Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 23:56

“Πολιτική ήττα” για την παράταξη του Δημάρχου με αφορμή υπόθεση ανταλλαγής κτήματος στην Καμαρίνα – Απίστευτες ατάκες περί παντελονιών, Μάρθας Βούρτση και Γκρούεζα...

Ένα φαινομενικά ασήμαντο ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας της Τετάρτης, εξελίχθηκε σε ένα σοβαρό “πολιτικό Βατερλώ” για την παράταξη του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου.

Το θέμα “Εξέταση αιτήματος κ. Ν.Π. για επανεξέταση ανταλλαγής ιδιοκτησίας του που βρίσκεται εκτός σχεδίου στην Τ.Κ. Καμαρίνας, Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας, με δημοτική έκταση που βρίσκεται εκτός σχεδίου στην Τ.Κ. Καμαρίνας, Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας” αναβλήθηκε ομόφωνα.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας και η παράταξή του, ενώ ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι επιδίωκαν να υπερψηφιστεί (αυτή άλλωστε ήταν και η αρχική εισήγησή τους) το θέμα και να προχωρήσει η ανταλλαγή των οικοπέδων, κατέληξαν να “σύρονται” πίσω από τα επιχειρήματα των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίες κατόρθωσαν να επιβάλλουν ουσιαστικά νέα σύνταξη φακέλου για την υπόθεση, με νέες αποφάσεις εκτιμητικής επιτροπής, επιτροπής ποιότητας ζωής και δημοτικού συμβουλίου. Κατέγραψαν έτσι μία σημαντική “πολιτική νίκη”, συμπαρασύροντας στην άποψή τους τελικά και την παράταξη του κου Μπαΐλη, η οποία είχε στηρίξει το 2019 την ανταλλαγή.

Για το ιστορικό της υπόθεσης να αναφέρουμε ότι ο ιδιώτης αιτήθηκε για την ανταλλαγή των οικοπέδων στο Δήμο Πρέβεζας στις 9 Νοέμβριο του 2018. Στις 28/11/2018 η τοπική κοινότητα Καμαρίνας εισηγείται θετικά και στις 29 Νοεμβρίου 2018η Εκτιμητική Επιτροπή του Δήμου αποφαίνεται πως η ανταλλαγή των δύο οικοπέδων είναι ισοδύναμη.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πρέβεζας γνωμοδοτεί θετικά (δείτε ΕΔΩ) σε συνεδρίασή της στις 17 Απριλίου 2019. Ομοίως το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στις 22 Απριλίου (δείτεΕΔΩ), παίρνει θετική απόφαση για την ανταλλαγή.

Έρχεται όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με απόφασή της στις 21 Ιουνίου 2019 να ακυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ), επειδή απαιτούνταν βάσει νόμου απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου, όπως ορίζεται από τις ειδικές διατάξεις περί περιουσίας, του Ν. 3463/2006 (∆ΚΚ). Υπέρ της ανταλλαγής είχαν ψηφίσει τότε 15 σύμβουλοι, ενώ έπρεπε να ψηφίσουν 17.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, αν και ο ιδιώτης κατέφυγε στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 για να ακυρώσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος, τελικώς και η προσφυγή του ιδιώτη στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 δεν έγινε δεκτή.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 ο ιδιώτης ζήτησε και πάλι με αίτησή του να εξεταστεί το θέμα της ανταλλαγής από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας και το θέμα εισήχθη στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου.

Στις 14 Δεκεμβρίου με επιστολή του προς το Δήμο ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καμαρίνας Θοδωρής Δράκος ζητά αναβολή της συζήτησης του θέματος για λόγους που εξήγησε τελικά και στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη συνεδρίαση, όπου αρχικά ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Καραμανίδης έβαλε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας για το αν επιθυμεί το σώμα να συζητηθεί ή να πάρει αναβολή το θέμα, βασιζόμενος μόνο στην επιστολή του προέδρου της τοπικής κοινότητας Καμαρίνας.

Όμως σύμφωνα με τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, αρχικά ο Πρόεδρος πρέπει να δώσει το λόγο στο Δήμαρχο ή τον Αντιδήμαρχο που εισηγείται και στη συνέχεια ένας από αυτούς να παραχωρήσει το λόγο -αν επιθυμεί- στον πρόεδρο της κοινότητας, ο οποίος βέβαια δικαιούται να λάβει το λόγο έτσι ή αλλιώς.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στη συνέχεια αποφασίζει αν θα αναβληθεί ή θα συζητηθεί το θέμα, κάτι που δεν έγινε. Σε περίπτωση που υπάρχουν αντιρρήσεις επί της απόφασης του Προέδρου για αναβολή ή όχι τότε καλείται το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει.

