Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 12:18

“Χοντρό πολιτικό παιχνίδι” με τον ΦΟΔΣΑ - Κοντά στο οριστικό “σχίσμα” και αποτυχία του εγχειρήματος – “Διάσπαση” στο πρεβεζάνικο μπλοκ και σπέκουλα...

Σε απόλυτη επιβεβαίωση των όσων είχαμε αναφέρει στο ρεπορτάζ μας στις 13 Νοεμβρίου (δείτε ΕΔΩ), ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου είναι πιο κοντά από ποτέ στο οριστικό “σχίσμα” πριν καν κάνει τα πρώτα του “βήματα”.

Αιτία για να βρίσκεται ένα βήμα πριν τον... γκρεμό ο ενιαίος ΦΟΔΣΑ είναι το “χοντρό πολιτικό παιχνίδι” συσχετισμών δύναμης και πολιτικών κατεστημένων στην Ήπειρο, που ξεκίνησε από τις εκλογές της ΠΕΔ και συνεχίστηκε στις εκλογές του ΦΟΔΣΑ με την ανάδειξη του Νίκου Καλαντζή (Δήμαρχος Ζηρού) στη θέση του Προέδρου του Φορέα και του Θωμά Μπέγκα στη θέση του Αντιπροέδρου.

Αφορμή για ένα νέο “αδιέξοδο” είναι τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. (με τηλεδιάσκεψη) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Το θέμα που αποτέλεσε και την “αιτία πολέμου” για τους Δημάρχους των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων ήταν η έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου» με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό”. Το θέμα “πέρασε” κατά πλειοψηφία, ωστόσο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, όπως και όλες τις προηγούμενες ημέρες, είχε διαφανεί ότι το “μπλοκ” των Γιαννιωτών Δημάρχων θα “τορπιλίσει” το εγχείρημα, διαφωνώντας με τον διαγωνισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

“Οι τρεις αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Αρλέτος, Βασίλης Βλέτσας και Βαγγέλης Πήχας απείχαν από τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ καταθέτοντας αίτημα για αναβολή του πρώτου θέματος που αφορούσε στον διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών θεωρεί ότι οι επιλογές για την διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να διέπονται από ένα ουσιαστικό και σημαντικό κριτήριο: Να μην επιφέρουν άλλα οικονομικά βάρη για τους πολίτες.

Στη βάση αυτή πρότεινε στην διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει σε μία βραχυχρόνια σύμβαση για την λειτουργία των ΣΜΑ η οποία θα αναδείξει και τις πραγματικές ανάγκες.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι πρόθυμος για εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει σε σύγκλιση απόψεων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί τετελεσμένα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες του.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΦΟΔΣΑ

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ζητούμε την αναβολή του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης που αφορά στην «έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης για την ανάθεση υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης των ΣΜΑ Ηπείρου» για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους:

1. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη μιας πολιτικής συναίνεσης ιδιαίτερα αυτή την τόσο κρίσιμη εποχή για τον τόπο και τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Επειδή σκόπιμα διαστρεβλώνεται η συζήτηση των Δημάρχων της ΠΕ Ιωαννίνων για ενδεχόμενη λειτουργία ενός ΦΟΣΔΑ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, θέλουμε με σαφήνεια να ενημερώσουμε το σώμα και τους πολίτες ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά την απόφαση μας να μη συμμετέχουμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ ή ότι επιδιώκουμε σκόπιμα αδικαιολόγητη πόλωση. Κύριο μέλημα μας είναι η μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και αβέβαιη εξέλιξη. Δεν αποτελεί στέρεο επιχείρημα η συμμόρφωση σε έναν σχεδιασμό που έγινε πριν από πολλά έτη κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες.

3. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λογική μιας μακροχρόνιας σύμβασης που δεν τεκμηριώνεται ότι εξασφαλίζει οικονομία κλίμακας αλλά αντίθετα προτείνουμε μια βραχυχρόνια σύμβαση που θα εξασφαλίζει την ομαλή παράδοση του συνόλου των ΣΜΑ, την 6μηνη δοκιμαστική τους λειτουργία , όπως προβλέπεται από τη σύμβαση προμήθειας, την επισήμανση όλων των προβλημάτων στη λειτουργία και τη διαχείριση τους που θα καθορίσουν τους όρους μιας σύμβασης της λειτουργίας των ΣΜΑ.

Τέλος, δηλώνουμε έτοιμοι για μια καλόπιστη συζήτηση και σύγκλιση απόψεων αλλά αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς και κινήσεις τακτικής που επιβαρύνουν τους Δήμους.

