Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 12:43

Στα χέρια ιδιωτών τα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας;

“Οργή” επικρατεί σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, που έχουν στα όριά τους ιαματικές πηγές, καθώς η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο μεθοδεύει το “ξεπούλημα” της διαχείρισης των πηγών σε ιδιώτες.

Όπως υποστηρίζουν πολλοί αυτοδιοικητικοί, το Υπουργείο Τουρισμού με την προτεινόμενη σύσταση Ανώνυμη Εταιρία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ-ΙΠΕ» επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση των πηγών.

Μην ξεχνάμε ότι τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας που ανήκουν στο Δήμο Πρέβεζας και αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού project αξιοποίησης από την Περιφέρεια Ηπείρου, είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής τους τουλάχιστον προβληματίζει την τοπική κοινωνία.

Η παράταξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας "Πατρίδα μας η Στερεά", με επικεφαλής την Κατερίνα Μπατζελή, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Από το Υπουργείο Τουρισμού προωθείται κεντρικός σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών.

Αντί να προχωρήσουν σε μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση , απλοποίησης διαδικασιών και αδειοδοτήσεων λειτουργίας των ιαματικών, ειδικών αναπτυξιακών χρηματοδοτήσεων και προτύπων διαχείρισης τους, το Υπουργείο Τουρισμού με την προτεινόμενη σύσταση Ανώνυμη Εταιρία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ-ΙΠΕ » επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση τους .Οι Δήμοι καλούνται να «παραδώσουν» τα κλειδιά του ρόλου τους και της συμμετοχής τους στην διαχείριση των ιαματικών τους πηγών. Οι πολίτες δε, θα είναι ξένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Το Υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση αντί για ουσιαστική αποκέντρωση πολιτικών και αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς σε μια συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο «επιτελικό κράτος».

Ο Οργανισμός ΙΠΕ, που συμμετέχει το Δημόσιο και η ΚΕΔΕ αλλά το ΔΣ θα είναι από τεχνοκράτες, θα μπορεί μάλιστα να προχωρεί σε διαγωνιστικές διαδικασίες κατά παρέκκλιση του νόμου περί δημοσιών προμηθειών και διαγωνισμών που θα πουλήσει ή θα παραχωρήσει τις πηγές και την διαχείριση τους και θα δίνει ένα μέρισμα ,ούτε καν ανταποδοτικό τίμημα στους Δήμους.

Δεν μπορεί το θέμα αυτό που είναι μεγάλης αναπτυξιακής ,οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και τουριστικής σημασίας να μείνει χωρίς συζήτηση και διαβούλευση στα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας ,της ΠΕΔ, οικονομικών των φορέων και της ίδιας της κοινωνίας.

Φαίνεται με καθαρό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική επιλογή την περιφερειακή διακυβέρνηση. Αυτό απορρέει και από μια σειρά επιτελικών Αναπτυξιακών Οργανισμών που η διαχείριση τους συγκεντρώνεται στην ίδια την κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία.

  • Όπως ο Αναπτυξιακός Οργανισμός των Περιφερειών ή των Δήμων που στο προηγούμενο Περιφερειακό μας Συμβούλιο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σώματος. Οργανισμός που μπορεί να αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και υλοποίηση μεγάλων έργων, ενεργειακών, χωροταξικών και παραγωγικών. Χωρίς απόφαση του ΠΣ και των βασικών διαδικασιών που ισχύουν για το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.

  • Όπως η προτεινόμενη Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και οι προτεινόμενοι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για τον Τουρισμό των Δήμων ή και Περιφερειών που θα ελέγχονται όμως από το Υπουργείο και στους οποίους θα συμμετέχουν και τουριστικοί πράκτορες και ιδιωτικός τομέας.

Κλείνοντας τονίζουμε ότι η κυβέρνηση θα έχει τους.. λόγους της. Θα δούμε τι μας επιφυλάσσει σε επόμενη φάση ,εκείνης της «διανομής» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των χρηματοδοτήσεων από ιδιωτικούς Ομίλους.

Εμείς οι αυτοδιοικητικοί δεν πρέπει να πέσουμε στην «τρύπα» των ποσοστών εκλογιμότητας μας με τον βάση του νέου νόμου εκλογών στην Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος μας και η ουσία της Διακυβέρνησης πρέπει να μας απασχολήσει συλλογικά. Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας να έχουν και να απολαμβάνουν την ζωή τους, την καθημερινότητα τους με ασφάλεια στον τόπο του”.

Την κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που προβλέπει την υποχρεωτική εκχώρηση των ιαματικών πηγών στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ Α.Ε», εκφράζει και ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

«Η πρόβλεψη για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της ουσιαστικά μηδενίζει το ρόλο κάθε Δήμου που διαθέτει ιαματική πηγή…

Μια τέτοια εξέλιξη ζήσαμε έντονα στην περίοδο των μνημονίων και των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των δανειστών μας, όταν εν μία νυκτί δημιουργήθηκαν υπερταμεία και μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία, που αποτελούσαν διαχρονικά πλούτο των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα όμως, που δεν υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή ως πολιτική επιλογή».