Αυτό επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” Βαγγέλης Γιαννουλάτος, ο οποίος τόνισε: “Δεν φέρνετε σωστά τα θέματα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι αδιανόητη η διαδικασία”.

Ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας πρόσθεσε: “Πρέπει να ακούσουμε έναν πρόεδρο τοπικής κοινότητας. Όπως όλους τους προέδρους. Πρέπει να ακούσουμε την εισήγηση και ας έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αν θα συζητηθεί ή όχι είναι δική σας δουλειά κε Πρόεδρε. Εγώ θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη των χωριανών. Να αναβληθεί έτσι όπως το φέρνετε...”.

Ακολούθως οι σύμβουλοι της παράταξης “Ο Δήμος της Καρδιάς μας” και οι σύμβουλοι της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” (πλην του κου Ματέρη, ο οποίος ήταν απών), ψήφισαν να συζητηθεί το θέμα, όπως και ο επικεφαλής της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Μπάμπης Κακιούζης. Οι σύμβουλοι της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” απείχαν, ενώ οι σύμβουλοι όλων των άλλων παρατάξεων ψήφισαν να αναβληθεί το θέμα (οι κ.κ. Λουφέκης και Λελοβίτης είχαν αποχωρήσει από την τηλεδιάσκεψη).

Με ψήφους 15-11 το θέμα τέθηκε προς συζήτηση.

Το λόγο πήρε ο κ. Δράκος (πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Καμαρίνας), ο οποίος είπε: Πήρε ο κ. Νούσιας αναβολή από το δικαστήριο γιατί δεν είχε τελεσιδικήσει η ιδιοκτησία του. Ρωτήστε και τον νομικό σας σύμβουλο. Η Επιτροπή του άρθρου 152 δεν έχει βγάλει απόφαση, αν είναι δικό του το κτήμα. Τι να συζητήσουμε;”.

Παρενέβη τότε ο Παύλος Σαραμπασίνας (σύμβουλος της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία”): “Για εντελώς άλλους λόγους έγινε η ακύρωση της απόφασης. Δεν είναι χαζοί οι δημοτικοί σύμβουλοι. Έγιναν χίλιες δυο διαδικασίες. Αν ο κάθε Πρόεδρος του κάθε χωριού καταργεί προηγούμενη απόφαση θα γίνει ζούγκλα. Δε θα σε φοβηθούμε. Σου κάναμε τη χάρη κε Δράκο και το φέραμε σε ψηφοφορία”.

Επί της διαδικασίας είχε μεγάλες ενστάσεις και ο δημοτικός σύμβουλος Κοσμάς Κορωναίος και σωστά, καθώς δεν τηρήθηκε η διαδικασία για ημερησίας διάταξης θέμα.

Κατόπιν ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος και ακολούθησαν οι παρακάτω τοποθετήσεις και διάλογοι:

 

Νίκος Γεωργάκος (Δήμαρχος Πρέβεζας): “Κατά τη συζήτηση που είχε γίνει προεκλογικά το 2019 στο δημοτικό συμβούλιο, μάζεψα τα στοιχεία. Τότε συμφωνούσε η τοπική κοινότητα. Εκτιμητική Επιτροπή ήταν ο κ. Ματέρης, ο κ. Κωστούλας (σ.σ. ο οποίος όμως δεν πήρε μέρος στην Επιτροπή και το επισήμανε) και η κα Μωραϊτη. Έβγαλαν την αξία των δύο ακινήτων. Μας προσκόμισε ο κ. Νούσιας το συμβόλαιο και τα απαραίτητα έγγραφα. Είδα και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ακυρώθηκε. Υπήρχε μία μεγάλη πλειοψηφία επί των παρόντων στο τότε δημοτικό συμβούλιο. Αυτοί που δεν το ψήφισαν ίσως είχαν κάτι λόγω προεκλογικής περιόδου ή είχαν κάτι άλλο. Η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση λόγω μη νόμιμης πλειοψηφίας. Δεν έγινε εσκεμμένα κάτι. Δεν το γνώριζε το δημοτικό συμβούλιο. Έπρεπε να ήταν 17 τα άτομα που έπρεπε να υπερψηφίσουν. Από ότι γνωρίζω δεν έχει τύχη η απόφαση στην Επιτροπή του άρθρου 152. Πρέπει να υπάρχουν και σήμερα 17 ψήφοι. Αυτή είναι η απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν υπήρχε κάποια αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή της επιτροπής ποιότητας ζωής”.

