλείσει το νεφρό...”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης από την πλευρά του είπε:

“Γιατί τα 5 χρόνια δε δώσατε λύσεις, όταν ήσασταν στην Κυβέρνηση; Σε ένα χρόνο διαλύθηκαν όλα όσα χτίσατε; Σας είπα ότι η Κρίση τελειώνει τον Αύγουστο. Τα προβλήματα δε λύνονται από τη μία ημέρα στην άλλη...”.

 

Πολυμέσα