Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 12:14

Η “Ήπειρος Α.Ε.” θα απορροφήσει την ΕΤΑΝΑΜ μελλοντικά – Τίθενται ερωτήματα στρατηγικής για την εταιρεία...

Τη μετατροπή της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ( Αναπτυξιακή  Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.) σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έδρα την Πρέβεζα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Υπέρ της εισήγησης για τη μετατροπή της εταιρείας ψήφισαν οι παρατάξεις Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου, Κοινό των Ηπειρωτών (με τις παρατηρήσεις της), Ήπειρος Όλον (με τις παρατηρήσεις της) και Ελληνική Αυγή, ΠΑΡΩΝ η παράταξη “Ορίζοντες Ηπείρου” και καταψήφισαν Λαϊκή Συσπείρωση, Ανυπότακτη Ήπειρος και Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνεδρίαση, αλλά και αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, η ΕΤΑΝΑΜ μελλοντικά θα απορροφηθεί από την “Ήπειρος Α.Ε.”, ώστε να υπάρχει μόνο ένας αναπτυξιακός οργανισμός σε όλη την Ήπειρο, ενώ θα υπάρχουν παραρτήματα σε Άρτα και Πρέβεζα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Καχριμάνη.

Το γεγονός από μόνο του βάζει σοβαρά ζητήματα στρατηγικής για την εταιρεία, καθώς ουσιαστικά χάνει τον βασική της στόχευση, στο ρόλο που επιτελεί για την ανάπτυξη των περιοχών πέριξ του Αμβρακικού Κόλπου.

Ο διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Άρμπυρος τόνισε πως οι βασικοί μέτοχοι της ΕΤΑΝΑΜ έχουν συμφωνήσει στη μετατροπή σε οργανισμό, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνει στο νέο οργανισμό και μεταφορά των εργαζομένων με το ίδιο καθεστώς εργασίας. Όσοι προσληφθούν εκ νέου θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Έδρα της θα είναι η Πρέβεζα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στάθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια στήριξε την ΕΤΑΝΑΜ, καλύπτοντας σχεδόν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία... εξαφανίστηκε.

Στη συζήτηση παρενέβη εκ μέρους των “Οριζόντων Ηπείρου” ο περιφερειακός σύμβουλος Τάκης Παππάς, ο οποίος είπε: Με ποιον Νομάρχη ήταν στο ζενίθ η εταιρεία, μέχρι και το 2003-2004; Με τον Βασίλη Ιωάννου. Γι' αυτό και φαλίρισε επί του Βασίλη Ιωάννου, να μαθαίνουμε και κάτι...”.

Το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ζάψας, ο οποίος υπερασπίστηκε τη νομαρχιακή θητεία του Βασίλη Ιωάννου: “Να αποχωρήσουν οι περιφέρειες και να αναλάβουν οι πέριξ του Αμβρακικού Δήμοι. Έχω θητεύσει κε Παππά στην ΕΤΑΝΑΜ. Ο κ. Ιωάννου μόνο καλό έκανε στον τόπο του. Για την ΕΤΑΝΑΜ δούλεψε πάρα πολύ. Πρέπει να καταλήξουμε σε μία αναπτυξιακή. Υπάρχει μία αναπτυξιακή στη Θεσπρωτία. Υπάρχει ένα νομαρχιακό ΚΕΚ...”.

Απάντησε σε αυτό το χρονικό σημείο ο κ. Καχριμάνης, αναφέροντας: “Δεν γίνεται να “μάσουμε” ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτά είναι για ιδιώτες”.

Ο κ. Άρμπυρος τόνισε επίσης ότι αν πάρει κάποιος φορέας-μέτοχος μη σύμφωνη γνώμη τότε δεν θα γίνει η μετατροπή σε αναπτυξιακό οργανισμό.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής των “Οριζόντων Ηπείρου” Σπυρος Ριζόπουλος αναφέρθηκε σε ζητήματα στρατηγικής: “Βλέπω μία σύνθεση που δεν έχει καμία λογική. Τι δουλειά έχουμε εμείς με την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος. Στρατηγικά πρέπει να συζητήσουμε το τι είναι η ΕΤΑΝΑΜ στη σύγχρονη Ήπειρο. Ο στόχος είναι να απορροφήσει η “Ήπειρος Α.Ε.” την ΕΤΑΝΑΜ; Θα πρέπει να συζητάμε τι είδους ΕΤΑΝΑΜ θέλουμε...”.

