Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 12:27

“Βραδυφλεγή βόμβα” αποτελεί για το Δήμο Πρέβεζας η ανάρτηση των δασικών χαρτών

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και στο Δήμο Πρέβεζας έχει προκαλέσει σημαντικά ζητήματα, όπως άλλωστε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μία σύντομη αναφορά για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με επίκεντρο τη Δ.Ε. Ζαλόγγου έκανε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με τον κ. Γεωργάκο μας ανέφερε πως ο Δήμος Πρέβεζας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ειδικά στην Δ.Ε. Ζαλόγγου. Η μεγάλη δημοτική έκταση στην παραλιακή ζώνη στο Κανάλι Πρέβεζας (πλάι στο Nikos Hotel), την οποία σκεφτόταν να την αξιοποιήσει η δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται ως δασική, ενώ προοριζόταν για πάρκο ή δράσεις ήπιας πράσινης ανάπτυξης. Έγινε για το λόγο αυτό ένσταση από το Δήμο. Παράλληλα οι εκτάσεις στον Κούκο είναι επίσης χαρακτηρισμένες ως δασικές, ενώ δασικό χαρακτηρίζεται και ένα κομμάτι της έκτασης του δημοτικού camping στο Κανάλι Πρέβεζας, το οποίο ενοικιάζεται σε ιδιώτη.

Οι ενστάσεις και αντιρρήσεις του Δήμου Πρέβεζας για τους δασικούς χάρτες αναφέρθηκαν αναλυτικά από τον κ. Γεωργάκο στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιο για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Γιώργο Στύλιο, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με Δημάρχους της Ηπείρου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ 2 1600x1067 1024x683

Στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη τέθηκε και το θέμα των κατεχόμενων εκτάσεων στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πρέβεζας, ωστόσο σαφής απάντηση δεν δόθηκε από τον Υφυπουργό.

Στο μεταξύ οι πανελλαδικές ενστάσεις έχουν οδηγήσει την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε προσωρινή πολιτική “αναδίπλωση”.

Στις 5 Απριλίου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.