Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 09:42

ΝΑΡ Πρέβεζας: Δίνουμε το χέρι σε όσες και όσους σηκώνουν ανάστημα, ενάντια στο σύστημα που βιάζει τις ζωές μας

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το ΝΑΡ Πρέβεζας:

"Η καταιγίδα ειδήσεων αναφορικά με καταγγελίες για βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση, γενικότερη άσκηση βίας, εργασιακούς εκβιασμούς και ταπεινώσεις και οι αποκαλύψεις για κυκλώματα βιαστών ανηλίκων, συγκλονίζει και προκαλεί οργή στην κοινωνία.
1. Με αφετηρία την θαρραλέα καταγγελία για βιασμό από την αθλήτρια Μπεκατώρου, ήρθαν στο φως πλήθος περιστατικών με θύματα γυναίκες, αλλά και άντρες και παιδιά. Κοινός παρονομαστής το γεγονός ότι οι δράστες είναι σε θέση εξουσίας, δηλαδή σε κομβικούς κοινωνικούς και εργασιακούς ρόλους, που τους δίνουν τη δυνατότητα να βιάζουν την ανθρώπινη και εργασιακή αξιοπρέπεια εργαζομένων στον πολιτισμό, αθλητών/ιών, παιδιών και προσφύγων.
2. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρωταγωνιστές των εγκληματικών πράξεων δρούσαν χρόνια ολόκληρα ασύδοτοι, έχοντας σχεδόν σίγουρο, πως βρισκόμενοι κοντά στην πολιτική εξουσία και τους ισχυρούς του χρήματος, κανείς δε θα τους αγγίξει. Το γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ και η κυβέρνηση γενικότερα, δεν είχε την ευθιξία ούτε για μια στοιχειώδη αναγνώριση του θέματος και συμβολική έστω δικαίωση των θυμάτων με παραιτήσεις υπευθύνων, δεν φανερώνει μόνο την αναλγησία της, αλλά και την σαφή πολιτική αιχμαλωσία που έχει από τα αντίστοιχα κυκλώματα που αποδεικνύονται «σαρξ εκ της σαρκός της».
3. Ο «πρωταγωνιστικός» ρόλος των γυναικών στη θέση των θυμάτων έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς αναδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο την ανισότιμη θέση των γυναικών στην εργασία και στην κοινωνία γενικά. Αν μέτρο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας είναι και η θέση των γυναικών, τότε η πραγματικότητα της μεγαλύτερης - ουσιαστικά διπλής - εργασιακής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσής τους, η αποκρουστική εικόνα του αχαλίνωτου σεξισμού και της ασέβειας προς την αξιοπρέπεια, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της βαρβαρότητας της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Την ζοφερή αυτή πραγματικότητα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η αποκάλυψη για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, και ειδικότερα προσφυγόπουλων, από εκπροσώπους της «καλής αστικής κοινωνίας» και με την ανοχή της.
4. Οι εργασιακοί εκβιασμοί και ταπεινώσεις σε βάρος ειδικά των γυναικών και της νέας γενιάς είναι σοβαρότατο σύμπτωμα της γενικότερης κατάστασης στις εργασιακές σχέσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Το γεγονός ωστόσο ότι τα φαινόμενα παρουσιάζονται οξυμένα στους χώρους του πολιτισμού και του αθλητισμού, φωτίζει ότι πίσω από την πολυτελή βιτρίνα του σύγχρονου καπιταλιστικού «πολιτισμού», αναδύεται η μπόχα της σήψης και της παρακμής της αστικής τάξης και των «αξιών» της που έχουν ως σημαία το «όλα πουλιούνται, όλα αγοράζονται».
5. Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζει τη γενναία στάση όλων των θυμάτων που έχουν κάνει τις σχετικές καταγγελίες, απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων χωρίς συγκαλύψεις και τονίζει την ανάγκη της βαριάς καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και του σάπιου συστήματος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Απέναντι σε αυτή την μπόχα, ανάσα δεν πρόκειται να πάρει η κοινωνία από τους θορυβώδεις καυγάδες του νέου δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αντιπαλεύει τις αιτίες της κοινωνικής αθλιότητας, αλλά προσπαθεί να καλύψει τις βαριές διαχρονικές του ευθύνες ρίχνοντας λάσπη ακόμα και στην… αντικαπιταλιστική Αριστερά.
Από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όχι μόνο για να καταδικαστούν οι ένοχοι και να βελτιωθεί άμεσα η θέση των γυναικών ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές, αλλά και για την κατάργηση της ευρύτερης ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης που αναπαράγουν και οξύνουν αυτά τα προβλήματα.
Στον αγώνα αυτό έχουν θέση όλοι όσοι ασφυκτιούν στη σημερινή κοινωνική βαρβαρότητα, γυναίκες και άντρες, νέοι και μεγαλύτεροι, εργαζόμενοι, άνθρωποι του πολιτισμού και της επιστήμης που αγωνιούν για ένα καλύτερο κόσμο κοινωνικής χειραφέτησης για όλους και όλες.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ
www.narnet.gr".