 

Ακολούθως διαβάστηκε υπόμνημα του ιδιώτη από τον κ. Καραμανίδη, με το οποίο τονίζει ότι ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, για λόγους μικροκομματικούς ή προσωπικούς διαφωνεί με την ανταλλαγή, ενώ έγινε αναφορά στον Εισαγγελέα από κάτοικο και τον Μάρτιο θα εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πρέβεζας, για το πλημμέλημα της περίφραξης και για να λυθεί το ιδιοκτησιακό.

 

Γεωργάκος: “Από το ο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ζαλόγγου η περιοχή εκείνη είναι καλλιεργήσιμη έκταση. Υπάρχει περιορισμένη δόμηση. Είναι προστατευόμενη ζώνη. Δεν επιτρέπονται ας πούμε ξενοδοχεία... Αυτό έχει να κάνει με την αξία που έχει το ακίνητο”.

 

Δράκος: “Το ακίνητο που έδειξε ο κ. Δήμαρχος ''βλέπει'' απέναντι κάτι χωράφια. Αυτό που θέλει να πάρει ''βλέπει'' τον Αμβρακικό, την Άρτα, τη Λευκάδα, το Ιόνιο, τους Παξούς. Δεν είναι έτσι ακριβώς κε Δήμαρχε. Το 2005 έγινε μία Επιτροπή από υπηρεσιακούς άρχοντες της Πρέβεζας και έκρινε ότι το στρέμμα στην Καμαρίνα κοστολογείται με 88 ευρώ το στρέμμα. Το εξαγόρασαν λοιπόν με νόμιμες διαδικασίες μαζί με το θείο του. Ιούλιος 2017: Πηγαίνουμε εκεί που μας αρέσει το περιφράζουμε, το καθαρίζουμε, βάζουμε ελιές, παίρνουμε λάστιχο να τις ποτίσουμε από την κατασκήνωση, το φράζουμε. Η προηγούμενη δημοτική αρχή ποιεί την νήσσαν. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες λένε ότι σε όσα είναι στην άκρη έτσι κάνουμε. Νόμισαν ότι πήγε 100 μέτρα πιο πέρα. Δυστυχώς δεν πήγε. Στις 5/12/2017 πολίτης προσφεύγει στον Εισαγγελέα και κάνει αναφορά για καταπάτηση. Ο Εισαγγελέας κάνει την έρευνά του και ασκεί αυτεπάγγελτη δίωξη. Ένα χρόνο αργότερα γίνεται η αίτηση για ανταλλαγή και οι υπηρεσιακοί παράγοντες λειτουργούν με ταχύτητα Κεντέρη. Ο πρώην πρόεδρος Καμαρίνας στις 28/11/2018 κάνει μία θετική εισήγηση. Την άλλη μέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης και βγάζει απόφαση, η οποία δεν έχει καμία ωφέλεια για το Δήμο. Το επιχείρημά σας κε Δήμαρχε ότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψήφισαν 15 σύμβουλοι είναι έωλο, γιατί τότε η παράταξη του Δημάρχου είχε 21 συμβούλους, δεν είχε 8. Του εγκρίνεται η ανταλλαγή. Είναι ανίδεοι, ανίκανοι ή ενήργησαν με δόλο; Είναι αγράμματοι; Όχι, ενήργησαν με δόλο...

Για κακή τους τύχη το είδα εγώ. Προσέφυγα στην Αποκεντρωμένη.

Συζητάτε για ένα κτήμα, που δεν έχει οριστικοποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όλοι λογοδοτούμε στο λαό. Αν υπάρξει θετική απόφαση πρόκειται περί σκανδάλου, περί τακτικής Γκρούεζα. Και θα κλείσω με ένα στίχο: “Τα παντελόνια φίλε μου περίεργα είναι ρούχα. Με ευκολία τα φοράς, δύσκολα όμως τα τιμάς”.

