Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 10:48

Η Κυβέρνηση βάζει στο "στόχαστρο" τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη

*Αναδημοσίευση από το ρεπορτάζ της Άννας Ανδριτσάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών

 Σε μια (αντι)θεσμική παρέμβαση, πρωτοφανή στα ακαδημαϊκά και πολιτικά χρονικά, τουλάχιστον στα χρόνια της μεταπολίτευσης, προέβη η υπουργός Παιδείας. Με αφορμή φοιτητική κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ξεκίνησε Δευτέρα πρωί, η κ. Κεραμέως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, επικοινώνησε με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και, ως μη όφειλε, τον προέτρεψε να επικοινωνήσει απευθείας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δίνοντάς του, μάλιστα, τον αριθμό του προσωπικού τηλεφώνου του κ. Χρυσοχοΐδη!

Στον ίδιο κλοιό πίεσης, από χθες το πρωί, όλος ο αστυνομικός μηχανισμός Ιωαννίνων και συμπρωτευούσης. Υστερα από μια σειρά τηλεφωνημάτων, από αστυνομικούς παράγοντες ακόμα και της Θεσσαλονίκης, έγινε αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα και διεξήχθη προκαταρκτική εξέταση του πρύτανη.

Χθες το μεσημέρι, ο κ. Αλμπάνης κλήθηκε να καταθέσει στην Ασφάλεια Ιωαννίνων για τις συνθήκες και την εξέλιξη της κατάληψης. «Οχι» ήταν η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις περί φθορών, παρεμπόδισης και άλλων τυχόν προβλημάτων (παραβίαση θυρών, απειλή εργαζομένων κ.ά.) εξαιτίας της κατάληψης, για την οποία, επίσης, ρωτήθηκε αν γίνεται από φοιτητές και ποια είναι τα αιτήματά τους.

«Οχι» απάντησε και όταν του τηλεφώνησαν, από νωρίς, ο αρχηγός της Αστυνομίας στα Ιωάννινα, ο υποδιευθυντής της τοπικής Ασφάλειας, ακόμα και ένας στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. από τη Θεσσαλονίκη.

«Οχι» είναι η απάντηση που έδωσαν τόσο το πρυτανικό συμβούλιο όσο και σύσσωμη η σύγκλητος του ιδρύματος -που συνεκλήθησαν εκτάκτως- στην αστυνομική ή οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακή παρέμβαση.

Το πρώτο «όχι» δόθηκε στην υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δέχτηκε το αναπάντεχο τηλεφώνημα γύρω στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας. Αφού πρώτα ρωτήθηκε για την κατάληψη, μετά άκουσε την κ. Κεραμέως να του δίνει τον αριθμό του Μ. Χρυσοχοΐδη, προτρέποντάς τον να επικοινωνήσει μαζί του!

Ο κ. Αλμπάνης περιορίστηκε να επισημάνει πως δεν έχει σημειωθεί καμιά φθορά ή παρεμπόδιση ή απειλή ή οτιδήποτε που να δικαιολογεί αστυνομική παρέμβαση. Αμέσως μετά, όμως, ο κ. Αλμπάνης συγκάλεσε εκτάκτως το πρυτανικό συμβούλιο του ιδρύματος και ενημέρωσε για την αδιανόητη, παραθεσμική ενέργεια της κ. Κεραμέως που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας.

Χωρίς να έχει κανένα εκ νόμου σχετικό δικαίωμα, η υπουργός Παιδείας όχι μόνον παρενέβη αυτοπροσώπως (!) σε εσωτερικό ζήτημα του Πανεπιστημίου, αλλά και προέτρεψε τον πρύτανη να ζητήσει αστυνομική παρέμβαση στο ίδρυμα, αυτοπροσώπως (!) κι εκείνος, από τον υπουργό της Αστυνομίας (πόσα θαυμαστικά;) Καμία θεσμική ή πολιτική αξία δεν στέκεται ικανή να συγκρατήσει τέτοια αλαζονεία.

Η κυβέρνηση δεν ορρωδεί προ ουδενός και δεν το κρύβει. Με προκλητική ασέβεια στους θεσμούς (και τα όργανά τους), με απόλυτη αδιαφορία για τη λειτουργία τους και φυσικά με το απαραίτητο πολιτικό θράσος, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει βρόμικα πολιτικά παιχνίδια.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφεύγει να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύδει την παρέμβαση Κεραμέως. «Ουδέν σχόλιον» είναι η χαρακτηριστική απάντηση σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Χαρακτηριστικότερη, όμως, είναι η δήλωσή του: «Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει αποφασίσει να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε όσα προβλήματα προκύπτουν από την κινητοποίηση των φοιτητών στην κατάληψη της πρυτανείας να επιλυθούν με διάλογο, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση της αστυνομίας. Αυτό άλλωστε, απαιτεί το άνοιγμα του Πανεπιστημίου και η ομαλή ολοκλήρωση του σπουδών των φοιτητών».

Το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η απόφαση που έλαβε η σύγκλητος του ιδρύματος: «Διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα».

Στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως «τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου».