Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 16:06

Πάρθηκε απόφαση διεκδίκησης της έκτασης 1600στρμ. στην Καμαρίνα Πρέβεζας κόντρα στην “αμηχανία” του Δημάρχου... - Επιρρίφθηκαν ευθύνες στη δημοτική αρχή

Μεγάλη “πολιτική δυστοκία” στο να συμβάλει σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να διατυπωθεί ρητά ότι προτίθεται να κατοχυρώσει φερόμενη ως δημοτική έκταση 1600στρμ. στην Καμαρίνα Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr), που έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από την Ιερά Μονή Αγ. Δημητρίου Ζαλόγγου επέδειξε η παράταξη του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου.

Χρειάστηκαν οι “πολιτικοί ελιγμοί”, η επιμονή και η διάθεση σύνθεσης προτάσεων του επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργου Νίτσα, του συμβούλου της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας Ταξιάρχη Κωστόγιαννη, του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κύρλα και των κ.κ. Φονταρά και Λελοβίτη, εκ μέρους της “Στροφής στο Μέλλον”, ώστε να αναγκαστεί να συναινέσει η παράταξη του “Δήμου της Καρδιάς μας!” σε μία κοινά αποδεκτή πρόταση που ψηφίστηκε και ομόφωνα.

Ήταν κάτι παραπάνω από φανερή η διάθεση του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου να παραπεμφθεί το θέμα σε νεότερη συνεδρίαση, η οποία τελικώς θα γίνει και θα αφορά συνολικά ζητήματα κατεχομένων δημοτικών εκτάσεων και προάσπισης της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Πρέβεζας.

Τελικώς αποφασίστηκε ομόφωνα, στο πλαίσιο πολιτικής πρωτοβουλίας του δημοτικού συμβουλίου, να παραδοθεί άμεσα στη νομική υπηρεσία το χαρτοφυλάκιο της υπόθεσης με την εντολή να δώσει προτεραιότητα στην υπόθεση της Καμαρίνας, να δηλωθεί άμεσα από τη νομική υπηρεσία στο Κτηματολόγιο η συγκεκριμένη έκταση πριν λήξουν οι προθεσμίες και να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, με θέμα τη δημοτική περιουσία και τις κατεχόμενες εκτάσεις, όπου θα υπάρχουν και αναλυτικές εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας για όλα τα θέματα.

Αρχικά στη συνεδρίαση το λόγο έλαβε ο κ. Κωστόγιαννης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είναι ευρύτερο θέμα αν έχει εγγραφεί στο υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολόγιο η δημοτική περιουσία. Υπάρχει και η επισήμανση του Ορκωτού Λογιστή, στην έκθεσή του που παραδόθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, που κάνει λόγο για μη δήλωση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, που την αξιολογεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για εμάς θα πρέπει να υπάρχει μίας πλήρης συζήτηση, να καταγγείλει την παράνομη μεθόδευση της Μητρόπολης και της Μονής ο Δήμος, να προσβάλουμε νομικά την εγγραφή αυτή στο Κτηματολόγιο και να προβούμε σε όλες τις ενέργειες ώστε να έλθουν οι τίτλοι αυτοί στη δικαιοδοσία του Δήμου Πρέβεζας.

Σε μελλοντική συνεδρίαση να γίνει μία πλήρης συζήτηση για την περιουσία των κοινοτήτων και του Δήμου Πρέβεζας”.

Ο επικεφαλής της “Στροφής στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς πρόσθεσε από την πλευρά του:

“Είμαστε σαφώς υπέρ της κατοχύρωσης στο Δήμο της έκτασης αυτής. Έχει ζητηθεί να απαντήσει γραπτώς η νομική υπηρεσία. Θα ήταν καλό να βρίσκεται στη συνεδρίαση ο νομικός σύμβουλος. Να ξέρουμε πού βαδίζουμε. Να δούμε την εισήγηση του νομικού συμβούλου”.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τόνισε: “Γίνεται μία συλλογή στοιχείων αυτό το χρονικό διάστημα με την προανάρτηση στο Κτηματολόγιο. Η προανάρτηση έχει σκοπό να δει τι συμβαίνει. Το Κτηματολόγιο θα δώσει τις τελικές ιδιοκτησίες.