 

Σαραμπασίνας: “Να πάρει πίσω αυτό που είπε για δόλο. Προσβάλλει τους δημοτικούς συμβούλους. Πρόεδρος στην Καμαρίνα έγινες, τι έγινες Πρωθυπουργός; Ο κ. Δράκος είπε ανακρίβειες. Δεν ήταν και οι 21 σύμβουλοι του Μπαΐλη στη συνεδρίαση. Ήταν ο κ. Αμάραντος και μερικοί άλλοι που δεν ψήφισαν. Δεν μπορεί ένα τοπικό συμβούλιο να καταργεί τις αποφάσεις του προηγούμενου. Ο κ. Δράκος μπορεί να έχει εμπάθεια προς τον κ. Νούσια. Συμβαίνει στα χωριά. Για τυπικό λόγο είχε καταργηθεί η απόφαση. Προτείνω να γίνει η ανταλλαγή”.

 

Καραμανίδης: “Λυπάμαι γι' αυτά που είπατε κε Δράκο. Δε θα τα σχολιάσω”.

 

Σταύρος Αμάραντος (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης): “Δεν καταλαβαίνω το φανατισμένο πνεύμα του κου Σαραμπασίνα. Είναι ακατανόητο. Υποτίθεται ότι όλοι ξεκινάμε από μία κοινή αφετηρία που είναι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου και της τοπικής κοινότητας. Να διασφαλίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Από αυτή την άποψη δεν κατανοώ την επίθεση του κου Σαραμπασίνα σε ένα εκλεγμένο κοινοτικό άρχοντα”.

 

Σαραμπασίνας: “Μα λέει ότι ενεργήσαμε με δόλο. Είσαι καλά;”.

 

Στ. Αμάραντος: “Έφερε ο κ. Μπαΐλης τον 4ο του 2019 το θέμα της ανταλλαγής. 35 ημέρες πριν τις εκλογές δεν φέρνουμε τέτοια ζητήματα, γιατί δημιουργούν άσχημους συνειρμούς. Ακόμη και το θεσμικό πλαίσιο το απαγορεύει. Γι' αυτό ζήτησα τότε αναβολή. Για να έρθουμε σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο και να πάρουμε απόφαση προς το συμφέρον του Δήμου. Καθαρά πράγματα. Δεν υπήρχε δόλος για την απόφαση που πάρθηκε τότε. Το αποδίδω σε άγνοια. Όμως έπεσε σε γνώση της περιφέρειας και την έβγαλε άκυρη.

Η προσφυγή του κου Νούσια από ότι έχω πληροφορηθεί απορρίφθηκε και είμαστε σε φάση να καθαρογραφεί. Και ερχόμαστε σήμερα να μιλήσουμε για την ανταλλαγή.

Διαβάζοντας το νόμο μιλάει καθαρά όχι για ισοδύναμη σχέση στην ανταλλαγή, αλλά για ωφέλεια του Δήμου. Υπαρκτή. Τι θα κερδίσει ή να την... ανακαλύψετε. Η απόφαση διαφορετικά θα είναι πάλι άκυρη δια του νόμου. Η Επιτροπή εκτίμησης έβγαλε ισοδύναμη την ανταλλαγή. Εγώ πιστεύω επειδή είμαι γνώστης της περιοχής ότι το ένα χωράφι με το άλλο είναι η μέρα με τη νύχτα. Μην τρελαθούμε εντελώς.

Χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση έχω πληροφορηθεί ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης οικειοποιήθηκε αυθαίρετα το χώρο των 10 στρεμμάτων. Πού ζούμε; Στην Άγρια Δύση; Πως οικειοποιείται κάποιος τη δημοτική περιουσία; Και παίρνει και παράνομα νερό;

Δε συνιστά ομολογία ότι αν ο Δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε θα είχαν διασφαλίσει την εκτροπή του χειμάρρου του ακινήτου του κου Νούσια; Θα υπήρχε μία μόνιμη κατάσταση.

Ο κ. Νούσιας λέει ακόμη ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει η ανταλλαγή. Από πού είχε λάβει διαβεβαιώσεις; Τι υπονοεί; Ότι υπήρχαν αιρετοί, που δημιουργούσαν συνεργασίες και έδιναν διαβεβαιώσεις; Ήξερε ότι δεν θα τον πειράξει κανένας; Ήταν δημοτικοί άρχοντες; Τι πράγματα είναι αυτά; Εγώ δεν έχω προσωπικά. Βασικός μου στόχος είναι να διαφυλάξω τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Αν με πείσει ένας σύμβουλος ότι ωφελείται ο Δήμος, εγώ θα συνταχθώ με την ανταλλαγή”.

