Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 01:37

Θα αλλάξει τις υγειονομικές περιφέρειες η Κυβέρνηση; – Τι προβλέπεται για το Ν. Πρέβεζας και την Ήπειρο...

Η πανδημία που βρίσκεται εν εξελίξει παγκοσμίως κατέδειξε επιπλέον στη χώρα μας, το πόσο δυσλειτουργικό είναι το σύστημα διοίκησης των υγειονομικών περιφερειών, ειδικά σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Την ίδια στιγμή η... αχανής 6η ΥΠΕ, που περιλαμβάνει το Ν. Πρέβεζας και την Ήπειρο, αποτελεί αίτημα των πολιτικών και των υγειονομικών της Ηπείρου να “σπάσει” ως υγειονομική περιφέρεια.

Στις 29/5/2020 ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο “Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις΄΄ (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα΄΄ (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις”.

Σε αυτό συμπεριλήφθηκε άρθρο για την παράταση της διαδικασίας ταύτισης και μετονομασίας των γεωγραφικών ορίων των ΥΠΕ για να ταυτίζονται με τις υφιστάμενες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέχρι τις 31/12/2020 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και συνολικής επαναξιολόγησής τους.

Η ημερομηνία έχει πλέον παρέλθει και όλα τα ενδεχόμενα θα “μπουν στο τραπέζι”, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή ή θα επιμείνει σε ακόμη μία παράταση.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις από το 2012.

Σύμφωνα με το νόμο θα θεσπιστεί 3η Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει τους Δήμους των Νομών Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, με έδρα τα Ιωάννινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεδρίαση στη Βουλή στις 7/2/2020 ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, παραδέχθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπαναχωρήσει από την αρχική της προεκλογική δέσμευση για 13 υγειονομικές περιφέρειες στα όρια της κάθε Περιφέρειας, λέγοντας: “...Οι υγειονοµικές περιφέρειες έχουν ρόλο στον νέο σχεδιασµό µας. Δεν θα είναι δεκατρείς, αλλά θα είναι ευέλικτες και αποτελεσµατικές, προκειµένου να καλύπτουν όλο το φάσµα των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας που πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο κάθε πολίτης της χώρας”.

Έδωσε με αυτόν τον τρόπο την εντύπωση ότι θα προκρίνει την αλλαγή των υγειονομικών περιφερειών και την ταύτισή τους με τα γεωγραφικά όρια των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση έχει ένα πολιτικό ενδιαφέρον το τι θα επιλέξει η Κυβέρνηση, αφότου βέβαια καταλαγιάσει κάπως η υγειονομική κρίση του κορονοϊού.