Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 09:39

Ενημερωτικό δελτίο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Πάργας για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29 Ιουλίου

Το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πάργας:

“Προτείναμε για ακόμα μια φορά στον Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και στις άλλες παρατάξεις να τεθεί προ ημερήσιας διάταξης θέμα ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι περιμένουν τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση από Σεπτέμβρη. Εμείς ζητάμε άμεσα να παρθούν μέτρα ανακούφισης των δημοτών, οι οποίοι ασφυκτιούν από την άσχημη οικονομική κατάσταση.

Σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τα σχολεία της Δ.Ε. Φαναρίου που υπέστησαν ζημίες από τον σεισμό της 21/03/2020 ο Δήμαρχος απάντησε ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε από τις υπηρεσίες του πρώην ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) στις 11/6/2020 ακυρώθηκε επειδή ο εργολάβος δεν είχε τις απαιτούμενες ενημερότητες και πως ανέλαβε νέος εργολάβος, ο οποίος θα ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης στις επόμενες ημέρες. Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε πως τα σχολεία δεν θα είναι έτοιμα στις 7/9/2020 , ημερομηνία που σύμφωνα με το ΥΠΕΘ θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Από την πρώτη στιγμή, η Λαϊκή Συσπείρωση , με την παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο και με συνεχείς ανακοινώσεις, τόνιζε τη σοβαρότητα και το επείγον του θέματος. Πρότεινε ακόμα να ξεκινήσουν και διαδικασίες για δημιουργία νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων. Μάλιστα, για το θέμα του σεισμού και της αποκατάστασης των ζημιών έγινε επερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ που στηρίζει τη Λαϊκή Συσπείρωση.Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπαίνει στη λογική της υποταγής στην πολιτική της λιτότητας της Κεντρικής Εξουσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο φόρτωμα των βαρών στις πλάτες του λαού αλλά παλεύει με τις δυνάμεις που διαθέτει για μια αξιοπρεπή κοινωνία που δεν θα ζητιανεύει τα δικαιώματά της.

Για το θέμα της Εθνικής Τράπεζας Καναλακίου μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος για τις διάφορες ενέργειες που έγιναν τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους φορείς και όπως δείχνουν τα πράγματα η Διοίκηση της Τράπεζας δεν σκοπεύει να ξαναλειτουργήσει το κατάστημα του Καναλακίου.

Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το σχέδιο ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΡΓΑΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΙΟΛΑΟΣ». Ως ειρωνεία της τύχης την ώρα που συζητιόταν είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά στην Τ.Κ. Σκεπαστού. Το σχέδιο αυτό στάλθηκε στους Δήμους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήδη από το Δεκέμβριο του 2019.Το σχέδιο που μας παρουσιάστηκε ουσιαστικά είναι copy-paste της κεντρικής ντιρεκτίβας που στάλθηκε σε όλους τους Δήμους. Δεν υπάρχουν πουθενά στο σχέδιο ειδικές οδηγίες, προτάσεις , σχέδια , μνημόνια ενεργειών που να αφορούν συγκεκριμένα τον Δήμο μας. Η ευθύνη του Δήμου λοιπόν δε μπορεί να εξαντλείται σε εκθέσεις ιδεών, στη συμπλήρωση ονομάτων και κινητών, και στην εξασφάλιση του βυτίου του γείτονα σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Για τις πυρκαγιές και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών , όπως τις βίωσε ο λαός μας με τις φονικές και εγκληματικές φωτιές στο Μάτι το 2018 και στην Ηλεία το 2007 , για τις καταστροφές στο οικοσύστημα και στις περιουσίες των πολιτών ένας είναι ο βασικός ένοχος. Είναι η πολιτική της έλλειψης ενός συγκροτημένου σχεδιασμού προστασίας από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.), οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό,όπως και μέσα και χρηματοδότηση στην Πυροσβεστική. Πυροφυλάκια που δεν έχουν επανδρωθεί. Δασικοί δρόμοι που δεν έχουν συντηρηθεί ή απλά δεν υπάρχουν. Είναι η στρατηγική εμπορευματοποίησης της γης και η περιβαλλοντική νομοθεσία που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Είναι ένα κράτος που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, που είναι επιλεκτικά ανίκανο όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες σε προστασία από φυσικές καταστροφές, υγεία κ.λπ. και επιλεκτικά ικανό στη στήριξη και υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Όπως και πριν, στην καταστροφή στο Μάτι, έτσι και τώρα, η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει ότι «είναι έτοιμη» στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Όμως, η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Ένα σημαντικό παράδειγμα: Το Πυροσβεστικό Σώμα, που αποτελεί τον κεντρικό επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, ασφυκτιά από τις τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης. Παρ' όλα αυτά, οι πιστώσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση για την Πυροσβεστική είναι μόλις κατά 272.000 ευρώ αυξημένες σε σχέση με το 2019 για όλες τις λειτουργικές της ανάγκες. Οι δαπάνες που αφορούν τη συντήρηση, τις επισκευές και τα καύσιμα ενός στόλου περίπου 3.250 οχημάτων παντός τύπου, που στο 55% αγγίζει ήδη την 20ετία, είναι μειωμένες κατά 1.839.851 ευρώ! Οι μόνες αυξημένες πιστώσεις, και μάλιστα κατά 34%, δηλαδή κατά 5.800.000 ευρώ, είναι αυτές που προορίζονται για επιχειρηματικούς ομίλους και αφορούν την ενοικίαση των εναέριων μέσων.

Τέλος, εν μέσω πανδημίας και με fast track διαδικασίες, η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε το νέο περιβαλλοντικό νόμο, που ανάμεσα σε άλλα δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον πυρήνα των Εθνικών Δρυμών της Πάρνηθας και του Σουνίου, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επέκταση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και επαναφέρει το ζήτημα των «οικιστικών πυκνώσεων». Πρόκειται για παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους που ενισχύουν το κίνητρο για την εκτεταμένη επιχειρηματική εκμετάλλευση δασών, δασικών περιοχών, ακόμα και περιοχών NATURA. Αυτός ο νόμος της κυβέρνησης αποτελεί «εύφλεκτη ύλη» για τα εναπομείναντα δάση, στο όνομα των επενδύσεων, κυρίως στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας, για τον οποίο προορίζεται κι ένα μεγάλο μέρος από τα «αναπτυξιακά» κονδύλια της Κομισιόν.

Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες για κάθε προδιαγεγραμμένο «έγκλημα». Και ο λαός, που έχει κάθε λόγο με βάση την εμπειρία του να πιστεύει ότι καμία αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να τον προστατεύσει, πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Να παλέψει, να διεκδικήσει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της περιουσίας, της ίδιας της ζωής του”.