 

Γεωργάκος: “Η εκτιμητική επιτροπή καλώς αποφάσισε, ότι στο ένα είναι μειωμένη η τιμή του...”

 

Δράκος: “Ψεύδος...”

 

Γεωργάκος: “Η Επιτροπή εξέτασε τη μορφολογία του εδάφους. Οι αξίες είναι πάνω-κάτω οι ίδιες. Το όφελος του Δήμου δε διαφέρει αν θα βοσκήσει το κατσίκι στα 10 ή τα 12 στρμ. Να σας δω αργότερα στα παραθαλάσσια όταν θα έρθει το κτηματολόγιο και θα δείτε εκεί που είναι φυτεμένα με ελιές. Εκεί θα σας δω για εκείνα τα κατεχόμενα που έδωσαν ψωμί σε οικογένειες κάποτε. Να σας δω εκεί αν θα πείτε να τα πάρει ο Δήμος ή επειδή ίδρωσαν κάποιοι εδώ και χρόνια να τα αφήσουμε. Γι' αυτό έχει καθοριστεί η χρήση από το ΣΧΟΟΑΠ ή το ΓΠΣ. Κάποιοι καταπατητές έχουν πάει στην παραλία. Τότε είχε προχωρήσει σωστά η Επιτροπή.

Αν φοράτε κε Δράκο παντελόνια κατεβείτε εδώ. Σας βλέπουμε. Σεβαστείτε το δημοτικό συμβούλιο. Είμαι 26 χρόνια μηχανικός. Σταματήστε να λέτε ό,τι θέλετε. Και στην πλατεία η αξία είναι χαμηλή. Δεν υπάρχουν ''φιλέτα'' στην Καμαρίνα. Δεν είναι εκεί τα φιλέτα. Είναι άνθρωποι που μοχθούν και βάζουν τις ελιές τους”.

 

Δράκος: “Μάρθα Βούρτση, Ξανθόπουλος είναι αυτά...”

 

Γεωργάκος: “Όλοι τότε το είδαν. Οι 15 στους 19. Αυτά είναι παραπολιτικά... Τα περί συναλλαγής δεν μας αγγίζουν. Ο καθένας να ψηφίσει όπως θέλει. Αν με βάλετε στο ίδιο καλάθι να ασκήσετε και ποινική δίωξη εναντίον μου. Να μη γελάτε”.

 

Καραμανίδης: “Δεν έχουν γίνει καταπατήσεις, σύμφωνα με τα όσα έχουμε στα χέρια μας. Συνορεύουν τα δύο ακίνητα. Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα”.

 

Γιαννουλάτος: “Δεν είχε εξεταστεί κάτι στη συνεδρίαση, ούτε είχαν εκφράσει κάποιοι αντιρρήσεις, εκτός από τον κ. Αμάραντο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αποφασίζουμε βάσει εγγράφων και όχι κουτσομπολιών”.

 

Στ. Αμάραντος: “Είσαι Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κε Καραμανίδη και δεν είσαι εκπρόσωπος του Δημάρχου. Καινούριο δεδομένο είναι η νέα κοινοτική αρχή. Η οποία έχει εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο ζήτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινότητας έχει ευαισθητοποιηθεί για το ζήτημα και συντάσσεται με τις απόψεις της κοινοτικής αρχής. Στην Καμαρίνα έχει πολωθεί το κλίμα. Πριν 1,5 χρόνο δεν είχαμε αυτά τα δεδομένα. Υπάρχουν και κάτοικοι της Κρυοπηγής που θα ζητήσουν ανταλλαγές. Γιατί να ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου και να πολώσουμε την τοπική κοινωνία; Πως βαφτίζετε κε Γιαννουλάτο έναν που περιφράζει δημοτική έκταση και ποτίζει με ξένο νερό; Τα κίνητρά μου είναι να περιφρουρήσω τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Σέβομαι ανεξαιρέτως όλους τους συναδέλφους αναφορικά με την ηθική τους πλευρά. Τους τιμώ. Καθαρά πράγματα. Βρέθηκα προ εκπλήξεων από τη δεύτερη τοποθέτηση του Δημάρχου”.