Θα μας απασχολήσει πολύ το θέμα των κατεχόμενων εκτάσεων. Με περιουσία και δραστηριότητα στα χωριά μας εδώ και 30-40 χρόνια. Αν ήμασταν έτοιμοι με τη νομική υπηρεσία θα φέρναμε ένα θέμα εδώ στο δημοτικό συμβούλιο. Οι υπηρεσίες μαζεύουν στοιχεία ακόμη και από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Να δούμε τι θα κάνουμε και με τις υπόλοιπες κατεχόμενες εκτάσεις”.

Ο Πρόεδρος της ΤΚ Καμαρίνας Θοδωρής Δράκος από την πλευρά του υποστήριξε:

Τελεσιδίκως το 1931 οι μοναστηριακές περιουσίες, η συγκεκριμένη δηλαδή δόθηκε στο Ταμείο Προνοίας Καμαρίνας, Κρυοπηγής, Πολυβρύσου και Παλαιοροφόρου, όπως και οι περιουσίες των Μονών. Το 1945 για να είναι πιο συγκεντρωτική η διαχείριση δόθηκε στη σχολική εφορεία της Καμαρίνας για να κάνει τη διαχείριση και να μοιράζει ισόποσα τα χρήματα στις υπόλοιπες σχολικές εφορείες. Κάθισα και βρήκα τα στοιχεία και τα πρακτικά από το 1934 έως το 1989, που αποδεικνύουν ότι η σχολική εφορεία έκανε δημοπρασίες για το λιβάδι σε Ζάλογγο και Κασσώπη και τα χρήματα τα εισέπραττε αυτή.

Τα παρέδωσα στη νομική υπηρεσία, η οποία και ετοιμάζει την ένσταση στο Κτηματολόγιο.

Μέχρι το 1989 η έκταση που αναφέρουμε δε δηλώθηκε πουθενά. Γιατί; Όλα τα γεωτεμάχια είχαν αριθμό και ενδιαμέσως υπήρχε ένα κενό. Εκτός από αυτό.

Οι σχολικές περιουσίες δόθηκαν στους Δήμους. Υπήρχαν δύο Δήμοι ο Λούρου και ο Ζαλόγγου. Το 2010 έγινε ο Δήμος Πρέβεζας και από τότε δεν έγινε καμία ενέργεια για να δηλωθεί στο Δήμο η περιουσία αυτή. Η μεγάλη ευθύνη που έχει ο Δήμος είναι ότι δεν κάλεσαν τους προέδρους των κοινοτήτων για το θέμα αυτό. Θα είχε λυθεί το θέμα”.

Ο σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης ανέφερε: “Είχαμε κάνει κι εμείς ως παράταξη μίας Ερώτηση προς εσάς. Πολλές φορές γίνεται ένα λάθος. Δεν είναι κακό να πούμε ότι ξέφυγε κάτι. Δεν υπάρχουν μομφές. Η συγκεκριμένη έκταση είναι ιδιαίτερης σημασίας για το Δήμο. Δεν γίνεται να δηλώνονται από τη Μονή το Ζάλογγο και η Κασσώπη. Ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα για τη δημοτική περιουσία. Να πάρουμε απόφαση να μην απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμα απέναντι στη δημοτική περιουσία”.

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Συνεργασίας” και πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης είπε: “Είχα δώσει εντολή να δηλώσει ο Δήμος όλες τις εκτάσεις που φέρονται ως δημοτική περιουσία. Και νομίζω ότι έγινε πολύ καλή δουλειά. Να ελεγχθούν όλοι οι τίτλοι”.

