Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 18:09

Μ. Χριστοδουλάκης: "Η ΝΔ ήταν, είναι και παραμένει ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ-Εκτός κόμματος όποιος ενταχθεί στην κυβέρνηση" (video)

Την επισήμανση πως η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του Κινήματος Αλλαγής έκανε από την Πρέβεζα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή το πρωί της Πέμπτης.

IMG 6644

Ο κ. Χριστοδουλάκης βρέθηκε στην Πρέβεζα στα πλαίσια του διαλόγου που έχει ανοίξει το ΚΙΝΑΛ σε όλη τη χώρα με επιχειρηματικούς, εργατικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και ενώσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μετά την 1η φάση της πανδημίας και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, τον Πρόεδρο και μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου και εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, Νικόπολης και Ακτίου, ενώ αμέσως μετά παραχώρησε συνέντευξη τύπου έχοντας στο πλευρό του τον περιφερειακό σύμβουλο Παύλο Φραγκούλη και τον υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες εκλογές Χρήστο Πεπόνη.

Όπως επισήμανε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στόχος των περιοδειών και του ανοιχτού διαλόγου είναι να έχει μια σαφή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και να τα αναδείξει προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Ο κ. Χριστοδουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλιπή μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας της χώρας και κατά συνέπεια και της ελληνικής κοινωνίας μετά την πανδημία λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ρευστότητα δυστυχώς δεν υπάρχει γιατί τις τράπεζες τις παρακαλάει η κυβέρνηση αντί να επιβάλλει ευνοϊκούς όρους δανεισμού, ειδικά δεδομένου ότι στηρίζονται από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα κι έχουν κρατικές εγγυήσεις για το δανεισμό τους. Φοροελαφρύνσεις δεν υπάρχουν όπως για παράδειγμα θα έπρεπε να είναι η μείωση προκαταβολής φόρου. Κατά τον πρωθυπουργό εξαγγέλθηκε η αναβολή τους για τον Ιούλιο και σήμερα 23 Ιουλίου δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το ποσό και με τι τρόπο θα γίνει αυτό. Δεύτερον ο τουρισμός, ένας νευραλγικός τομέας για την ελληνική οικονομία που συνθέτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ μας. Δυστυχώς το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί εδώ είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% μόνο για καφέ και πορτοκαλάδα. Χωρίς δηλαδή καμία διεύρυνση του μέτρου όπως εμείς προτείναμε με μείωση του ΦΠΑ στο 6% για εστίαση και διαμονή και 13% για τις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες και τις μεταφορές. Χωρίς κανένα οργανωμένο σχέδιο εσωτερικού τουρισμού, ειδικά σε περιοχές όπως η Πρέβεζα που στηρίζεται και στον εσωτερικό τουρισμό και μπορούν να αξιοποιηθούν οργανωμένα προγράμματα και μέσα από τα αποθεματικά του ΑΕΠ όπως προτείναμε ως κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή με ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση. Δυστυχώς χωρίς διακρατικές συμφωνίες για αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα που μπορούν στην πράξη να ελαφρύνουν το βάρος της χώρας μας από την πιθανή ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων στο υγειονομικό σκέλος της κρίσης και δυστυχώς χωρίς καμία αξιοποίηση του ασφαλούς brand name που έχτισε η χώρα μας, το οποίο θα έπρεπε να στηριχθεί και να συντηρηθεί με ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τα εργασιακά, δυστυχώς εδώ ακολουθείται το δόγμα μισός μισθός, μισή δουλειά. Δηλαδή μας λέει η κυβέρνηση ότι σου μειώνω στο μισό το μισθό σου, σου μειώνω στο μισό το ωράριό σου αλλά κανείς δεν σου εγγυάται ότι όταν παρέλθει η κρίση θα επανέλθει η υποχρεωτικότητα της πλήρους απασχόλησης και των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας”.

IMG 6647

" Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει απόλυτα και το υποτιθέμενο ηθικό του υπόβαθρο αλλά φυσικά και την αξιοπιστία του να μπορεί να εκφέρει ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο"

Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε κριτική στη ΝΔ και για το θέμα των 20 εκατομμυρίων ευρώ που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων δυστυχώς κακοδιαχειρίζονται για μια ακόμη φορά απλά και μόνο για να παρουσιάσουν μια θετική επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης, ενώ έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως μετά από όλες τις τελευταίες αποκαλύψεις δυστυχώς για το θεσμικό του ρόλο έχει χάσει απόλυτα και το υποτιθέμενο ηθικό του υπόβαθρο αλλά φυσικά και την αξιοπιστία του να μπορεί να εκφέρει ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο.