Παρακαλούμε για την ανάγνωση της παρούσας επιστολής και σε περίπτωση λήψης απόφασης, η παρούσα να συμπεριληφθεί στην απόφασή σας.

Με εκτίμηση

1. Γεώργιος Αρλέτος, Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών, μέλος Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ

2. Βασίλειος Βλέτσας, Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών, μέλος Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ

3. Ευάγγελος Πήχας, Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών, μέλος Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ”.

Μαζί τους συμπαρατάχθηκαν και οι λεγόμενοι “δορυφόροι”, όπως π.χ. ο Δήμος Ζίτσας

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πλέον ότι το συγκεκριμένο “μπλοκ”, μετά την πρόταση για τη δημιουργία νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ στα Ιωάννινα είναι αποφασισμένο να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του μέσα από ένα οριστικό “σχίσμα”.

Με την αναβολή, διαφοροποιώντας όμως την τακτική του και λόγω θέσης -Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου- τάχθηκε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Σε ανακοίνωσή του τόνισε:

“Σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της μελέτης διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης της Ηπείρου εξέφρασε κατά τη συζήτηση έγκρισης των όρων δημοπράτησης και της μελέτης διαχείρισης των ΣΜΑ, στο εξ αναβολής Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δημων Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.

Επιμένοντας στα όσα λέει τις τελευταίες ημέρες για τις διατάξεις της μελέτης που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη πλήρους ανταγωνισμού ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις και άρα οφέλη για τους δημότες της Ηπείρου, ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε θέμα νέας αναβολής στη συζήτηση για να υπάρξει ο χρόνος που θα επιτρέψει να αλλάξουν βασικά σημεία της μελέτης, μέσα από τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων και όλων των Δήμων στη συζήτηση για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα που θα καθορίσει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των Δήμων της Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε ευθέως ζήτημα νομιμότητας της υπό συζήτηση σύμβασης και τελικώς σημαντικού περιορισμού του ανταγωνισμού μέσα από συγκεκριμένες προβλέψεις όπως τα ISO, τα χαρακτηριστικά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Euro6) των οχημάτων που θα εισφέρει στην εργολαβία ο ανάδοχος, οι αποσβέσεις των οχημάτων, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των υποψηφίων αναδόχωννα είναι πάνω από 200% του ετήσιου προϋπολογισμού της δημοπρατούμενης υπηρεσίας κτλ. Προηγήθηκε κατά την πρώτη του τοποθέτηση μια ύστατη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει σύγκλιση ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση, προς όφελος των πολιτών της Ηπείρου.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος της νέας αναβολής της συνεδρίασης, ο κ. Ντακαλέτσης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανάδειξη του αναδόχου του έργου δεν θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη έκπτωση. Η μελέτη προβλέπει ως κριτήριο τη «βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής» σε ποσοστό 70-30, που μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο μέσω της βαθμολόγησης, στο 80-20 ή ακόμα και παραπάνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με υποκειμενικό τρόπο θα καθορίσει η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού τη βαθμολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του φακέλου του κάθε υποψήφιου αναδόχου, τα οποία χαρακτηριστικά θα καθορίσουν την τελική επιλογή του αναδόχου, καθώς μια έκπτωση της τάξης του 50% μπορεί να «κερδηθεί» από μια άριστη αξιολόγηση (βαθμός 120) των τεχνικών χαρακτηριστικών του φακέλου του κάθε υποψήφιου αναδόχου που θα καταθέσει αντίστοιχα έκπτωση της τάξης του 5%! Η αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών έχει μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητας και είναι χαρακτηριστικό πως στην πορεία της συζήτησης η Διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων που υπογράφει τη μελέτη, διορθώνοντας προηγούμενη απάντησή της, είπε πως «ακόμα και το 70-30 αλλάζει»… εννοώντας προφανώς προς τα κάτω για τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Στις επανειλημμένες εκκλήσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για την αναβολή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου κ. Νίκος Καλαντζής επέμεινε στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν η κατά πλειοψηφία αποδοχή της τροποποιημένης εισήγησης του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ. Η εισήγηση αυτή άλλαξε τα ποσοστά βαρύτητας ανάμεσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά και την οικονομική προσφορά από το 70-30 στο 50-50.