Η Κωνσταντίνα Ζέκα-Πάσχου στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καταστατικό και είπε μεταξύ άλλων: “Ζητήσαμε κάποια ζητήματα να διευκρινιστούν. Ουσιαστικά καταστατικό δεν υπάρχει. Δεν δεσμεύεστε επακριβώς στο τι θα γίνει. Γιατί δεν ενσωματώθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία μαζί με το προσωπικό είτε στην “Ήπειρος Α.Ε.” είτε στην Περιφέρεια Ηπείρου;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα ενισχυθεί η υπηρεσία. Με το νόμο αυτό απλώς στήνονται παραϋπηρεσίες των Δήμων και θα παρακάμπτονται τα δημοτικά συμβούλια”.

Ο σύμβουλος της ΑΡ.Π.Η. Ζώης Γαλατάς ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του: “Είμαστε αντίθετοι στις αναπτυξιακές εταιρείες. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενσωματωθούν στους Δήμους”.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου είπε μεταξύ άλλων: “Είναι δικιά μας εταιρεία η ΕΤΑΝΑΜ. Όλων των Ηπειρωτών και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μην πυροβολείτε την ΕΤΑΝΑΜ. Είναι πολύ ψηλά στη συνείδηση των πολιτών της Πρέβεζας και της Άρτας. Έχει κάνει τεράστιο έργο. Έχει διαχειριστεί ευρωπαϊκά προγράμματα, εκατομμύρια ευρώ, με μεγάλη επιτυχία. Δε θα υπήρχαν αυτά τα χρήματα στην περιοχή μας. Δεν μου κάνει εντύπωση ότι όσοι αντιδρούν είναι εκτός Πρέβεζας και Άρτας. Τι λογικές είναι αυτές εδώ μέσα; Έχουμε ξεχάσει το ρόλο μας ως περιφερειακοί σύμβουλοι; Δεν είμαστε στη Σοβιετική Ένωση να έχουμε 10 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους”.

Η μετοχική σύνθεση της ΕΤΑΝΑΜ έχει ως εξής:

1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : 49,9980%

2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : 0,2846%

3 ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ : 1,4192%

4 ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ : 14,0801%

5 ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 1,904%

6 ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ : 0,0641%

7 ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ : 0,4971%

8 ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ : 5,3562%

9 ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ : 5,6890%

10 ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ : 1,1586%

11 ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ: 0,2005%

12 ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ : 2,5899%

13 ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : 2,1730%

14 Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 1,2589%

15 Ε.Α.Σ. ΑΡΤΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ : 0,3608%

16 Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ: 0,0922%

17 Ε.Α.Σ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: 0,0361%

18 ΚΗΠΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 0,1203%

19 ΕΝΩΣΗ ΑΛ. ΣΥΝ/ΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ : 0,0561%

20 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ : 0,8900%

21 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ: 0,1724%

22 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 0,2405%

23 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: 8,8963%

24 ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ: 2,0366%

25 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 0,4250 %

Για τη μετατροπή αναπτυξιακών εταιρειών σε αναπτυξιακούς οργανισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω δήλωσης του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α` Ανατολικής Αττικής, Χρήστου Σπίρτζη, είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις.

Ο κ. Σπίρτζης μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει:

Δεν μπορούν με τέτοια νομοθετήματα να καλυφθούν ζημιές χρήσης 2,5 εκ ευρώ, σε αναπτυξιακές εταιρείες, μέσω μετατροπής τους σε αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί δεν ήταν η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ. Είχαμε επισημάνει ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν το πρόγραμμα Leader και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που είχαν αναλάβει και ταυτόχρονα να διαδραματίσουν τον ρόλο ενός δημοτικού φορέα, απόλυτα δημόσιου χαρακτήρα που θα καταστρατηγεί όλη την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για προσλήψεις, δημόσιες συμβάσεις, το θεσμικό ρόλο των υπηρεσιών και τη στελέχωση τους και μια σειρά προβλέψεων που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον. Τους είχαμε ενημερώσει ότι οδηγούν το δημοφιλές πρόγραμμα LEADER σε απένταξη.

Τους είχαμε ενημερώσει ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο κοινοτικούς πόρους της τάξης των 450 εκ ευρώ”.