Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 10:17

Η Κυβέρνηση “ναρκοθετεί” τη λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ των Δήμων – Ως και 50% των παιδιών στους Δήμους Πρέβεζας και Ζηρού αποκλείονται;

Πολιτική διάσταση και σε κεντρικό επίπεδο προκαλεί η “ναρκοθέτηση” από την πλευρά της Κυβέρνησης της εισόδου μεγάλου αριθμού παιδιών στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ των Δήμων.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Δήμοι Πρέβεζας και Ζηρού, σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων.

Ο Σύλλογος απέστειλε μάλιστα επείγουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (τη δημοσιεύουμε αυτούσια παρακάτω), με την οποία τον ενημερώνει για την πρωτοφανή, επικίνδυνη και καταστροφική εξέλιξη που προκάλεσε ο σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ πανελλαδικά.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων ο Σύλλογος αναφέρει:

“Σύμφωνα με έρευνα πανελλαδικής εμβέλειας που διεξήγαγε ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ υπάρχουν Δήμοι, στους οποίους αποκλείστηκε από το πρόγραμμα έως και το 50% των παιδιών που εγγράφονταν κάθε χρόνο στα ΚΔΑΠ (ενδεικτικά:Δ.Πρέβεζας, Δ.Ακτίου-Βόνιτσας, Δ.Αλεξάνδρειας, Δ.Ξυλοκάστρου, Δ.Ναυπακτίας, Δ.Χίου, Δ.Τροιζηνίας-Μεθάνων, Δ.Ερυμάνθου, Δ.Αριστοτέλη, Δ.Άργους-Μυκηνών, Δ.Πέλλας, Δ,Ζηρού, Δ.Ζωγράφου, Δ.Καρδίτσας, Δ.Νέας Ζίχνης Σερρών κ.α.), ενώ υπάρχουν και πολλές αναφορές για Δήμους που αποκλείστηκαν ακόμα και τα 2/3(!) των παιδιών (ενδεικτικά:Δ.Φαρσάλων, Δ.Σκύδρας, Δ.Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δ.Κασσάνδρας, Δ.Πολύγυρου, Δ.Σερρών, Δ.Σαμμοθράκης, Δ.Αλμυρού, Δ.Ζίτσας, Δ.Ηγουμενίτσας, Δ.Φλώρινας, Δ.Ορεστιάδας, Δ.Αλεξανδρούπολης, Δ.Λαγκαδά, Δ.Λαρίσης, Δ.Αρταίων κ.α.).

Παιδιά που «έχουν μεγαλώσει» μέσα στις Δομές μας, παιδιά που γράφονταν κάθε χρόνο από τότε που πήγαιναν νηπιαγωγείο, παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για την συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτεγια να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που λάμβαναν κάθε χρόνο voucher και φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά θα μείνουν σπίτι τους...”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε:

“Η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Μετά το μπάχαλο με το άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, η ελληνική κοινωνία έκπληκτη μαθαίνει ότι 65.000 παιδιά αποκλείονται από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΠΑμεΑ).
Εδώ δεν χωράνε επικοινωνιακές παράτες! Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους να πάρουν voucher για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.
Σήμερα η «επιτελική» κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κατεδαφίζει μια κατάκτηση του κοινωνικού κράτους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Πλέον καμία μάσκα δεν μπορεί να κρύψει το αντικοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας”.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

kdap1

kdap2

kdap3

kdap4

kdap5

kdap6