Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 20:17

Βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: "Η Ήπειρος δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για κατασκευή και στελέχωση νέων ΜΕΘ"

Την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ηπείρου, λαμβάνοντας υπόψη πως το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού είναι αυξημένο στην περιοχή.
Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Κώστας Μπάρκας τονίζουν πως ενώ στα νοσοκομεία της χώρας έχει ξεκινήσει η κατασκευή και στελέχωση νέων ΜΕΘ, η Ήπειρος δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι τα Ιωάννινα βρίσκονται στο επίπεδο 3 του ΕΟΔΥ (αυξημένη επιτήρηση) και ακολουθεί η Πρέβεζα στο επίπεδο 2 (επιτήρηση).
Όπως επισημαίνεται, σήμερα στο ΠΓΝΙ λειτουργεί η Γενική ΜΕΘ δυναμικότητας 14 κλινών και μια νέα ΜΕΘ δυναμικότητας 8 κλινών, η οποία στερείται του απαιτούμενου προσωπικού. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από περιστατικά εκτός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό. Επιπρόσθετα, το ΠΓΝΙ ως νοσοκομείο αναφοράς έχει αναπτύξει 55 ειδικές κλίνες, όπου σήμερα νοσηλεύονται 40 ασθενείς με COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει τους λόγους που ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας βρίσκεται εκτός προγραμματισμού για τη δημιουργία και στελέχωση νέων ΜΕΘ. Επίσης ζητούν την άμεση κάλυψη της νέας ΜΕΘ με κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης οι τομεάρχες Υγείας του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός, Δώρα Αυγέρη και Γιώργος Βαρεμένος.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων»
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, δυναμικότητας 845 κλινών για την νοσηλεία ασθενών από την Βορειοδυτική Ελλάδα. Ενδεικτικά για το έτος 2019:
• σύνολο νοσηλευμένων ασθενών 61.378,
• εξετασθέντες ασθενείς σε τακτικά ιατρεία 275.560,
• εξετασθέντες ασθενείς σε ΤΕΠ 70.057.
Στο ΠΓΝΙ λειτουργεί η Γενική ΜΕΘ (14 κλίνες), η οποία κατά το 2019 είχε κάλυψη 125% νοσηλεύοντας 373 ασθενείς1. Υποστηρίζει όλα τα «βαριά» μετεγχειρητικά περιστατικά (αγγειοχειρουργικά, νευροχειρουργικά, χειρουργική ήπατος), ενώ διαθέτει κλίνη για τις θρομβολύσεις ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ). Το ποσοστό κάλυψης αποτυπώνει πως οι κλίνες δεν επαρκούν με αποτέλεσμα τη συχνή αναβολή χειρουργικών περιστατικών.
Ως νοσοκομείο αναφοράς για την πανδημία του κορονοϊού έχει αναπτύξει 55 ειδικές κλίνες, όπου σήμερα νοσηλεύονται 40 ασθενείς, όπως και μια νέα ΜΕΘ COVID 8 κλινών. Σημειώνεται πως η εν λόγω μονάδα δημιουργήθηκε πριν αρκετά χρόνια με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ωστόσο ήταν κλειστή μέχρι πρόσφατα λόγω έλλειψης προσωπικού. Πλέον, η νέα ΜΕΘ λειτουργεί με το ιατρικό προσωπικό της υπάρχουσας ΜΕΘ αλλά και την μετακίνηση εντατικολόγων από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, καθώς διαθέτει τρεις κενές οργανικές θέσεις.
Αν και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κοντοζαμάνης υπέγραψε την κατανομή 186 νέων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών των πρόσθετων κλινών νοσηλείας των ΜΕΘ σε 17 νοσοκομεία της χώρας2, διαπιστώνεται πως τα νοσοκομεία της Ηπείρου δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.
Το ζήτημα αναδείχθηκε στη Βουλή ήδη από τις 17-Σεπτ-2020, έπειτα από κατάθεση σχετικής ερώτησης και αιτήματος κατάθεσης εγγράφων από 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθό3. Πιο ειδικά για το ΠΓΝΙ, οι ελλείψεις προσωπικού και η απουσία σχεδιασμού για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων στο νοσοκομείο4.
Παράλληλα, όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων (επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης) και ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας (επίπεδο 2: επιτήρησης).
Σε συνέχεια των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι που το ΠΓΝΙ, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, βρίσκεται εκτός του προγραμματισμού της κυβέρνησης για τη δημιουργία και στελέχωση νέων ΜΕΘ;
2. Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να καλυφθούν άμεσα οι οργανικές θέσεις της Γενικής ΜΕΘ του νοσοκομείου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τζούφη Μερόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Κάτσης Μάριος
Μπάρκας Κώστας
Αυγέρη Δώρα
Βαρεμένος Γεώργιος
Ξανθός Ανδρέας