Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 17:18

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση επιτήρησης Αμερικανών και ΝΑΤΟ έγινε στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή της βάσης Ακτίου/Πρέβεζας

Θερμαίνεται” διαρκώς το “μέτωπο” ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με φόντο την επιβολή γεωστρατηγικής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 14 Ιουλίου μία συντονισμένη στρατιωτική άσκηση συλλογής πληροφοριών (ISR MISSION) και ελέγχου επιπέδου ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή αμερικανικών αεροσκαφών από την βρετανική βάση Mildenhall της RAF, αεροσκαφών του NATO από τη βάση Sigonella της Σικελίας και αεροσκαφών τύπου AWACS από τη βάση Ακτίου/Πρέβεζας σε συνεργασία με αεροσκάφη από τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Εσθονία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις Ευρώπης-Αφρικής του 6ου στόλου, στην άσκηση Breeze 2020 Black Sea πήραν μέρος 6 ναυτικά σκάφη, 9 αεροσκάφη και περίπου 2.500 άνδρες από 10 χώρες (Βουλγαρία, Βέλγιο, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία, Γαλλία, ΗΠΑ).

Το γεγονός αποδεικνύει πως η βάση του Ακτίου παίζει σημαίνοντα ρόλο στον τρόπο που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στην περιοχή, απέναντι στην διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.