Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 10:29

“Μήνυμα” με πολλαπλούς αποδέκτες η στάση της παράταξης Ροπόκη στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας στις 16 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, άρχισε να διαφαίνεται ίσως πιο έντονα από ποτέ ότι η περιβόητη συνεργασία στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ανάμεσα στις παρατάξεις “Ο Δήμος της Καρδιάς μας” και “Δημοτική Ανατροπή”, όσο δεν “πατάει” σε θεμέλια “δύο σφυριών που χτυπούν στην κατεύθυνση”, τότε ενδεχομένως και να αποτελέσει παρελθόν αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία των επόμενων δημοτικών εκλογών.

Τα “σημάδια” τα καταγράψαμε και μέσα από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, την επομένη της συνεδρίασης. Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Ροπόκης ξεκίνησε μία ξεκάθαρη και “σφοδρή” επίθεση στην περίοδο της δημαρχιακής θητείας του πρώην Δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη και στα “περιβόητα” πλέον 6,5 εκατομ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Κάλεσε μάλιστα δημόσια τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωγάκο να τον στηρίξει και να τοποθετηθεί. Ο Δήμαρχος όχι μόνο δεν συνέχισε την αντιπαράθεση, αλλά σχεδόν “άδειασε” τον Αντιδήμαρχό του και συνεργάτη του στη δημοτική αρχή.

Ακολούθησε στη συνέχεια η διαφοροποίηση του Βαγγέλη Ροπόκη στον προϋπολογισμό, αλλά κυρίως η “ηχηρή” αποχή του στο θέμα της ανταλλαγής ακινήτων στην Καμαρίνα. Διαφάνηκε κατά τη συζήτηση πως ο Δήμαρχος Πρέβεζας ήθελε εντονότατα να “περάσει” το θέμα, ωστόσο του έλειψαν οι ψήφοι της παράταξης με την οποία συνεργάζεται στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Πέρα όμως από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση στον 1,5 χρόνο περίπου θητείας της νυν δημοτικής αρχής, στην ανωτέρω συνεργασία καταγράφονται και δεδομένα:

 -Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” εξ' αρχής είχε διαχωρίσει τη θέση του αναφορικά με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και ενοποίησης των παρατάξεων. Είχε πει δημόσια ότι "θα στηρίζω όταν συμφωνώ και δε θα στηρίζω όταν διαφωνώ", διατηρώντας την αυτονομία του.

 -Οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων που συνεργάζονται προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, οι οποίοι μάλιστα υποτίθεται πως δεν θα συνεργάζονται στην αυτοδιοίκηση.

 -Η παράταξη του Βαγγέλη Ροπόκη κρατάει δύο ιδιαίτερα “αβανταδόρικα πόστα” στη διοίκηση ενός Δήμου, εφόσον βέβαια αυτά λειτουργούν σωστά. Γιατί αν δε λειτουργούν μπορούν και να “κάψουν” πολιτικά τα πρόσωπα που είναι στη διοίκηση. Την Καθαριότητα και τη ΔΕΥΑΠ. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα φανερώσει πολλά, το αν ο Δήμαρχος θα επιχειρήσει να τους αντικαταστήσει κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

 -Στη δε Καθαριότητα η επιλογή του Νίκου Γεωργάκου να τοποθετήσει ειδικό συνεργάτη, αναμφίβολα έχει δημιουργήσει ζητήματα στο πως θέλει να χειριστεί τον τομέα του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

 -Υπήρξε επιπλέον και δημόσια τοποθέτηση του κου Ροπόκη τον περασμένο Μάιο (δείτε ΕΔΩ).

Βάσει όλων των παραπάνω και με δεδομένη τη μέχρι τώρα παρουσία των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, δεν αποκλείεται να δούμε αναδιατάξεις στο σκηνικό των συνεργασιών.

Το αν αυτό το νέο σκηνικό που οδεύει “μαθηματικά” προς διαμόρφωση, θα περιλαμβάνει συνεργασίες παρατάξεων ή στήριξη από μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους, επαφίεται στην πολιτική ευελιξία του Δημάρχου, ο οποίος έχει άλλωστε και την πρωτοβουλία κινήσεων.