Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 10:59

Επιχειρούν να “τορπιλίσουν” το εγχείρημα του ενιαίου ΦΟΔΣΑ οι Γιαννιώτες Δήμαρχοι...

Επιστροφή σε λογικές “τοπικισμού”, μικροπολιτικής σκοπιμότητας και "να κοιτάμε τα της... αυλής μας", φέρνει στην Περιφέρεια Ηπείρου η πρωτοβουλία των Δημάρχων των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων, να συναντηθούν τις προηγούμενες ημέρες για να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ στα Ιωάννινα, “τορπιλίζοντας” εκ θεμελίων το εγχείρημα της πανηπειρωτικής ενιαίας προσπάθειας διαχείρισης των απορριμμάτων.

“Πατώντας” στο άρθρο 62 του Νόμου 4735/2020 οι Γιαννιώτες Δήμαρχοι πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν ένα νέο status quo στην Ήπειρο, όπου οι λοιποί Δήμοι (Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας) θα αναγκαστούν να αποτελέσουν “ουρά” του δικού τους εγχειρήματος, καθώς ενιαίος ΦΟΔΣΑ χωρίς τους Δήμους των Ιωαννίνων ασφαλώς και δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε θα έχει αναπτυξιακές δυνατότητες και δυνατότητες υποδομών και χάραξης πολιτικών για τα απορρίμματα.

Η δημιουργία του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ Ηπείρου) στη βάση της λογικής της είχε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Την αντίληψη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ενιαία και ως τέτοια πρέπει να λειτουργεί για να αποκτήσει αναπτυξιακό πρόσημο και να αμβλύνει τις σημαντικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

  • Την αντίληψη ότι οι “μακρινοί” σε απόσταση Δήμοι δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν υπέρογκα ποσά και γι' αυτό επιλέχθηκε το μέτρο της ενιαίας χρέωσης (όποιος παράγει περισσότερα σκουπίδια πληρώνει και περισσότερο).

  • Την αντίληψη πως η Ήπειρος θα διαχειριστεί ενιαία τα απορρίμματά της και θα κερδίσει χρηματοδοτήσεις γι' αυτά.

Την ώρα που καλείται ο ενιαίος ΦΟΔΣΑ να συζητήσει για το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Ηπείρο, κάποιοι θέλουν κυριολεκτικά να τον διαλύσουν...

Πως να μη κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο στην Ήπειρο “πόντους” οι “φωνές” που κάνουν λόγο για ιωαννινοκεντρική λογική στην Περιφέρεια Ηπείρου...