“Εκεί λοιπόν για εμάς υπάρχει ένα πολιτικό κενό που θέλουμε και πρέπει να καλύψουμε ως προοδευτικός χώρος, ως Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό είναι το ζητούμενο, με επιμονή, με υπομονή, με ρεαλιστικές προτάσεις, με θέσεις, με τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, πάντα δίπλα στους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Να μπορέσουμε εμείς έναν προοδευτικό κόσμο ο οποίος μπορεί να πίστεψε σε μια ελπίδα αλλά σήμερα να έχει απογοητευτεί από το πολιτικό σύστημα συνολικά, να μπορέσουμε να τον εκφράσουμε και να του δώσουμε πραγματική ελπίδα και διέξοδο. Να είμαστε δίπλα τους στην πράξη, να είμαστε χρήσιμοι ως αντιπολίτευση της χώρας και σιγά σιγά αυτό προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς” τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

IMG 6625

"Η ΝΔ ήταν, είναι και παραμένει ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος"

Απαντώντας σε επισήμανση δημοσιογράφων ότι σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ τόνισε:

“Η ΝΔ δεν είναι για εμάς στρατηγικός αντίπαλος, είναι ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος όπως ήταν παραδοσιακά. Και όχι μόνο με όρους μιας στείρας συνθηματολογίας περασμένων δεκαετιών αλλά και με όρους πραγματικά ουσιαστικούς. Το βλέπουμε στις αντιλήψεις της ακόμη και σήμερα έξω από τα επικοινωνιακά συννεφάκια για τις εργασιακές σχέσεις, για την Υγεία και την αποδόμησή της που τώρα τη θυμήθηκαν δυστυχώς με την ανάγκη του κορωνοϊού, για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία που ουσιαστικά νομίζουν ότι η ανάγκη που έχει η χώρα για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία την επόμενη δεκαετία αφορά απλά την επαναφορά της διαγωγής κοσμίας, την είδαμε στο ασφαλιστικό όπου βασίστηκε ξανά το νομοσχέδιο και η μεταρρύθμισή του στο Νόμο Κατρούγκαλου απλά και μόνο με μπαλώματα χωρίς να δίνει μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη λύση σε όλα τα προβλήματα, το βλέπουμε στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έγινε και πριν τον κορωνοϊό. Δυστυχώς εκεί υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα για εμάς όπου πρέπει ο χώρος μας να βγει και να αναδείξει τα ζητήματα αυτά. Η ΝΔ ήταν, είναι και παραμένει ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολιτικός αντίπαλος αν είχε αποφασίσει ο ίδιος πρώτα από όλα ποια είναι η πολιτική του ταυτότητα. Γιατί με αυθαίρετες έννοιες χωροταξικές πιο πολύ στο πολιτικό σύστημα και όχι πραγματικά ιδεολογικές και ειδικά τώρα που έχει χάσει τη διαχείριση της εξουσίας όπου μπορούσε να συνενώνει και να συγκολλά ετερόκλητα κομμάτια της κοινωνικής βάσης, χωρίς καν να ξέρει πλέον ποιος είναι, τι θέλει να εκφράσει,τι ρόλο θέλει να έχει στο πολιτικό μας σύστημα και μάλιστα και με τις ιδεολογικές του αντιφάσεις να βγαίνουν ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, φαίνεται και στην πράξη ότι ακόμη και οι ισχυρισμοί που αποτυπώθηκαν στις περασμένες εκλογές, πλέον σήμερα δεν υφίστανται. Φυσικά και δεν αλλάζουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη και φυσικά νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό ότι μια πολύ δύσκολη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε είναι λογικό και με την απειλή την ευθεία της ανθρώπινης εισροής πολλές φορές να συσπειρώνει τουλάχιστον συγκυριακά και γύρω από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Αλλά όταν η επικοινωνία θα αρχίσει να σβήνει, όταν οι πολιτικές επιλογές θα αρχίσουν να φαίνονται στην πράξη και εκ του αποτελέσματος, τότε προσωπικά πιστεύω ότι με μια πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα της κοινωνίας πλέον θα αρχίσει να επιβραβεύεται η πολιτική επιλογή μιας σαφούς συγκροτημένες πολιτικής τοποθέτησης, θέσεων, απόψεων, προτάσεων, τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου όπως είναι η επιλογή που κάνει το Κίνημα Αλλαγής.

"Μόνο τυχοδιώκτες θα μπορούσαν να πάνε τη χώρα σε εκλογές"

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως υπό αυτές τις συνθήκες μόνο τυχοδιώκτες θα μπορούσαν να πάνε τη χώρα σε εκλογές, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση ένταξης μελών του στην κυβέρνηση σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού απάντησε: “Είναι αυτονόητο, το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει στο ανώτερο συλλογικό του όργανο, το Συνέδριό μας, ότι προχωράμε με την αυτόνομη πορεία μας, αυτόνομη πορεία πολιτικού και ιδεολογικού προσδιορισμού, όχι ετεροπροσδιορισμού και ίσων αποστάσεων. Λέμε αυτό που πιστεύουμε, το στηρίζουμε, μαχόμαστε για αυτό και ζητάμε στην κοινωνία και στη βάση της να μας ακολουθήσει. Εάν ο οποιοσδήποτε σε αντίθεση με αυτές τις συλλογικές αποφάσεις κάνει οποιεσδήποτε επιλογές ταύτισης απλά και μόνο για λόγους προσβασιμότητας ή συνάφειας με μια οποιασδήποτε εκτελεστική εξουσία, είναι αυτονόητο ότι θέτει από μόνος του τον εαυτό του εκτός του ΚΙΝΑΛ”.

Πολυμέσα