Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 16:39

Κράτησε ισορροπίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην απόφαση για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ήπειρο – Αναλυτικό ρεπορτάζ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έδωσε τελικά “Σολομώντειο λύση” στις προσφυγές αυτοδιοικητικών κατά της προκήρυξης διαγωνισμού του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) και τη μεγάλη πολιτική κόντρα που ξέσπασε σε επίπεδο Ηπείρου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διατήρησε ισορροπίες, καθώς εξετάζοντας τις προσφυγές:

α) του Δήμου Ζίτσας Π.Ε. Ιωαννίνων, ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, που εδρεύει στην Ελεούσα και εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Δήμαρχο Ζίτσας,

β) των Γεωργίου Αρλέτου, Βασιλείου Βλέτσα και Ευαγγέλου Πήχα, μελών του Δ.Σ. του «Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου»,

γ) του Ιωάννη Δαρδαμάνη, μέλους του Δ.Σ. του «Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου» και

δ) των Σπυρίδωνα Διαμάντη του Σωτηρίου, Φανούριου Ευαγγέλου του Νικολάου, Θεόδωρου Γραμματικόπουλου του Απόλλωνα και Ιωάννη Φιλίππου του Αθανασίου, κατά της υπ’ αριθμ. 35/2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟ.Δ.Σ.Α. του ν. 4555/2018 με την επωνυμία «Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου» με θέμα «Έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας “Λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου” με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό»,

 

αποφάσισε:

 

“Απορρίπτουμε: α) την από 4-1-2021 προσφυγή του Δήμου Ζίτσας Π.Ε. Ιωαννίνων, ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, που εδρεύει στην Ελεούσα και εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Δήμαρχο Ζίτσας, β) την από 4-1-2021 προσφυγή των Γεωργίου Αρλέτου, Βασιλείου Βλέτσα και Ευαγγέλου Πήχα, μελών του Δ.Σ. του «Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου», γ) την από 5-1-2021 προαφυγή του Ιωάννη Δαρδαμάνη, μέλους του Δ.Σ. του «Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου» και δ) την από 7-1-2021 προσφυγή των Σπυρίδωνα Διαμάντη του Σωτηρίου, Φανούριου Ευαγγέλου του Νικολάου, Θεόδωρου Γραμματικόπουλου του Απόλλωνα και Ιωάννη Φιλίππου του Αθανασίου, κατά της υπ’ αριθμ. 35/2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟ.Δ.Σ.Α. του ν. 4555/2018 με την επωνυμία «Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου» με θέμα «Έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας “Λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου” με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό», ως απαραδέκτως ασκηθείσες, σύμφωνα με το σκεπτικό της παρούσας.

 

Ακυρώνουμε, κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας κατ’ άρθρο 226 του ν. 3852/2010 οπ. ισχύει, την υπ’ αριθμ. 35/2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟ.Δ.Σ.Α. του ν. 4555/2018 με την επωνυμία «Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου» με θέμα «Έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας “Λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου” με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό», για παράβαση νόμου, σύμφωνα με το σκεπτικό της παρούσας. 21 Κατά της ως άνω απόφασης, χωρεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του αρ. 152 του Κ.Δ.Κ. (Ν. 3463/06), από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοσή της ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

 

 

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, η επόμενη ημέρα της συγκεκριμένης εξέλιξης και εφόσον δε θα υπάρξει προσφυγή στο άρθρο 152 από τη διοίκηση του ενιαίου ΦΟΔΣΑ, θα φέρει “γεφύρωση” του χάσματος που είχε δημιουργηθεί, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ πρόθεση όλων είναι να προχωρήσει βήμα-βήμα το αυτοδιοικητικό εγχείρημα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η απόφαση όμως της Αποκεντρωμένης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στο Δήμο Πρέβεζας, καθώς ο διαγωνισμός καθυστερεί και η διαχείριση των απορριμμάτων για το Δήμο και τους δημότες αποδεικνύεται ιδιαίτερα κοστοβόρα υπόθεση.

Εφόσον καθυστερεί η λειτουργία των ΣΜΑ, ο Δήμος Πρέβεζας οφείλει να προχωρήσει σε σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Η διάρκεια της Σύμβασης εκτιμάται σε 12 μήνες και η σχετική ενδεικτική δαπάνη σε 500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Η σύμβαση που θα προκύψει λύεται αυτοδίκαια, εφόσον κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση στο ΣΜΑ Πρέβεζας, νέου εξοπλισμού από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης, ο οποίος θα αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα, οπότε η μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου, θα διενεργείται υπό διαφορετικές συνθήκες και όρους.

Το θέμα θα συζητηθεί την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Την ίδια στιγμή η έλλειψη σχεδιασμού όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη ΔΕΥΑΠ να γίνει εκ νέου παραχώρηση του χώρου όπου θα διαμορφωθεί ο ΣΜΑ στο Δήμο Πρέβεζας. Ο Δήμος Πρέβεζας δεν ήταν δηλαδή καν κύριος του οικοπέδου.

Όλα αυτά αφορούν πολιτικά ζητήματα, τα οποία καθώς φαίνεται θα συνεχίσουν να απασχολούν για πολλούς μήνες ακόμη το Δήμο Πρέβεζας.