Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 10:05

Προσφυγή Δαρδαμάνη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης – Φανέρωσε πολιτικές προθέσεις η παρέμβαση Καχριμάνη...

Είχαμε αναφερθεί σε αναλυτικό ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), στο “χοντρό πολιτικό παιχνίδι” που εκτυλίχθηκε γύρω από τη μελέτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ: “Λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου”.

“Ειδικό βάρος” στην υπόθεση δίνει το γεγονός ότι ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πρέβεζας και μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου Γιάννης Δαρδαμάνης κατέθεσε την περασμένη Τρίτη προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά της απόφασης του ΦΟΔΣΑ (ακολούθησε και ο Δήμος Ιωαννιτών), επιχειρώντας να ανατρέψει διοικητικά την απόφαση που πάρθηκε, καθώς όπως ανέφερε και δημόσια, θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στη μελέτη και θα πρέπει οι αυτοδιοικητικοί που μετέχουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Εφόσον βέβαια η αντιπαράθεση ακόμη και με την συγκεκριμένη προσφυγή έμενε “εντός της αυτοδιοικητικής οικογένειας του ΦΟΔΣΑ”, ενδεχομένως να απασχολούσε μόνο το Δ.Σ. και τα ΜΜΕ.

Παρ' όλα αυτά για πρώτη φορά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τοποθετήθηκε σαφώς κατά της ηγετικής ομάδας του ΦΟΔΣΑ (Καλαντζής-Μπέγκας) και της απόφασής της, φανερώνοντας τις προθέσεις του για το θέμα και παρεμβαίνοντας δημόσια στη λειτουργία ενός αυτοδιοικητικού εγχειρήματος από αιρετούς του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα σε συνέντευξή του στο κανάλι “Ήπειρος TV1”, ο κ. Καχριμάνης τόνισε:

Κάποιοι δεν φέρνουν απορρίμματα στο εργοστάσιο. Είναι λάθος.

Κάποιοι ΧΥΤΥ δουλεύουν ως ΧΥΤΑ. Κι αυτό είναι λάθος.

Βάσει διακήρυξης για να παραληφθούν οι ΣΜΑ από εμάς θέλει ένα εξάμηνο δοκιμαστικής λειτουργίας. Θεωρώ ότι έπρεπε ο ΦΟΔΣΑ και οι Δήμοι να έρθουν να συζητήσουν με την Περιφέρεια. Κι αυτό το λέω ως παράπονο. Με την έννοια ότι όλα τα έχει κάνει η Περιφέρεια.

Δε μπορεί όταν θέλει ένα εξάμηνο δοκιμαστικής λειτουργίας να γίνεται μία προκήρυξη για 10 ή 12 χρόνια. Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Να δούμε πως δουλεύει. Τι κόστη έχει και στη συνέχεια κάντε διακηρύξεις για ό,τι θέλετε. Έχω φτάσει σε σημείο να τους πω πάρτε και το εργοστάσιο. Γιατί εμείς τραβάμε το λούκι να μαζεύουμε τα χρήματα. Σε πολλούς Δήμους ενώ έχουν υπογράψει συμβάσεις δεν υπάρχουν μέσα χρήματα ούτε από τα ανταποδοτικά. Θέλει περισσότερο νοικοκυριό από επιφανειακές σχέσεις για τα απορρίμματα.

Δεν ασχολούμαι τι λέει ο κάθε Δήμος.

Πρέπει να γίνει εκ του νόμου η δοκιμαστική λειτουργία. Κανονικά έπρεπε να την κάνουμε εμείς. Εγώ είπα κάντε τη, αλλά δε μπορεί χωρίς συνεννόηση με εμάς να γίνει τίποτα.

Όσο δε ζητάει κάτι επίσημα ένας Δήμος δε θα αναλάβω καμία πρωτοβουλία. Γιατί μοιάζουν σαν παιδιά που δεν υπολογίζουν τίποτα.

Η δουλειά έγινα στα απορρίμματα επειδή υπήρχε η περιφερειακή αρχή”.