Ο κ. Κωστόγιαννης πρόσθεσε επιπλέον: “Ο Δήμος έχει την πολιτική ευθύνη. Όφειλε και τη συγκεκριμένη έκταση να τη δηλώσει. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά όταν εμείς εδώ και πολλές ημέρες το έχουμε θέσει, θα έπρεπε να υπάρχει ο νομικός σύμβουλος να μας πει τι έγινε. Έχει ένα μήνα αυτή η υπόθεση. Να γίνει ψηφοφορία και να πάρουμε απόφαση”, για να λάβει την απάντηση από το Δήμαρχο Πρέβεζας: “Δεν ήταν κάτι που βάλαμε στο συρτάρι”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος ανέφερε: “Δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης με την Εκκλησία. Είναι όμως σοβαρό θέμα, ότι ένας τόσο σοβαρός θεσμός επεμβαίνει απροκάλυπτα στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, διεκδικώντας κάτι που δεν της ανήκει. Είναι η δεύτερη φορά που η Ιερά Μονή επιχειρεί να καταλάβει τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Ήταν το 1992. Η Εκκλησία δουλεύει μεθοδικά επί δεκαετίες για να αποκτήσει αυτά τα 1600 στρμ. Άλλα 600 στρμ θα δοθούν σε ιδιωτική εταιρεία.

Τι θα απομείνει στην κοινότητα; Το κοινοτικό γραφείο;” και πρόσθεσε καταφερόμενος εναντίον του προέδρου της ΤΚ Καμαρίνας για την πρόταση να δοθούν κάποια στρμ. στην Ιερά Μονή: “Είστε πωλητής της Μητρόπολης κε Δράκο; Έχετε εξουσίες που δεν αντιλαμβάνομαι εγώ και δεν γνωρίζω; Το δίκιο σας χάνεται σε επί μέρους σημεία...

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν υποτιμάμε το ρόλο της Εκκλησίας. Δεν ξεχνάμε τα ιερά φωτοβολταϊκά, τα ιερά ΕΣΠΑ, τους Υπουργούς... Το ζήτημα είναι τεράστια γιατί έχουμε να παλέψουμε με τα θηρία. Υπάρχει μία συμπαιγνία κρατικής και θρησκευτικής εξουσίας. Συγκυβερνούν ουσιαστικά.

Είμαστε υπέρμαχοι της δημιουργίας μίας πολιτικής κοινωνίας, διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας”.

Ο κ. Γεωργάκος επισήμανε σε εκείνο το σημείο: “Δεν έχουμε να κάνουμε με την Μητρόπολη. Η Ιερά Μονή είναι ΝΠΔΔ. Δεν είμαστε απέναντι από την Εκκλησία”.

Ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας στην τοποθέτησή του είπε:

“Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την τοπική κοινωνία. Θα απασχολήσει πολύ περισσότερο, αν κρίνω από τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου. Πραγματικά με εκπλήσσει. Τόση ώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί... Είχαμε ενημερώσει έγκαιρα ως παράταξη τη δημοτική αρχή. Είναι διαχρονική η θέση της “Ανάπτυξης Τώρα” στο θέμα αυτό. Είχαμε πει ότι χρειάζεται μία μελέτη καταγραφής και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Όλων των δημοτικών ακινήτων. Το είχαμε τονίσει και στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Ευχάριστα άκουσα τον κ. Μπαΐλη που είπε ότι έδωσε εντολή και για τη συγκεκριμένη υπόθεση στη νομική υπηρεσία.

Δεν είχατε σχεδιασμό. Και δεν έχετε. Ένα μήνα τώρα για το θέμα αυτό και η υπηρεσία δεν έχει απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα; Τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εδώ. Το συγκεκριμένο θέμα ακουμπά τους πολιτικούς προϊσταμένους των υπηρεσιών, που ενδεχομένως δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Θα έπρεπε να απευθυνθεί η δημοτική αρχή στους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων; Έγινε κάτι τέτοιο; Όχι... Είμαι προβληματισμένος. Σε τόσο μεγάλα ζητήματα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων. Θα έπρεπε κε Δήμαρχε να υπάρχει εισήγηση της υπηρεσίας του Δήμου και τοποθέτηση της δημοτικής αρχής για το πως θα αντιμετωπίσει το θέμα.

Να πάρουμε σήμερα απόφαση για την υπεράσπιση της έκτασης στην Καμαρίνα και παράλληλα να ανοίξει ο φάκελος “δημοτική περιουσία” με πλήρη καταγραφή και μελέτη αξιοποίησης. Πολλά πράγματα ακούγονται δεξιά και αριστερά...”.

