Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 15:31

Η συνδικαλιστική δράση στην Πρέβεζα δε θα μπει σε κανένα lockdown... - Κανονικά οι εκδηλώσεις των ταξικών σωματείων για το Πολυτεχνείο (vid)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, το μεσημέρι της Τρίτης, εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Δήμων Ν. Πρέβεζας, με θέμα τις εξελίξεις με το νέο lockdown και την απεργιακή απάντηση των εργαζομένων μπροστά στα νέα αντεργατικά μέτρα και τον συνδικαλιστικό νόμο.

IMG 6580

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας Γιώργος Πούμπης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οδηγηθήκαμε στο γενικό lockdown για να κρύψει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της. Οδηγηθήκαμε στο lockdown γιατί η Κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αποφύγει αυτή την κατάσταση. Δεν θωράκισε το υποστελεχωμένο σύστημα υγείας, δεν πήρε κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ. Ουσιαστικά έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο και από την άλλη εφάρμοσε τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό και τις μεταφορές. Δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δεν προχώρησε στις μειώσεις μαθητών ανά τάξη, δεν άνοιξε αίθουσες, δεν προσέλαβε το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν κόστος για την Κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή περισσεύουν τα χρήματα για φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, δωράκια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις νατοϊκές δαπάνες, ενοικίαση κλινών ΜΕΘ σε ιδιώτες κτλ.

Η Κυβέρνηση για να κρύψει τις δικές της ευθύνες και τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής της, επικαλείται την ατομική ευθύνη. Αξιοποιεί η Κυβέρνηση μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους την πανδημία για να κλείσουν το στόμα στους εργαζόμενους, να κλειδαμπαρώσουν το λαό και τους εργαζόμενους στα σπίτια τους. Τζογάρουν καθημερινά τις ζωές μας...”.

Παράλληλα στάθηκε στις αντεργατικές ανατροπές που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με το νέο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση, λέγοντας: “Το νέο πολυνομοσχέδιο καταργεί την 8ωρη εργασία, 100 χρόνια μετά την κατάκτησή της από την εργατική τάξη και επιβάλει το 10ωρο, χωρίς να πληρώνονται οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας. Προχωρά σε καθολική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Προχωρά σε παραπομπή των εργαζομένων και των συνδικάτων που καταγγέλλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ.

Δικαίωμα διαπραγματεύσεων θα έχουν τα σωματεία που έχουν παραδώσει στο Κράτος τα Μητρώα των μελών τους. Ένας ιδιότυπος τρόπος “φακελώματος”.

Ο Γιώργος Πούμπης έκανε λόγο για νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο, αποκαλώντας τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση “νεκροθάφτη των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων“, επισημαίνοντας:

Η Κυβέρνηση να το βάλει καλά στο μυαλό της. Η συνδικαλιστική δράση δε θα μπει σε κανένα lockdown. Δε θα φιμωθεί, όσα μέτρα κι αν πάρουν. Να πάρουν μέτρα κατά της πανδημίας, ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας...”.

Απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοεμβρίου και είπε πως η ΔΑΣ κατέθεσε στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας αίτημα για άμεση σύγκλιση του Δ.Σ., καθώς κανένας δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος.

Στο μεταξύ ξεκαθάρισε ότι τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα κάνουν κανονικά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τηρώντας υγειονομικά πρωτόκολλα, στη γραμμή της “οργανωμένης απειθαρχίας”.

IMG 6585

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, Μαρία Τζίμα υποστήριξε:

“Η Κυβέρνηση μας έλεγε στο πρώτο lockdown ότι πήρε αυτό το μέτρο για να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι έγινε 7 μήνες μετά; Το αφήγημα αυτό καταρρίφθηκε, καθώς όπως έχουμε καταγγείλει, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει αντοχές. Ήδη έχει μπει σε διαδικασία να μετατρέπονται τα Νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, παραβλέποντας τις άλλες παθήσεις. Αντί η Κυβέρνηση να κάνει μαζικές προσλήψεις όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναστέλλει στο... και πέντε -όταν πλέον το σύστημα είναι έτοιμο να φρακάρει- τις κανονικές άδειες των εργαζομένων, παρατείνει για ένα εξάμηνο την εργασία των γιατρών που είναι υπό συνταξιοδότηση.

Αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, περικόπτει κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία.

Φέρνει και μια τροπολογία στη Βουλή που προχωρά στην επινοικίαση των ιδιωτικών δομών υγείας. Δεν είναι επίταξη αυτό το πράγμα. Επίταξη είναι όταν εντάσσεις τον ιδιωτικό τομέα σε κρατικό σχεδιασμό για να μπορέσουμε όλοι να τα βγάλουμε πέρα.

Η Κυβέρνηση δεν άνοιξε τα Νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Χάθηκαν έτσι 10.000 κρεβάτια από το ΕΣΥ” και πρόσθεσε: “Αν αρνηθεί εργαζόμενος στο ΕΣΥ να πάει κάπου, που τον στέλνουν τώρα αυτό τον καιρό, αποτελεί ποινικό αδίκημα και ο εργαζόμενος πάει κατηγορούμενος.

Έχουν σοβαρές ευθύνες όλες οι Κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων και φυσικά η τωρινή.

Η απάντηση είναι οργάνωση και ξεσηκωμός. Θα κάνουμε lockdown στην πολιτική τους”.

Κάλεσε με τη σειρά της τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 26ης Νοεμβρίου, καθώς και στις εκδηλώσεις της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ το σωματείο του Νοσοκομείου θα συμμετέχει και στη δίωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει για την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ.

IMG 6587

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Δήμων Ν. Πρέβεζας Γιώργος Μισηρλής είπε μεταξύ άλλων: Τα πρόσθετα μέσα ατομικής προστασίας που έπρεπε να χορηγηθούν στους εργαζόμενους, ήταν ελλιπέστατα. Υπήρχε κατάργηση αδειών, όπως στους παιδικούς σταθμούς ή άδειες ειδικού σκοπού σε συναδέλφους για να προσέχουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Και έρχεται η Κυβέρνηση με τις δηλώσεις του κου Θεοδωρικάκου την Παρασκευή, να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Μίλησε ο Υπουργός για διεύρυνση των ωραρίων των υπηρεσιών των Δήμων, δυσκολεύουν οι άδειες ειδικού σκοπού και με την πραξικοπηματική τροπολογία του Υπουργού σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης η Κυβέρνηση ψήφισε την εκλογή ανάδειξης εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των ΟΤΑ με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Τα ίδια προώθησε η κα Κεραμέως. Πήρε την απάντησή της από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, καθώς πάνω από το 90% δεν νομιμοποίησαν τη διαδικασία αυτή.

Θέλουν να δημιουργήσουν σωματεία-σφραγίδα. Να αποσύρουν οι συνάδελφοι τα ψηφοδέλτιά τους”, ενώ χαρακτήρισε μεγάλες και τις ευθύνες των Δημάρχων.

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι σωματείων στο παρακάτω βίντεο.

 

Πολυμέσα