Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 09:39

Η ΔΕΠΑΝ πίσω από το... παν στην Πρέβεζα – Αναλαμβάνει τις λιμενικές μελέτες, αποχετεύσεις, το Κάστρο Παντοκράτορα κ.α. - Παρουσίασε την προμελέτη του νέου Μουσικού Σχολείου

Ημέρα υπογραφών ήταν η Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 για το Δήμο Πρέβεζας και το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), καθώς μπήκαν οι υπογραφές (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝ Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, στις προγραμματικές συμβάσεις για τα έργα «Υπηρεσίες επίβλεψης και διαχείρισης του έργου «Ανέγερση σχολικού συγκροτήματος για το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας» και «Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων οικισμού Αρχαγγέλου Τ.Κ. Σινώπης», ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ και προορίζονται για ένταξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Κλιμάκιο στελεχών της ΔΕΠΑΝ έδωσε το “παρών” στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου την Πέμπτη και προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, καθώς και για για τη λειτουργία της Εταιρείας και τον τρόπο εμπλοκής της στα έργα.

Τα στελέχη της ΔΕΠΑΝ ανέφεραν ότι ουσιαστικά είναι πίσω από μικρά και μεγάλα έργα που φαίνεται πως υπάρχουν εξελίξεις στο Δήμο Πρέβεζας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ ξεκαθάρισαν πως έχουν συμφωνήσει να αναλάβουν και άλλα έργα για το Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Ειδικότερα τόνισαν ότι εκπόνησαν το έργο «Υπηρεσίες συμμόρφωσης με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Δήμου Πρέβεζας» (αμοιβή 9.900 ευρώ), ότι συμμετείχαν στο έργο WONDER (δείτε ΕΔΩ – χωρίς αμοιβή, όπως είπαν), στην τεχνική έκθεση βοηθώντας τον Δήμο στις φυσικές καταστροφές σε Ψαθάκι και Άγιο Θωμά, στην τεχνική έκθεση για το έργο των κρηπιδωμάτων του λιμένα Πρέβεζας, ενώ αποκάλυψαν ότι θα είναι ο φορέας υλοποίησης των λιμενικών έργων με προϋπολογισμό 344.251,10 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) στο λιμάνι της Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ) με χρηματοδότηση από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει ακόμη απόφαση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας.

Πρόσθεσαν επίσης τα στελέχη της ΔΕΠΑΝ ότι θα αναλάβουν να βοηθήσουν το Δήμο στην προσπάθεια να ενταχθεί στο “Αντώνης Τρίτσης” η παρέμβαση που πρέπει να γίνει για να μη πέσει το Κάστρο του Παντοκράτορα.

Παρουσιάστηκε επίσης μία 3D αποτύπωση της προμελέτης για το νέο κτίριο του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, ενώ σημαντικό είναι ότι η χρηματοδότησή του θα εξαιρεθεί από το πλαφόν του “Αντώνης Τρίτσης” βάσει της τελευταίας υπουργικής απόφασης.

Τα στελέχη της ΔΕΠΑΝ επισήμαναν πως η τεχνική τους υπηρεσία αποτελείται από 25 άτομα μόνιμο επιστημονικό προσωπικό και διαθέτει ένα πιστοποιημένο μητρώο μηχανικών από όλη την Ελλάδα ως συνεργάτες που ξεπερνά τους 350 μηχανικούς.

Ανέφεραν ότι έχουν υπάρξει πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει ξεκάθαρος ο ρόλος των Δικτύων, τα οποία ουσιαστικά Αστικές Εταιρείες - ΝΠΙΔ, εφάμιλλα μίας κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης. Όπως είπαν υπάρχει μία ειδική συνθήκη, καθώς το 100% των εσόδων του Δικτύου προσέρχεται από δημόσιο χρήμα και άρα θεωρείται ως οργανισμός δημοσίου συμφέροντος, που δεν επιζητά το κέρδος.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κάλεσε σε εκείνο το σημείο και μηχανικούς από την περιοχή της Πρέβεζας να ενταχθούν στο μητρώο.

Τα στελέχη της ΔΕΠΑΝ διευκρίνισαν πως συνάπτουν προγραμματικές με Δήμους και Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό από το Μητρώο τους όπου χρειάζεται και υλοποιούν τις μελέτες. “Υποκαθιστούμε τις αδυναμίες των Δήμων και παράλληλα

δεν λειτουργούμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επισήμαναν πως θα πρέπει να ενταχθούν μηχανικοί στο Μητρώο της ΔΕΠΑΝ, καθώς δίνεται προτεραιότητα στο κριτήριο της εντοπιότητας σε φυσικά πρόσωπα-μηχανικούς.

“Δημιουργήθηκαν οργανισμοί τύπου ΔΕΠΑΝ, για να παρακάμψουμε χρονοβόρες διαδικασίες”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής απηύθυναν ερωτήσεις στα στελέχη της ΔΕΠΑΝ, στο πλαίσιο μίας εποικοδομητικής ενημέρωσης.