Ο Παναγιώτης Λελοβίτης εκ μέρους της “Στροφής στο Μέλλον” τόνισε: “Υπάρχει ουσιαστική ευθύνη της δημοτικής αρχής... Δεν είναι κακό να πείτε mea culpa. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη τους. Υπάρχει και το ζήτημα της Εκκλησίας. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό. Αυτά τα θέματα θα είχαν λυθεί αν είχατε προχωρήσει σε καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, όπως σας είπε η παράταξή μας”.

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” Βαγγέλης Ροπόκης κράτησε αποστάσεις από την παράταξη του Δημάρχου με την οποία συνεργάζεται: “Είναι ένα σοβαρό θέμα. Έχουν γίνει διαχρονικά λάθη. Υπάρχει ανησυχία εδώ και χρόνια των πολιτών. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολήθηκε κανείς σοβαρά. Δεν έπρεπε να περιμένουμε το Κτηματολόγιο. Δε σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της Εκκλησίας, αλλά αυτή η περιουσία είναι του λαού. Για ποιο λόγο δεν ενδιαφερθήκαμε σοβαρά τόσα χρόνια, γι' αυτά τα στρέμματα, αλλά και άλλα. Φτάνουμε στα άκρα. Είχα διαμαρτυρηθεί στον Πρόεδρο της Καμαρίνας για το αναβατόριο στο Ζάλογγο και του λέω μήπως είναι ξένη περιουσία; Και μου απάντησε είναι δημοτική περιουσία. Όταν θα έρθει η ώρα θα τα δεις. Και νομίζω ότι είδε ότι είχα δίκιο. Όλοι οι Δήμαρχοι το ήξεραν και κανείς δεν το ακούμπησε...”.

Παρενέβη τότε ο κ. Νίτσας επισημαίνοντας: “Είμαστε θετικοί να γίνει μία συνεδρίαση, αλλά και πάλι ερχόμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Ειδικά όμως για την Καμαρίνα, θα δείξουμε μία συμπαγή ομάδα που διεκδικεί τα δικαιώματα του Δήμου και των δημοτών απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να καπηλευθεί τη δημοτική περιουσία. Να πάρουμε σήμερα απόφαση για τη διεκδίκηση της έκτασης.

Κε Ροπόκη είπατε ότι όλοι γνωρίζατε. Κε Ροπόκη ήσασταν Αντιδήμαρχος και στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Είστε και τώρα. Και στη Δ.Ε. Ζαλόγγου. Ποιος φταίει; Όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς;

Ζητώ να πάρουμε απόφαση. Να στείλουμε το μήνυμα ότι ο Δήμος στηρίζει τα συμφέροντά του. Να πάρουμε πολιτική απόφαση σήμερα να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα”.

Το λόγο πήρε εκ νέου ο κ. Μπαΐλης λέγοντας: “Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι να πάμε τώρα σε ένδικα μέσα. Είμαστε στην προανάρτηση αυτή τη στιγμή. Αν δεν ικανοποιηθούμε στο τέλος, ο Δήμος θα προσφύγει κατά της απόφασης του Κτηματολογίου. Να στηριχθούμε σε επίσημα έγγραφα και τίτλους. Είναι εύκολο να λυθούν τα θέματα. Πρέπει σοβαρά ο Δήμος να τα προσεγγίσει αυτά. Δε θα έρθουμε σε διαμάχη χωρίς να έχουμε επίσημα στοιχεία”, με τον Λάζαρο Πιπιλίδη από την παράταξή του να προσθέτει: “Δυστυχώς δεν έχει καταγραφεί μέχρι και σήμερα η δημοτική περιουσία. Είχε δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει σε αποτέλεσμα. Η νομική υπηρεσία έχει κάνει σοβαρή δουλειά. Οι διεκδικήσεις της Εκκλησίας θα συνεχιστούν. Να είστε σίγουροι. Το λέω χωρίς καμία επιφύλαξη”.

Ακολούθησε όπως προαναφέραμε μία διαδικασία σύνθεσης των προτάσεων που διατυπώθηκαν, ώστε να υπάρξει η ομόφωνη απόφαση.