Στην τοποθέτησή του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο κ. Ντακαλέτσης που απείχε από την ψηφοφορία, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν αισθάνομαι ικανοποιημένος που συνέβαλα απλά στο να μειωθεί ένα ποσοστό. Αντίθεται αισθάνομαι πικραμένος επειδή απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειές μου για την επίτευξη σύγκλισης και είναι επίσης εδραιωμένη η πεποίθησή μου ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης. Τέλος, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά ούτε και Βόρειοι και Νότιοι και φοβάμαι ότι οι μόνοι ηττημένοι από αυτή την απόφαση είναι οι πολίτες της Ηπείρου, επειδή θα επιβαρυνθούν με περισσότερα τέλη, στη δεδομένη κακή συγκυρία για την οικονομία”.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έντασης και με το μπλοκ “Αρτινών-Θεσπρωτών”, σε σύμπλευση με τους Δήμους Πάργας και Ζηρού να παραμένει δυνατό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι Δήμοι τους θα “τιναχθούν οικονομικά στον αέρα” από τη διαχείριση των απορριμμάτων και δε θα επιτευχθεί η ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα, ερωτηματικό παρέμενε η στάση των εκπροσώπων του Δήμου Πρέβεζας.

Ο Δήμος Πρέβεζας είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Κι αυτό γιατί από τον αρχικό σχεδιασμό είχε γίνει μία άνευ προηγουμένου “γκάφα”. Εμφανιζόταν να διατηρεί ΣΜΑ και να χρειάζεται χρηματοδότηση μόνο για τον εξοπλισμό, ενώ στην πραγματικότητα δεν διάθετε ΣΜΑ και έχασε την πρώτη χρηματοδότηση. Πέραν τούτου είναι από τους πλέον μακρινούς σε απόσταση Δήμους και με την ενιαία τιμολογιακή πολιτική ήταν από τους ωφελημένους της νέας κατάστασης.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Ακρίβης τάχθηκαν αρχικά υπέρ της αναβολής -υιοθέτησαν δηλαδή την πρόταση Ντακαλέτση- καθώς θεωρούν ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν θα πείραζε να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση, ώστε να ειπωθούν δια ζώσης πράγματα στη συνεδρίαση και από εκείνους που δεν ήταν εκεί. Όπως υποστήριξε ο κ. Δαρδαμάνης είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια για να έρθει με αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Ακρίβης ζήτησε χρόνο στη διάθεσή του, όπως και ο κ. Δαρδαμάνης, καθώς μία τόσο μεγάλη μελέτη με τόσα πολλά χρήματα, χρειάζεται λεπτομερειακή ανάλυση των στοιχείων. Διαπιστώνει επίσης κάποια σημεία στη μελέτη που χρήζουν επεξηγήσεων.

Παράλληλα ο κ. Δαρδαμάνης θεωρεί πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι για να μην υπάρξει το τελικό “σχίσμα” και να υπάρξει πολιτική σύνθεση.

Ακολούθως κι ενώ φάνηκε ξεκάθαρα ότι το θέμα θα πάει προς ψήφιση, οι δύο εκπρόσωποι του Δήμου Πρέβεζας καταψήφισαν.

“Σπάζοντας” το μπλοκ του Δήμου Πρέβεζας, ο Παύλος Σαραμπασίνας ψήφισε υπέρ στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς θεωρεί πως είναι προς όφελος των συμπολιτών του.

Η απόφαση των δύο εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Πρέβεζας στο ΦΟΔΣΑ δημιούργησε σπέκουλα, καθώς πολιτικά ερμηνεύεται με αρκετούς τρόπους και εντάσσεται σε μία ευρύτερη διελκυστίνδα εξουσίας στην Ήπειρο.

Με δεδομένο ότι το μπλοκ των λεγόμενων δυσαρεστημένων από την “παντοκρατορία” Καχριμάνη στην Ήπειρο και των “δυσαρεστημένων” από τις εκλογές της ΠΕΔ Ηπείρου (Αρτινοί-Θεσπρωτοί), σε συνεργασία με τους “μικρούς Δήμους” του Ν. Πρέβεζας (Ζηρός-Πάργα), δύσκολα “σπάει”.

Με δεδομένο ότι το μπλοκ των Γιαννιωτών Δημάρχων θεωρείται πολύ κοντά στον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο Δήμος Πρέβεζας ως ένας από τους 4 “μεγάλους” Δήμους της Ηπείρου, θέλει να παίξει ένα ρόλο “ρυθμιστή” στο ΦΟΔΣΑ με την τακτική του. Και με τον Περιφερειάρχη δεν “τα σπάει” και “δεξιές ισορροπίες” κρατά, ενώ η ψήφος του μπορεί να παίζει ρυθμιστικό ρόλο.

Εκεί που θα δεχθούν έντονη κριτική οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής -κάτι αναμενόμενο και σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας- είναι αν η στρατηγική τους είναι υπέρ ή κατά των συμφερόντων του Δήμου. Και η συζήτηση που θα “ανάψει” θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μην ξεχνάμε ότι οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας είχαν ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νίκο Καλαντζή και τότε είχε διαφανεί ότι υπάρχει μία σύμπνοια.