Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 03:09

Ο Δημήτρης Τσουμάνης υπέγραψε την «τροπολογία των 85»

Ο Βουλευτής Πρέβεζας με τη ΝΔ, Δημήτρης Τσουμάνης ήταν ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που είναι στην Κυβέρνηση, οι οποίοι υπέγραψαν την τροπολογία των 85, που προκάλεσε «τριγμούς» στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» και δημιούργησε περίεργα… μέτωπα εντός του Κοινοβουλίου.

Η τροπολογία προβλέπει την επαναφορά του κριτηρίου του ελληνικού γένους ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας για οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία». Η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε προς το παρόν, μετά τις αντιδράσεις, αλλά θα κατατεθεί εκ νέου την προσεχή εβδομάδα.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το κείμενο της τροπολογίας

Οι αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) αλλά και εκείνων που στηρίζουν την Κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), ήταν εντονότατες, ενώ αντίθετα, με το περιεχόμενο της τροπολογίας συμφωνούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Διαμορφώνονται έτσι με αφορμή την τροπολογία περίεργα… μέτωπα εντός του Κοινοβουλίου.

Παραθέτουμε τις αντιδράσεις των κομμάτων από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ»:

«Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «η κατάργηση της πρόσθετης προϋπόθεσης του ελληνικού γένους και όχι απλώς της ελληνικής ιθαγένειας για την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε μετά από επίμονες γραπτές παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ότι η προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη ήταν κατάφωρα αντισυνταγματική».

Η μόνη εξαίρεση σε σχέση με το γένος που προβλέπει και επιτρέπει το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι αυτή που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμη ότι: «Όταν λοιπόν κάποιος μπορεί να εκλεγεί πρωθυπουργός ή να διοριστεί υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι αδιανόητο να του λες ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών. Επίσης όταν καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κληρωτός, δεν μπορείς να μην του επιτρέπεις να καταστεί βαθμοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων από παραγωγική σχολή». 

«Στο πλαίσιο αυτό» σημειώνεται στην ανακοίνωση «είναι θεσμικά απαράδεκτη η συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη σχετική δημόσια συζήτηση και μάλιστα μέσω twitter».

Η ΔΗΜΑΡ μιλάει  για «μεσαιωνικό σκοταδισμό που αποπνέει η προτεινόμενη τροπολογία από βουλευτές της ΝΔ, που συνεπικουρούνται από τους συναδέλφους τους της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Κριτήριο για ένα σύγχρονο κράτος και ένα σύγχρονο στράτευμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, δεν μπορεί να είναι άλλο από την ιδιότητα του πολίτη με βάση την ιθαγένεια. «Όσοι μετατρέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης υποσκάπτουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητά τους σε εποχές κρίσιμες για τη χώρα μας», καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας την οποία χαρακτήρισε «κείμενο-μνημείο εθνικιστικών και ρατσιστικών  διακρίσεων» ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, μεγαλώνουν εδώ και μαθαίνουν γράμματα στα ελληνικά σχολεία, αναγνωρίζουν για πατρίδα τους μόνο την Ελλάδα και κάποια από αυτά ίσως -με χίλια εμπόδια- αποκτούν κάποτε την ελληνική ιθαγένεια» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «να εγκαταλείψει τις προφανείς σκοπιμότητες».