 

Γιαννουλάτος: “Δεν αναφέρθηκα εγώ σε περιφράξεις. Εμείς δεν μπορούμε να αστυνομεύσουμε. Την τεκμηρίωση του συμφέροντος την έκαναν οι υπηρεσίες. Κάθε ανταλλαγή έχει ιδιαίτερη τεκμηρίωση. Εγώ δεν είμαι αρνητικός να δούμε και πάλι οποιοδήποτε θέμα. Είμαστε υπέρ των διαβουλεύσεων. Τώρα το θέμα το φέρνει η νέα δημοτική αρχή.

Ίσως ήθελε και μια νέα εισήγηση το θέμα, αφού υπάρχουν νέα δεδομένα”.

 

Δράκος: “Η μεγαλύτερη απόδειξη του άδικου αυτής της ανταλλαγής είναι το ότι σας μιλάω εγώ ως Πρόεδρος. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη των Καμαρινιωτών όταν μιλάτε για ελιές. Αν είχε έρθει κάποιος από την παράταξή σας το καλοκαίρι στη συνέλευση που κάναμε και επικαλούμαι τον κ. Φονταρά και τον κ. Ανωγιάτη, πήραμε απόφαση με 72 παρευρισκομένους να κάνουμε ανταλλαγή 10-12 ακινήτων με το Δήμο, όχι όμως όπου θέλει ο καθένας. Έτσι λειτουργούν οι κοινωνίες. Έστειλα μήνυμα και στον κ. Νούσια μέσω του κου Γιάπρου του δικηγόρου του. Να γίνει ανταλλαγή, αλλά όχι όπου θέλει ο καθένας, αλλά όπου λέει το χωριό. Ο κ. Νούσιας όμως δε θέλει μαζί μας. Είναι ικανός, ασχολείται με τη γη, αλλά να ανταλλάξει μαζί με όλους στο χωριό. Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει γι' αυτή την ιστορία. Ψάξτε και ποιον έχει κουμπάρο. Επί δημαρχίας σας θα έρθουν 20 αιτήσεις χωριανών μας. Εγώ προτείνω να κάνει ανταλλαγεί ο κ. Νούσιας, μαζί μας όμως.

Η κοινωνία της Καμαρίνας θα είναι ενάντια σε αυτή την σκανδαλώδη ανταλλαγή”.

 

Γεωργάκος: “Εσείς τι είστε κε Δράκο που αποφασίζετε που θα πάει ο ένας και ο άλλος... Το στοιχειοθετούν οι υπηρεσίες. Δεν ψάχνουμε για κουμπάρους και μη κουμπάρους. Ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο κοινοτάρχης θα πει που θα γίνει το ανταλλάξιμο. Σταματήστε! Μακάρι να καλλιεργεί ελιές όλος ο κόσμος και να φυτευτεί όλο το χωριό”.

 

Ανωγιάτης: “Άκουσα το Δήμαρχο να επικαλείται ο Δήμαρχος την απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή δεν υπάρχει. Έχει ακυρωθεί. Άρα κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, αν έχουμε νέα αίτηση ή επανεξέταση της παλιάς. Αν απαιτείται νέα απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής...

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν υπάρχει, ακυρώθηκε, δεν υφίσταται. Άρα μου λέτε ότι με βάση την προηγούμενη απόφαση της Ποιότητας Ζωής και την απόφαση της Εκτιμητικής θα πρέπει να προχωρήσουμε. Στην Καμαρίνα όμως υπάρχει μία διαφορετική αίσθηση...

Όταν θέλουμε να πηγαίνουμε με το γράμμα του νόμου, πάμε με το γράμμα του νόμου...

Θα περίμενα από τον Πρόεδρο να συγκαλέσει μία έκτακτη γενική συνέλευση, έστω και με ηλεκτρονικό τρόπο. Να υπάρχει καταγεγραμμένη η άποψη των κατοίκων”.

 

Φονταράς: “Φαίνεται ότι το βάρος για τη λύση της υπόθεσης υπάρχει σε δύο ζητήματα: Αν υπάρχει όφελος και στις αυθαίρετες ενέργειες του κου Νούσια. Και τα δύο αυτά πράγματα βαρύνουν αρκετά. Για το πρώτο σκέλος, η γνώμη μου είναι ότι εφόσον κάποιο ρέμα έρχεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου είναι κάποιο κέρδος. Για την συμπεριφορά του ιδιώτη, βρίσκομαι σε προβληματισμό για το τι πρέπει να κάνουμε. Καλύτερα να το αναβάλουμε. Ας εκτιμηθεί και από τη νομική υπηρεσία και τις υπηρεσίες του Δήμου”.

