Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 15:03

Είδε Βορίδη-Μακρή ο Δήμαρχος Πρέβεζας – Προς κατάργηση το τοπικό συμβούλιο Πρέβεζας, επιστρέφει σε λογικές “φέουδου” η αυτοδιοίκηση...

Συναντήσεις στην Αθήνα είχε τις τελευταίες ημέρες ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή.

Την Πέμπτη συνάντησε τον νέο Υπουργό Εσωτερικών και η συζήτησή τους, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, περιστράφηκε γύρω από το νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο νόμο θα υπάρχει κατάργηση των εκλογών του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας σε μητροπολιτικούς Δήμους (όπως είναι αυτός της Πρέβεζας), οι πρόεδροι στις μικρές κοινότητες και τα τοπικά συμβούλια θα εκλέγονται με τον παλαιό τρόπο ως “ουρές” των Δημάρχων, ενώ σχεδιάζεται μέχρι και “πλαφόν” εισόδου παράταξης σε ένα δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μη μπορούν να εκπροσωπηθούν οι λεγόμενες “μικρές παρατάξεις”.

Συζητήθηκε επίσης και το περιβόητο 40% για την εκλογή των Δημάρχων από τον πρώτο γύρο.

Οι δύο άνδρες στη συνάντηση που είχαν δεν παρέλειψαν να “υμνήσουν” τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στην κοινή αντίληψή τους για την αυτοδιοίκηση, που θέλει να μετατρέψει σε “φέουδα” τους Δήμους και τους Δημάρχους σε νέους “φεουδάρχες”.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το δελτίο Τύπου του Δήμου Πρέβεζας, στο οποίο αναφέρεται: “... Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος Πρέβεζας συζήτησε με το Υπουργό θέματα που αφορούν τη σημερινή λειτουργία αλλά και δυσλειτουργία των Δήμων εξαιτίας του χαοτικού συστήματος της απλής αναλογικής, καθώς και μια σειρά παλαιών κακών πρακτικών οι οποίες θα ήταν ωφέλιμο να αλλαχθούν ή και απαλειφθούν με το αναμενόμενο νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση...”.

Στα... της Πρέβεζας Βορίδης και Γεωργάκος συζήτησαν εκτενώς τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να λάβει ο Δήμος για φυσικές καταστροφές που έχει υποστεί, ενώ το κρίσιμο ζήτημα των σημαντικών λιμενικών μελετών που έχει “κολλήσει” η ένταξή τους στο “Φιλόδημος ΙΙ”, αποτελεί ζήτημα αρμοδιότητας του Στέλιου Πέτσα και δεν τέθηκε στη συζήτηση.

ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ 21 1 2021

Περισσότερο εποικοδομητική για θέματα που αφορούν υποδομές του Δήμου Πρέβεζας ήταν η συνάντηση εργασίας του κου Γεωργάκου με την αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ζέττα Μακρή.

Κι αυτό γιατί η κα Μακρή παρουσίασε ουσιαστικά έναν “οδικό χάρτη” στο Δήμαρχο Πρέβεζας για το πως μπορεί να κινηθεί μέσω του “Αντώνης Τρίτσης” και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για σχολικές μονάδες του Δήμου Πρέβεζας, αλλά και για τη δυνατότητα για ανέγερση νέου Μουσικού Σχολείου.

“Κλειδί” είναι η είσοδος του περιβαλλοντικού παράγοντα στις όποιες εργασίες για βιοκλιματικές εγκαταστάσεις ή λιγότερο ενεργοβόρες.

Πιθανότατα οι Δήμοι θα έχουν τα επόμενα χρόνια αυξημένες αρμοδιότητες για τις σχολικές μονάδες.