Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 11:42

“Τρέχει και δε φτάνει” ο Δήμος Πρέβεζας για να επικαιροποιήσει και να υποβάλει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων...

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας με τη μέθοδο του “δια περιφοράς” προκάλεσε η υποχρέωση του Δήμου Πρέβεζας να συντάξει και να υποβάλει άμεσα στην πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ).

Ο Δήμος βρίσκεται στο... παρά πέντε της υποχρέωσής του αυτής, καθώς η ενημέρωση της πλατφόρμας πρέπει να γίνει έως και τις 31-7-2021. Το έργο δηλαδή πρέπει να υλοποιηθεί εντός χρονικού διαστήματος δέκα ημερών!

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η υποχρέωση για το ΤΣΔΑ απορρέει από τις διατάξεις του νόμου 4685/2020 (ΦΕΚ 92/Α). Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 7 Μαΐου 2020, δηλαδή 1 χρόνο και 2 μήνες πριν φτάσουμε στο “παρά πέντε”.

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας είχε εγκρίνει στις 17 Ιουνίου 2016 (δείτε ΕΔΩ), σε μία ουσιώδη και πολιτική διαδικασία, όπου ο τότε δημοτικός σύμβουλος Μιλτιάδης Κλάπας και ο Βαγγέλης Τσοβίλης είχαν αναλύσει με εμπεριστατωμένο τρόπο τα προβλήματα που θα συναντήσει η τοπική κοινωνία μπροστά της, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου.

Το Σχέδιο όμως αυτό, αλλά και ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) έχουν... πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ μας και η δημιουργία του ΤΣΔΑ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Στις 15 Ιουλίου η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ) προέβη σε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος για να εγγραφεί το έργο: “ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ “ με προϋπολογισμό 11.000 ευρώ.

Πότε θα προλάβει να γίνει ανάθεση, να συνταχθεί να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί το Σχέδιο μέσα σε 10 ημέρες, πραγματικά αποτελεί ένα ερωτηματικό. Εκτός κι αν έχει ήδη γίνει ανάθεση... 

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με το Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο μας ανέφερε ότι ο Δήμος δουλεύει καθημερινά και θα προλάβει τις προθεσμίες.

Όπως προαναφέραμε πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου “πέρασε” κατά πλειοψηφία το θέμα, με την παράταξη “Στροφή στο Μέλλον” (στήριξε την συγκεκριμένη πρόταση και η “Ανάπτυξη Τώρα”) να επισημαίνει τρία σημεία:

 

 

  • “Αναδεικνύεται η μεγάλη αποδυνάμωση σε έμψυχο δυναμικό των Υπηρεσιών του Δήμου η οποία οδηγεί στην εκχώρηση όλων των ζωτικών ζητημάτων του Δήμου στον Ιδιωτικό Τομέα. Θεωρούμε πως πρέπει να γίνει μία από τις άμεσες προτεραιότητες του δήμου η στελέχωση των υπηρεσιών του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

  • Περιμένουμε πως θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες κατά την υλοποίηση της μελέτης και δεν θα ακολουθηθεί η πεπατημένη των τελευταίων ετών των αναθέσεων στη ΔΕΠΑΝ

  • Πιστεύουμε πως θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι πιθανότητες εμπλοκής και τοπικών Τεχνικών Εταιρειών που πιθανόν διαθέτουν την ανάλογη Τεχνογνωσία”.