Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 15:17

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αξιοποίηση των Βασιλικών Α' και Δ' και της Πύλης Αλκίσωνος στην Αρχαία Νικόπολη μέσω πολιτιστικής διαδρομής

Τις πολιτιστικές διαδρομές της, που έχουν κατατεθεί και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκατομμύρια ευρώ χωρίς το ΦΠΑ (που δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά).

Σε μία εξ' αυτών εντάσσονται και η Βασιλική Α'-Δ' και η Πύλη Αλκίσωνος στην Αρχαία Νικόπολη.

 

Οι πολιτιστικές αυτές διαδρομές είναι:

  1. «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

  2. «Πολιτιστική Εγνατία Οδός»

  3. «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»

  4. «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή ( 2η χιλιετία π.Χ)

  5. «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο ως την Οθωμανοκρατία»

Στα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου” συμπεριλαμβάνονται η Αμφίπολη, στη Θεσσαλονίκη η Αγία Σοφία, η Παναγία των Χαλκέων, η Αχειροποίητος, τα Μνημεία της Αγίας Άννας και του Χριστού Παντοκράτορα και του Μπέη Χαμάμ της Βέροιας, Βασιλική Α΄, Βασιλική Δ΄ και Πύλη Αλκίσωνος Νικόπολης.

Ένας ακόμη βασικός στόχος του έργου, όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, είναι να αναδειχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός και να ενισχυθεί η τοπική και περιφερειακή οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι, οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δύο γεωγραφικούς άξονες: Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις περιφέρειές της με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.

Κάθε διαδρομή φτάνει σε ένα ποσό της τάξεως των 500 χιλιάδων, που θα χρησιμοποιηθεί για να ευπρεπίσει χώρους που έχουν ήδη αναδειχθεί αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο, όπως τόνισε η Υπουργός.

 

 

*Πληροφορίες από το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Μακεδονία”