 

Νίτσας: “Εμείς ως παράταξη δεν έχουμε πρόβλημα να διευκολύνουμε τους πολίτες. Και ο πρόεδρος της κοινότητας έχει άριστη παρουσία μέχρι τώρα. Να πάρουμε μία αναβολή, αφού το ζήτησε και ο πρόεδρος ως εκφραστής της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν διαμαρτυρίες στην Καμαρίνα, άσχετα αν τις συμμεριζόμαστε ή όχι. Εδώ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Η απόφαση ακυρώθηκε. Αυτό το θέμα, πήρε διαστάσεις και συζητούμε επί ώρες. Δήμαρχε είναι αδύνατο να μη σας ενημέρωσε ο πρόεδρος της κοινότητας. Άρα εδώ κάτι άλλο συμβαίνει. Και αυτό με προβληματίζει περισσότερο. Εδώ ειπώθηκε ότι υπάρχει δόλος. Γιατί να αποφασίσουμε μέσα σε μία τέτοια κατάσταση. Αν γυρίσουμε λίγο πίσω, η “Ανάπτυξη Τώρα” έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για καταγραφή της δημοτικής περιουσίας και των χρήσεων γης και να κάνουμε και μία συζήτηση πως θα χρησιμοποιήσουμε το οτιδήποτε. Ανταλλάσσουμε γη ή όχι. Ας μη γελιόμαστε! Μη μου λέτε ότι είναι ίσης αξίας τα δύο ακίνητα. Εκτός κι αν δε ζείτε σε αυτόν τον τόπο; Και εσείς κε Δήμαρχε και οι υπόλοιποι. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, αλλά όχι ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου. Ήρθατε εδώ να μας πείτε τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια; Προτείνω την αναβολή. Να εξαντλήσουμε το θέμα, αλλά έτσι όπως έρχεται το θέμα... Πιστεύω ότι ο πρόεδρος ξέρει πολύ καλύτερα τι λέει το χωριό. Ας δούμε και τις άλλες ανταλλαγές. Μετά από 7 ώρες που δεν τηρήσατε τις διαδικασίες, δεν ήμασταν σε δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Δήμαρχος μας έλεγε τις ιδέες του για 1,5 ώρα, χωρίς να ξέρει κανείς γιατί έγινε αυτό και χωρίς να μπορούμε οι υπόλοιποι να πάρουμε το λόγο. Δεν ήταν δημοτικό συμβούλιο αυτό. Προτείνουμε αναβολή”.

 

Γεωργάκος: “Άκουσα πολύ καλά τις τοποθετήσεις. Ο κ. Νίτσας ξέρει να ξεχωρίζει τα... φιλέτα, αλλά στην Καμαρίνα δεν υπάρχουν φιλέτα. Αν η παραλία βλέπει το Ζάλογγο ή τη θάλασσα, δεν έχει να κάνει με τι βγάζει το έδαφος. Ο κ. Φονταράς αναφέρθηκε σωστά στο ρέμα. Άκουσα και τον πρόεδρο της κοινότητας να λέει ότι είναι σωστό να γίνει η ανταλλαγή, αλλά να μη πάει εκεί που θέλει. Αν πάμε σε μία απόφαση αναβολής θα είναι για συγκεκριμένους λόγους. Ο πρόεδρος της κοινότητας αναφέρει για ένα δικαστήριο. Για υπογραφές που πρέπει να μαζευτούν. Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που αντιδρούν; Είναι θέμα και τι περνάς στην κοινή γνώμη. Πρέπει να κλείσουμε τις υποθέσεις”.

 

Σαραμπασίνας: “Όλοι σωστά μίλησαν. Αυτό το αυθαίρετο του προέδρου της Καμαρίνας με εξόργισε. Να το συζητήσουμε. Δεν είχαμε δόλο όταν ψηφίσαμε. Ήρθε μία πόλωση και έφτασε το θέμα σήμερα. Ότι σκεφτεί ο Δήμαρχος, εγώ θα είμαι μαζί του. Και να λήξει ήρεμα αυτό το θέμα. Αυτά που ακούστηκαν ήταν κουβέντες του πεζοδρομίου”.

 

Καραμανίδης: “Προχωράω σε αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση. Πριν την Πρωτοχρονιά”.

