Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 10:45

Στη ΔΕΠΑΝ το έργο της στήριξης του Κάστρου Παντοκράτορα – Απαξιώνεται πολιτικά η οικονομική επιτροπή...

Σε μία κατεπείγουσα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας, σήμερα 8 Ιουνίου, η δημοτική αρχή θέλει να περάσει δύο προτάσεις έργων, ώστε να διεκδικήσει την ένταξή τους στο χρηματοδοτικό εργαλείο “Αντώνης Τρίτσης”.

Παρ΄ όλα υπάρχει ένα σημαντικό “πολιτικό πρόβλημα” που προκύπτει από τις διαδικασίες που ακολουθούνται και περιορίζουν σε ρόλο “πολιτικού κομπάρσου” την οικονομική επιτροπή του Δήμου.

Το ένα έργο όπου απαιτείται η έγκριση της οικονομικής επιτροπής είναι η «Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης του Δήμου Πρέβεζας» συνολικού προϋπολογισμού σε 1.860.000,00 ευρώ.

Η μελέτη για το έργο έχει γίνει από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Πρέβεζας. Περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης για 5 πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών με παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες.

Το άλλο έργο που θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση στο “Αντώνης Τρίτσης” έχει τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» και περιλαμβάνει τα κάτωθι:

  • Υποέργο 1 - ΣΤΑΔΙΟ 1 : με τίτλο «ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ» με προϋπολογισμό 849.724,45 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

  • Υποέργο 1 - ΣΤΑΔΙΟ 2 : με τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 5.000.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

  • Υποέργο 2 : με τίτλο «ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ» το κόστος αυτό ανέρχεται σε ποσοστό 1,5% του προϋπολογισμού δημοπράτησης του Σταδίου 2 του Υποέργου.

Η εκχώρηση της αρμοδιότητας και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε τόσες ακόμη, καλείται να γίνει στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), ένα δίκτυο-εταιρεία, το οποίο αποτελεί προνομιακό συνεργάτη πλέον της δημοτικής αρχής.

Για το ότι η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να προσπαθήσει την ένταξη του έργου της στήριξης του Κάστρου Παντοκράτορα στο “Αντώνης Τρίτσης”, το www.atpreveza.gr σας είχε προϊδεάσει σε ρεπορτάζ του στις 20 Οκτωβρίου 2020 (δείτε ΕΔΩ).

Όπως επίσης και για το ότι η ΔΕΠΑΝ θα αναλάβει το έργο (δείτε ΕΔΩ).

Η ΔΕΠΑΝ μάλιστα ήδη από τις 15 Μαΐου στο Δ.Σ. έχει προχωρήσει με απόφασή της στην έγκριση σύναψης και υλοποίησης των προβλεπόμενων στην Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» μεταξύ Δήμου Πρέβεζας και ΔΕΠΑΝ.

Πριν καν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας αποστείλει έγγραφο, με το οποίο αναφέρει ότι δεν έχει το προσωπικό και έχει φόρτο εργασίας, που κάνει αδύνατη την υλοποίηση των μελετών (αυτό έγινε στις 4 Ιουνίου).

Όλα αυτά δημιουργούν ένα μεγάλο “πολιτικό πρόβλημα”, με ευθύνη του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, καθώς είναι και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας και ψηφίζει για το Δήμο της Πρέβεζας.

Τόσο οι υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας, αλλά κυρίως η οικονομική επιτροπή και όλα τα μέλη της ανεξαρτήτου παράταξης, έρχονται αντιμέτωποι προ τετελεσμένων. Ποιος είναι ο ρόλος τους δηλαδή; Απλά να επικυρώνουν;