Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 11:11

Εκμεταλλεύεται και σε ποιο ποσοστό το ΠΕΠ Ηπείρου η Περιφέρεια Ηπείρου;

Χωρίς αμφιβολία τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα χρήματα του ΕΣΠΑ, αποτελούν τη μοναδική πλέον λύση για χρηματοδοτήσεις έργων και δράσεων στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια.

Πως όμως εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο “εργαλείο” η Περιφέρεια Ηπείρου; Τα επίσημα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι ενδεικτικά και μαρτυρούν πως η Περιφέρεια μπορεί να τα πάει καλύτερα.

Στις αρχές του 2020 στο Ευρωκοινοβούλιο τέθηκε το ερώτημα στην Κομισιόν, καθώς σύμφωνα με τα τότε στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Ελλάδα, μόλις το 30% περίπου των σχετικών κονδυλίων έχει απορροφηθεί, με αποτέλεσμα να μη φτάσει ποτέ η κοινοτική χρηματοδότηση στις ελληνικές επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και στην πραγματική οικονομία, που βιώνει, έως και σήμερα, βαθιά κρίση. Παράλληλα, εντοπίστηκε πρόβλημα τόσο στα επιχειρησιακά προγράμματα, όσο και στους πόρους που έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες και αφορούν δράσεις, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και έργα, που παραμένουν ανολοκλήρωτα ή προβληματικά.

Το ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα liberal.gr, έδωσε στη δημοσιότητα τον παρακάτω πίνακα στα τέλη Ιουνίου, ο οποίος δίνει ένα ποσοστό που αγγίζει το 30% στην Περιφέρεια Ηπείρου, σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΠΣΑ 2014-202 συνολικά.

pinakas11

Τα στοιχεία της Κομισιόν για το ΠΕΠ Ηπείρου, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 (εφαρμογή μέχρι το 2023), προσφέρονται για συμπεράσματα.

Το ΕΠ Ήπειρος 2014-2020 είναι ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που στοχεύει να ικανοποιήσει ανάγκες της Περιφέρειας σε πολλούς τομείς. Από την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την έρευνα και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα μέχρι την υποβοήθηση των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και την μείωση της ανεργίας.

ESIF2014 2020 Finances ImplementedTotalCost Epirus ERDF ESF

Για το 2015, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξοδεύτηκε μόλις το 1% από τα περίπου 326 εκατομμύρια ευρώ που σχεδιάστηκαν. Για το 2016 το ποσοστό ανέβηκε στο 6%, για το 2017 στο 13%, για το 2018 στο 20%, για το 2019 στο 29% και για το 2020 στο 35%.

Η Περιφέρεια Ηπείρου για το 2020 έχει αποφασίσει έργα που φτάνουν τα 360 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που σύμφωνα με την Κομισιόν το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για δράσεις που φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Παρ' όλα αυτά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης (δείτε ΕΔΩ), ανέφερε τον Απρίλιο ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι κρίσιμο και βαθιά πολιτικό.

Μπορεί η Ήπειρος να διαχειριστεί καλύτερα το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα;

Υπάρχει έτοιμος σχεδιασμός για το αμέσως επόμενο πρόγραμμα;