 

Δράκος: “Να ψηφίσετε. Τι είναι αυτά τώρα; Επειδή θέλατε να συζητηθεί και έφυγαν, ζητάτε αναβολή;. Μετρήσατε και δε βγαίνουν 17;”

 

Καραμανίδης: “Επιδιώκουμε κάποιο όφελος εδώ πέρα; Γιατί μιλάτε έτσι; Λυπάμαι...”

 

Στ. Αμάραντος: “Το επόμενο βήμα είναι ψηφοφορία πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις. Ή υπερψηφίζουμε την πρόταση του Δημάρχου ή ψηφίζουμε την πρόταση των κ.κ. Φονταρά-Νίτσα. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά ονομαστική ψηφοφορία και να είναι οι ίδιοι που θα απαντούν”.

 

Γεωργάκος: “Τέθηκε το θέμα ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την κοινότητα. Δε θέλουμε να διχάσουμε το χωριό. Πρέπει να εξετάσουμε συνολικά το ζήτημα. Πάνω σε αυτή τη λογική πάμε. Και όχι ότι δεν ήταν σωστή η διαδικασία”.

 

Κώστας Κύρλας (δημοτικός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης): “Κι εγώ αντιλαμβάνομαι τα της αναβολής, αλλά να το εισάγουμε και πάλι στην επιτροπή ποιότητας ζωής και να έρθει με νέα εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλιώς δεν υπάρχει λογική να μη γίνει ψηφοφορία”.

 

Φονταράς: “Θα πρέπει να υπάρξει νέα εκτίμηση από την Εκτιμητική Επιτροπή”.

 

Καραμανίδης: “Τέθηκε το θέμα της αναβολής από επικεφαλής 4 παρατάξεων. Από τους κ. Νίτσα, Αμάραντο, Φονταρά και από τον κ. Γεωργάκο. Και ο κ. Κύρλας μας είπε... Να δούμε και το θέμα της εκτιμητικής που έθεσε ο κ. Φονταράς”.

 

Αμάραντος: “Να γίνει ονομαστική ψηφοφορία”.

 

Νίτσας: “Αυτό που αποφασίζουμε είναι αναβολή και να έρθει το θέμα με τη συγκρότηση εκ νέου φακέλου, όπως είχε έρθει τον Απρίλιο του 2019. Με αποφάσεις προέδρου, εκτιμητικής, ποιότητας ζωής. Επί της διαδικασίας την πρόταση για την αναβολή με αυτά τα δεδομένα έβαλε η παράταξη του κου Φονταρά και η δική μας”.

 

Γεωργάκος: “Εδώ είναι συλλογικό όργανο... Εάν εσείς θέλετε να προβληθείτε εγώ σας αφήνω. Κάντε ό,τι θέλετε. Βγάλτε δελτία Τύπου. Στείλτε στην Τομή στην Ενημέρωση. Εσείς το 2019 είχατε πάρει μία απόφαση. Για τις υπογραφές το είπε ο κ. Γιαννουλάτος. Μη γελάτε κε Νίτσα”.

 

Νίτσας: “Προσπαθήστε να κρατήσετε το ύφος του Δημάρχου και μην αυτογελοιοποιείστε. Ξέρουμε ακριβώς τι κάνετε. Κάνετε το άσπρο-μαύρο. Δε θα σας περάσει. Καταγράφηκε αυτό που είπατε. Προσπαθήσατε να επιβάλετε μία κατάσταση. Και τώρα που δεν τα καταφέρατε θέλετε να συρθείτε πίσω μας. Δε θα σας το επιτρέψουμε. Γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια τον πρόεδρο της κοινότητας. Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Δυστυχώς έπεσαν οι μάσκες. Εξυπηρετείτε συμφέροντα και όχι την τοπική κοινωνία.

Ζητήσαμε αναβολή πριν ξεκινήσει. Εσείς θέλατε να συζητηθεί. Είπατε ότι θέλετε να προχωρήσετε. Με τα επιχειρήματά.

Σας ευχαριστούμε που κι εσείς συμπλεύσατε με μία ορθή λογική πρόταση των παρατάξεων”.

 

Ειρήνη Παπαδημητρίου (σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης): “Βάζουμε εδώ και δύο ώρες το θέμα για αναβολή. Κι εσείς αρνείστε. Και τώρα θέλετε αναβολή. Έλεος...”.