Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 12:34

Κώστας Μπάρκας: Σε παράλυση η Δημόσια Εκπαίδευση στον Νομό Πρέβεζας

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα:

"Μετά τη λειτουργία σε βάρδιες για τους μαθητές σε σχολικές μονάδες του Καναλακίου, αφού σημειώθηκαν καθυστερήσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση των επισκευών από την κυβέρνηση των «αρίστων» και χωρίς κανείς να προνοήσει έστω για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, μετά τις καταλήψεις σε σχολεία του Νομού με κύριο αίτημα τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα, που η νυν κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας αύξησε από τους είκοσι δύο στους είκοσι επτά ανά αίθουσα, στη Βουλή φέρνει με Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, την Επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας.

Στην Επιστολή της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνεται ότι τουλάχιστον σε δύο Σχολικές Μονάδες του Δήμου Πρέβεζας, στο Δεύτερο και στο Τρίτο Γυμνάσιο, ο αριθμός των μαθητών της Α' Τάξης, ογδόντα ένας (81) μαθητές στο Δεύτερο Γυμνάσιο και εβδομήντα εννέα (79) στο Τρίτο Γυμνάσιο, είναι πολύ μεγάλος για να κατανέμονται σε τρία τμήματα σε κάθε σχολική μονάδα. Με δεδομένα, αφενός το εμβαδό της κάθε αίθουσας, που δεν ξεπερνά τα 35 τετραγωνικά μέτρα και αφετέρου τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα, είναι φανερό ότι δεν μπορούν να τηρηθούν οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όπως αυτές ορίζονται από τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και εφαρμόζονται με μια σειρά δημοσιευμένων στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) Υπουργικών Αποφάσεων. Να σημειωθεί ότι στην Επιστολή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας θέτει το ερώτημα, αν το περασμένο Μάιο τηρούνταν και εφαρμόζονταν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, τι άλλαξε τώρα και θεωρείται ενδεδειγμένη μια απόσταση των περίπου 20 εκατοστών. Επίσης, όπως προβλέπονταν από σχετικές αποφάσεις ήδη από τον περασμένο Μάιο, αν δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, ένα τμήμα μπορεί να χωριστεί σε υποτμήματα. Στην Επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τίθεται επιπλέον το ερώτημα, τι άλλαξε και τώρα εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας, η κατάσταση τουλάχιστον για τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη και δεν εφαρμόζονται οι σχετικές ρυθμίσεις ασφαλείας.

Στην Αναφορά του κ. Μπάρκα, εμπεριέχεται η πρόταση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας, ώστε είτε να δημιουργηθεί τέταρτο τμήμα και στις δύο Σχολικές Μονάδες, με σκοπό την έστω και μικρή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα, αφού και πάλι θα ξεπερνούν τους είκοσι (20) ανά αίθουσα, είτε να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα μεικτό τμήμα με μαθητές από τα δύο σχολεία, χωρισμένους με αλφαβητική σειρά.

Ακολουθεί η κατατεθείσα Αναφορά του κ. Μπάρκα:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

 

Θέμα: «Αίτημα χωρισμού των τμημάτων της Α? Τάξης των 2ου και 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας, λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών ανά τμήμα»

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την, με Αριθμό Πρωτοκόλλου 43-18/09/2020, Επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας προς τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πρέβεζας, με την οποία επισημαίνεται ότι τουλάχιστον για τις σχολικές μονάδες του Δευτέρου και Τρίτου Γυμνασίου Πρέβεζας, στην Πρώτη Τάξη Φοίτησης του Γυμνασίου, παρατηρείται συνωστισμός μαθητών σε αίθουσες των τριάντα πέντε (35) τετραγωνικών μέτρων. Δεδομένου του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στην Α? Τάξη στις συγκεκριμένες Σχολικές Μονάδες, ογδόντα ένα (81) μαθητές Α? Τάξης στο Δεύτερο Γυμνάσιο και εβδομήντα εννέα (79) μαθητές Α? Τάξης στο Τρίτο Γυμνάσιο Πρέβεζας, κατανεμημένοι σε τρία τμήματα στις εν λόγω σχολικές μονάδες, γίνεται φανερό ότι δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα αποστάσεις, οι οποίες άλλωστε έχουν προβλεφθεί και σε μια σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, όπως αυτές δημοσιεύονται σε διάφορα Φύλλα Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, όπως επισημαίνεται στην Επιστολή, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας προτείνει, τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος, είτε τη δημιουργία τέταρτου τμήματος και στις δύο Σχολικές Μονάδες, με σκοπό την έστω και μικρή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα, αφού και πάλι θα ξεπερνούν τους είκοσι (20) ανά αίθουσα, είτε τη δημιουργία τουλάχιστον ενός μεικτού Τμήματος με μαθητές από τα δύο σχολεία, χωρισμένους με αλφαβητική σειρά.

 

 

Επισυνάπτεται η Επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες, καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

 

Αθήνα 22.09.2020

 

Ο καταθέτων Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος",